Povežite se s nama

U fokusu

Opća bolnica Varaždin i Sveučilište Sjever potpisali ugovor o suradnji, Bolnica dobiva edukacijski centar

Objavljeno:

- dana

Opća bolnica Varaždin i Sveučilište Sjever surađuju već više od deset godina, a danas, 18. prosinca, potpisali su i ugovor o suradnji na temelju kojeg će u varaždinskoj bolnici biti uređen i opremljen edukacijski centar.

Ugovor o poslovno-stručnoj suradnji između Bolnice i Sveučilišta potpisali su ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad i rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković u Županijskoj palači u prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića i zamjenika župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina.

Tim ugovorom Sveučilište Sjever dobiva pravo uporabe i korištenja prostora Opće bolnice zakupom na rok od 15 godina, čime će biti osigurano izvođenje nastave u području visokog obrazovanja i znanosti za potrebe studenata.

Sveučilište Sjever danas ima više od 800 studenata zdravstvenog usmjerenja. Uz studij sestrinstva, koji je pokrenut prije 10-ak godina pri tadašnjem Veleučilištu Varaždin, pokrenuta su još dva zdravstvena programa, preddiplomski studij fizikalne terapije i diplomski studij menadžment u sestrinstvu.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med., koji je i sam predavač na Sveučilištu Sjever, zadovoljan je potpisivanjem Ugovora.

– Potpisivanje ovog sporazuma je novi korak u jačanju već sada uspješne suradnje. Sveučilište Sjever će preurediti prostor bivše Hemodijalize koja se nalazila u potkrovlju zgrade Neurologije. Nakon potrebnih građevinsko-obrtničkih radova te opremanja prostora u njemu će se moći provoditi stručne edukacije, radionice, seminari, ali i drugi oblici provođenja cjeloživotnog učenja i stručnog usavršavanja za studente zdravstvenog usmjerenja Sveučilišta, koji i sada obavljaju potrebnu praksu u našoj bolnici. Novoopremljeni edukacijski centar ojačat će znanstveno-nastavne aktivnosti Opće bolnice Varaždin, koja je već sada nastavna baza Sveučilišta Sjever. Time stvaramo jedan od preduvjeta za daljnji razvoj Bolnice u tom području – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Župan Čačić također je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora.

– Ono što ovaj Ugovor znači jest da se već postojeća suradnja između ovih institucija nastavlja realizacijom jednog prostora za nastavu unutar same bolnice, radi se o 450 kvadratnih metara. Ovdje se radi o najbrže rastućem Sveučilištu u Hrvatskoj i četvrtoj po veličini bolnici u Hrvatskoj koja ima 1600 zaposlenika, dok Sveučilište ima preko 1200 studenata na području zdravstva. Naravno, nastavna baza je je naša bolnica. Ovo potpisivanje Sporazuma je jedna od stepenica, nije jedina, naravno da se bolnica razvija u smjeru formiranja zavoda, cilj je da dobijemo kliničke odjele, a Sveučilište Sjever da se razvija kao ključni partner Općoj bolnici. U Općoj bolnici imamo 15 doktora znanosti, petero ih je još u procesu doktorata, imamo 110 mladih specijalizanata koji će zasigurno nastaviti školovanje, prošle godine smo dali 400 tisuća kuna za doktorske studije, dakle maksimalno podržavamo ulaganje u ljude. Važno je poštivati pravila igre, nova forma Zavoda kojeg bi oformili nam može dati mogućnost da vrhunske kadrove bitno platimo i zadržimo ih. Ono što sad činimo i činiti ćemo dalje je da smo odobrili 35 zamolbi što se tiče pomoći u stambenom kreditiranju. Naša financijska pomoć iznosi 166.000 kuna. Dakle, činimo stalni napor da pomognemo i povećamo kvalitetu cijelog sustava – rekao je župan Čačić.

Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Marin Milković također je pohvalio suradnju s Općom bolnicom Varaždin.

– Suradnja s Općom bolnicom Varaždin je intenzivna, mi već koristimo dvije dvorane, a sama suradnja se ovim Ugovorom zaista produbila, i zato me veseli ovo današnje potpisivanje. Našim studentima će se omogućiti jedan pravi, kvalitetan prostor. Naravno, planiramo ga i urediti te opremiti slijedeće godine kako bi bio spreman za novu akademsku godinu. Mi imamo jedan oblik dugoročne suradnje koja će našim studentima omogućiti boravak u bolnici i stjecanje novih znanja, a mi ćemo pokušati sve što možemo u prijenosu znanja te stjecanja akreditacije za znanstveno područje biomedicine i zdravstva za izgradnju zavoda i klinika. Zahvaljujemo se i županu i ravnatelju bolnice, jer mislim da smo odradili pravi posao – zaključio je rektor Milković.

U fokusu

Bale se miču pa Grad Varaždin prodaje zemljišta u Brezju, evo koja je početna cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bale se napokon miču, a Grad Varaždin objavio je javni natječaj za prodaju zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje smještenoj uz istočnu zaobilaznicu na ulazu u Varaždin. Predmet javnog natječaja su 24 parcele veličine od 4 do više od 40 tisuća kvadratnih metara.

Početna cijena za sve parcele iz ovog natječaja bit će 30 eura po kvadratnom metru. Na pojedinim parcelama nalaze se bale otpada, postupak zbrinjavanja je u tijeku. Budući vlasnici stupit će u posjed tek nakon završetka tog postupka te će opremanje komunalnom infrastrukturom ovisiti o interesu i lokaciji same parcele.

Zainteresirani ponuditelji su dužni prijavu za sudjelovanje na javnom nadmetanju poslati preporučeno ili osobno na adresu Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, s naznakom „PRIJAVA NA NATJEČAJ (navesti redni broj nekretnine za koju se prijavljuje)- ne otvaraj“ . Natječaj za prodaju provodit će se usmenim nadmetanjima, a rok za podnošenje prijava je 6. lipnja 2024. godine do 9 sati.

Ostali detalji javnog natječaja kao i parcelizacije Brezja mogu se vidjeti na poveznici.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Varteksa poručili: Ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom ovog tjedna uprava nekadašnjeg varaždinskog tekstilnog diva Varteksa održala je sastanak s bankama (ZABA-HBOR), na kojem je Uprava društva prezentirala analizu trenutnog stanja društva te jasan plan stabilizacije poslovanja.

– Taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samodrživosti. Razgovarali smo i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka, te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda Bankama. Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova – ističu iz Varteksa.

No, Uprava je primila odbijenicu od ZABA-HBOR na ponudu.

– Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a budući da je Banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4 milijuna eura u idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika.

Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre.

Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile – ističu iz Varteksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje