Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinski gimnazijalci na jedan dan postali saborski zastupnici

Objavljeno:

- dana

POLITIKA I GOSPODARSTVO

Učenici Prve gimnazije Varaždin sudjelovali su na Državnoj smotri iz Građanskog odgoja i obrazovanja i projektu “Simulirana sjednica Sabora za srednjoškolce”.

Zahvaljujući tom projektu gimnazijalci su na jedan dan postali saborski zastupnici i sudjelovali u sjednici koja je bila rezultat dvomjesečne pripreme u sklopu nastave izbornog predmeta Politika i gospodarstvo.

Učenici pisali amandmane, a bili i na saborskom ručku

Prijedlog zakona koji su učenici razmatrali i na temelju kojeg su pisali amandmane bio je Zakon o mirenju. Simuliranu sjednicu Sabora otvorila je Ružica Šimunović iz službe za građane koja je inicijator i začetnik ovog projekta u Hrvatskom saboru.

Učenici su izlagali ispred Klubova zastupnika, ali i pojedinačno iz saborskih klupa

Nakon konstituiranja Sabora simulirane sjednice učenici su izlagali ispred Klubova zastupnika, dvaju odbora, pojedinačno iz saborskih klupa i na kraju su podnosili amandmane koje su izglasavali koristeći se stvarnim službenim karticama za glasanje saborskih zastupnika.

Gimnazijski predstavnik ispred Kluba zastupnika Ivana Gundulića bio je Arian Peharda, a zastupnici Marinela Hrupec, David Jadanić, Kristina Pintarić, Dorijan Pintarić, Eleonora Detić, Ines Šebijan i Helena Bukal.

Po završetku sjednice učenike je pozdravio saborski zastupnik Ivan Vrdoljak, dok je gimnazijalcima o važnosti rješavanja sporova održao sudac Visokog Trgovačkog suda RH Srđan Šimac.

Svoj posjet Saboru varaždinski gimnazijalci su završili saborskim ručkom.

Inače, učenike su za državnu smotru pripremale profesorice Nada Šprem i Ivana Žnidarić Kajić, a govore je lektorirala Tatjana Ruža.

 

Izvor: Foto: Izvor: Prva gimnazija Varaždin

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje