Povežite se s nama

Međimurje

U Draškovcu uskoro nove terme

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Međimurje ima sve predispozicije za razvijanje zdravstvenog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Stoga ne treba čuditi potpisivanje ugovora za projekt težak čak 30 milijuna eura, od čega se po 10 milijuna eura odnosi na svakog partnera iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Riječ je zajedničkom europskom interregionalnom programu Aquacultural, koji će u Draškovec dovesti nove terme, a u Prelog uređenje Marine na jezeru HE Dubrava. Od ukupnog iznosa s oko 9 milijuna participiraju Terme HC, odnosno tvrtka AAT Draškovec, a Grad Prelog i Turistička zajednica Međimurske županije s oko milijun eura.

Pritom treba naglasiti da će se zajednički projekt kandidirati za EU sredstva na čak tri operativna programa, a potpisivanje ugovora u Međimurskoj županiji označilo je prvi korak izrade projekta. Njime će se uspostaviti prekogranična turistička zona zdravstvenog turizma na tri točke – uz Terme Draškovec zonu čine i slovenske Terme Lendava te Terme Harkany u Mađarskoj.

Do 2020. godine prekogranično područje u pogledu zdravstvenog turizma bit će preporođeno

– Ovim ulaganjem ostvarit ćemo tri vrijednosti, ulaganje u zdravstveni turizam, koji kao naš potencijal veže cjelokupan razvoj međimurskog turizma. Na taj smo način pokazali primjer dobre prakse kako povezati regije u pograničnom prostoru, a predstavljamo i budućnost u korištenju sredstava iz EU – rekao je pritom predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije i međimurski župan Matija Posavec. Ugovor su osim župana Posavca potpisali i zamjenik gradonačelnika Grada Harkanyja Kecskemèthy Pàl, zamjenik gradonačelnika Grada Lendave Stanko Gjerkeš i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, uz prisutnost generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluge.

– Vjerujemo da će do 2020. godine ovo prekogranično područje u pogledu zdravstvenog turizma biti preporođeno i da ćemo postati zaista jaka točka zdravstvenog turizma u Europi – rekao je u predstavljanju projekta Rudi Grula, voditelj Ureda TZ Međimurske županije. Projekt bi mogao dobiti još jedno pojačanje, osmog partnera, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Zadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Moderne toplice

– Zadovoljni smo, sretni i počašćeni što je Grad Prelog partner u projektu te zahvaljujem i vodećem partneru Gradu Harkanyju, kao i Turističkoj zajednici Međimurske županije, što su nas prepoznali kao sredinu koja bi se mogla u potpunosti uklopiti u ovaj projekt. Važno je napomenuti kako Prelog povezuje u ovom projektu dvije najvažnije stvari, a to su gospodarstvo i tvrtka AAGT terme – objasnio je gradonačelnik Preloga.

– Ovo je jasna poruka da Međimurska županija i njezina Turistička zajednica žele ulagati u Donje Međimurje, jer realizacijom ovog projekta na području Draškovca dobit ćemo moderne toplice, imati geotermalnu elektranu i na taj će se način razvijati cijelo Donje Međimurje, od poljoprivrednih proizvođača do gospodarstva, razvoja samog grada Preloga kao središta, ali i do Marine Prelog, što će potaknuti naš turizam i profilirati kao konkurentnu regiju – zaključio je Posavec.

ULAGANJE

Od ukupnog iznosa s oko 9 milijuna participiraju Terme HC, odnosno tvrtka AAT Draškovec, a Prelog i TZ Međimurske županije s oko milijun eura

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje