Povežite se s nama

Život i društvo

Ministar sa županima potpisao sporazume kojima se županijama povjeravaju poslovi državnih ureda

Objavljeno:

- dana

Središnji događaj programa posjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Koprivničko-križevačkoj županiji 16. prosnica bio je sedmi sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Sastanak je predvodio predsjednik Vlade kazavši kako susret članova Vlade sa županima potvrđuje sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje politike decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske.

Župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk zahvalio je županu Korenu na odličnoj organizaciji sastanka te naglasio kako su sastanci Vlade i županija najbolji primjer kako sinergijsko djelovanje svih razina vlasti najbolje doprinosi ravnomjernom razvoju Hrvatske.

– Decentralizacijom ovlasti i vraćanjem poslova županijama, one će ih moći samostalno izvršavati i time brže i efikasnije rješavati zahtjeve građana. Osim toga za nas u županijama osobito je važno i donošenje nove financijske omotnice EU, uz zalaganje za zadržavanje sredstava za koheziju i Zajedničku poljoprivrednu politiku – naglasio je župan Pauk.

U sklopu sastanka održano je i potpisivanje Sporazuma o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjesno nadležnih ureda državne uprave u županijama koje su s ministrom uprave Ivanom Malenicom pojedinačno potpisali hrvatski župani. Time je i formalno označen završetak jednog dijela reforme javne uprave koja se pripremala posljednje četiri godine.

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Život i društvo

TZ Grada Varaždina jedina iz Hrvatske na Globalnoj konferenciji o održivom turizmu u Stockholmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Varaždina, kao jedina turistička zajednica iz Hrvatske, sudjelovala je na Globalnoj konferenciji o održivom turizmu GSTC2024 održanoj u Stockholmu.

Petodnevna konferencija okupila je stručnjake iz cijelog svijeta s ciljem promicanja i zagovaranja održivih putovanja i turizma. Ova važna inicijativa, koju je utemeljilo i provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), posvećena je postizanju najboljih praksi u održivom turizmu.

GSTC je neovisna i neprofitna organizacija koja predstavlja raznoliko globalno članstvo, uključujući nacionalne vlade, vodeće turističke tvrtke, hotele, turističke operatore, nevladine organizacije, zajednice i pojedince. Njihov zadatak je postizanje najboljih praksi u održivom turizmu, uz poštivanje globalnih standarda poznatih kao GSTC kriteriji.

Uoči početka konferencije održana je uspješna edukacija na kojoj su sudionici imali priliku steći potrebno znanje i alate za unapređenje praksi održivosti u turizmu, a među njima je bila i Dorotea Solomun, voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina.

Sudionici su na konferenciji raspravljali o različitim temama kao što su EU direktiva o zelenim tvrdnjama, bleisure putovanja – spajanje poslovnih putovanja i slobodnog vremena, održivost u atrakcijama, smanjenje otpada od hrane i slično.

Turistička zajednica grada Varaždina, sudjelovanjem na ovom važnom događaju, nastavlja posvećivati pažnju unapređenju održivosti u turizmu kako bi Varaždin bio još atraktivnija destinacija za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje