Povežite se s nama

Život i društvo

U Donjoj Voći održan festival raznolikosti, razumijevanja i jake povezanosti

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKT ETNO TOUR

Općina Donja Voća je od 11. do 14. svibnja bila domaćin i organizator Etno Toura, međunarodnog festivala folklora u sklopu provedbe projekta DETOX.

Riječ je o projektu koji je podržan od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine DETOX SLO-HR98 /Podeželsko razstrupljanje s spoznavanjem zakladov kulturne dediščine DETOX SLO-HR98).

Posebno slavlje

Festival je održan uoči Židorova, vjerskog blagdana i velikog proštenja koje se tradicionalno održava svake godine u Donjoj Voći. Ovaj pučki blagdan svetog Izidora, zaštitnika ratara i poljodjelaca u voćanskoj se župi posebno slavi, jer po ovom svecu ime nosi i mjesna kapela sv. Tome i Izidora.

Velikim susretom folklornih družina, kulturno-umjetničkih društava i drugih sudionika ujedno je obilježen i Majčin dan. U Kapeli sv. Tome i Izidora Trodnevnicom i proštenjarskom svetom misom proslavljen je vjerski blagdan Židorovo.

U četvrtak, 11. svibnja je svetu misu predvodio vlč. Krunoslav Milovec uz sudjelovanje Župnog zbora iz Maruševca, u petak je svetu misu predvodio domaći župnik, vlč. Marko Zadravec, a glazbeno ju je oblikovao Župni zbor Ljubav i mir iz Donje Voće, u subotu je svetu misu predvodio vlč. Josip Drvoderić sa Župnim zborom iz međimurskog Goričana.

Najsvečanije je ipak bilo u nedjelju kada je proštenjarsku svetu misu, uz svećenike iz susjednih župa i svećenike rodom iz Voće predvodio vlč Josip Gregur. Glazbeni dio svete mise izveo je Zbor Sestara Milosrdnica iz Zagreba, a Svetoj misi su u narodnim nošnjama prisustvovali članovi Udruge Zagoraca Podravine iz Koprivnice.

Subota je bila Dan folklora. Organizator subotnjeg programa bio je KUD Voća. U popodnevnom dijelu programa najprije su nastupili najmlađi, a na pozornici su se uz buran pljesak i odobravanje posjetitelja redom izmjenjivali: KUD Voća – dječja sekcija, KUD Vitomarci – dječja folklorana skupina i tamburaši, Folklorna skupina Kulturnega društva Sv. Ana, Folklorna skupina Osnovne šole Voličina iz Lenarta, Folkolna skupina osnovne šole Lenart, KUD Rementinec – dječja sekcija, te Dječje folklorno Društvo Sončece iz Varaždina.

Nakon najmlađih, svojim su izvedbama brojnu publiku oduševili i nastupi starijih sekcija KUD Voća, KUD Benedikt Svibovec, KUD Ježek Beretinec, FS Franc Ilec Loka Rošnja Starše, KUD Zavičaj Sračinec, KUD Hrvatskih željeznica Varaždin i KUD Cvetlin. Nakon vrhunskih plesno-instrumentalnih izvedbi uz domjenak, za sve sudionike programa za dobru atmosferu u večernjim satima bili su zaslužni Glazbeni sastav Gazde i Brajdaši.

Zagorske udruge

Nedjelja, 14. svibnja, bila je posvećena zagorskim udrugama. Udruga Stara brv iz Gornje Voće bila je nositelj organizacije ovog programa. Uz domaću Udrugu umirovljenika Donje Voće, predstavila se i Udruga Zagoraca Podravine iz Koprivnice koji su predstavili svoj autorski CD sa zagorskim pjesmama. Za dobru atmosferu bio je zaslužan odličan Activ band.

Općina Donja Voća i Udrugom Mentor, koja je bila logistička potpora u sve dane trajanja festivala svim udrugama i događanjima, predstavili su uspješno i na veliko zadovoljstvo mnogobrojnih posjetitelja zajednički slovensko-hrvatski turistički Etno Tour događaj široj javnosti.

Načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec zahvalio je svim sudionicima i svima onima koji su svojim dolaskom podržali nastojanja da se kulturno i prirodno bogatstvo Općine Donja Voća predstavi široj zajednici putem ovog, ali i novih EU projekta koji su u pripremi.

Izložba slovenskih i hrvatskih narodnih nošnji

U Osnovnoj školi Andrije Kačića Miošića u petak, 12. svibnja, je postavljena izložba slovenskih i hrvatskih narodnih nošnji uz pomoć Gradskog muzeja Varaždin, koji je uz Općinu Donja Voća i Općinu Vinica jedan od hrvatskih partnera u projektu DETOX zajedno sa slovenskim partnerima: Občinom Lenart, Občinom Sv. Ana iz Sovenskih goricah, Občinom Sv. Andraž iz Slovenskih goricah i Fakultetom za elektroniku i računarstvo iz Maribora.

Na izložbi su predstavljene narodne nošnje iz Občine Lenart, iz Občine Starše, iz Općine Vinica i iz Općine Donja Voća. Predstavljeni su i stari napjevi koje je 1947. godine u voćanskom kraju zapisao poznati etnomuzikolog dr. Vinko Žganec. Učenička zadruga »Hižica« pripremila je i izložbu svojih radova. Izložba je bila otvorena od petka do nedjelje. Uoči otvorenja Izložbe i festivala folklora u kulturnom dijelu programa održanog u petak sudjelovali su: mlada Magdalena Banfić – voćanski virtuoz na gitari, recitatori iz OŠ Andrije Kačića Miošića, Ženski vokalni sastav Leluja iz Vinice, Nonet PGD Zlatoličje, koreograf Pjerino Hrvaćanin i KUD Voća. Posebna gošća bila je etnologinja i glazbenica Lidija Bajuk iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba koja je predstavila stare napjeve zapisane u Donjoj Voći i okolici, te na gitari izvela jedan od tih napjeva.

U prikupljanju podataka o starim napjevima podršku je pružila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti iz Zagreba. Petak je također bio dan posvećen bratskoj Občini Starše iz Slovenije. Udruga Stara brv iz Gornje Voće zajedno s Turističkim društvom Starše u Gornjoj Voći upriličila je košnju trave starinskim ručnim kosama.

Voditelj kulturnog dijela programa bio je Sandi Furek iz Zlatoličja. Druženje svih sudionika programa nastavljeno je uz domjenak u šatoru uz izvanredne sastave Begini i Aurora band.

 

Izvor:
Foto: ZM

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje