Povežite se s nama

Međimurje

“Šibe i ribe dale su nam sve – othranile su i odškolovale generacije Kotoripčana”

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Kotoriba i Kotoripčani još su se jednom dokazali kao savršeni domaćini.

Po 14. godinu za redom ugostili su brojne posjetitelje na popularnoj, tradicionalnoj manifestaciji Danima šibe i ribe. Dvodnevno događanje privuklo je brojne goste iz cijele Međimurske županije, ali i okolnih, a već stalni posjetitelji stigli su iz Slovenije, Austrije i Mađarske.

– Mi Kotoripčani smo uvijek ponosni ljudi, a posebno činjenicom da smo uspjeli 14 godina za redom održati našu središnju manifestaciju – zadovoljno se pohvalio novi/stari općinski načelnik Ljubomir Grgec.

Fiš nestao u sekundi

A sva događanja vrte se oko šibe i ribe – dva nezaobilazna simbola Kotoribe. Šiba i riba duboko su utkani u živote brojnih generacija Kotoripčana.
– Šibe i ribe othranile su i odškolovale generacije i generacije Kotoripčana. Upravo šibi i ribi, Kotoriba duguje sve ono što naše mjesto i mještani danas jesu. Možda danas više ne ovisimo o njima kao prije 20, 50 ili 100 godina, ali smo svjesni što su šibe i ribe predstavljali našim precima. Ova manifestacija je sjećanje na naše stare, na tradiciju koja je iznjedrila danas modernu Kotoribu – rekla nam je Đurđa Vidović iz Udruge umirovljenika Kotoribe. Udruga umirovljenika svake godine sudjeluje na Danima šibe i ribe.

Kotoriba se digla od košare i pletarstva, tradicije koju Općina svakako želi očuvati

– Imamo puno članova koji su aktivno uključeni u društveni život naše općine. Sudjelovanje na Danima šibe i ribe je nezaobilazno. I ove smo godine pripremali fiš, koji je bio fantastičan. A da ne bi ispalo da se same hvalimo, dokaz su ispražnjena dva kotlića od po 20 litara. Da smo pripremili i više, sigurno bismo sve podijelili. Za pripremu smo potrošili desetak kilograma ribe – šarana, amura, mrene, babuške i divera. Jedna od tajni dobrog fiša krije se u ikri. Naime, riba za fiš mora imati ikru jer ona cijelom jelu daje posebnu aromu – otkrila nam je Terezija Gal, također članica Udruge umirovljenika Kotoriba. Među redovitim sudionicama manifestacije su i članovi Moto kluba Rolling Fish. I njihov fiš nestao je u sekundi.

Aktivnosti Općine

– Svatko ima neku svoju tajnu savršenog fiša. I mi motoristi volimo pripremati i jesti ribu. Ovo je prilika da se svi zajedno podružimo i zabavimo, a veselje je uvijek bolje uz dobru hranu i zabavni program – rekao je Dario Dobranski, dopredsjednik Moto kluba Rolling Fish. A iako šiba i riba danas više nisu toliko vezani uz živote mještana, Općina poduzima brojne aktivnosti kako bi sačuvala vrijednu tradiciju.

– Kotoriba se digla od košare i pletarstva. Ne bave se ljudi više ovom vještinom kao nekada prije, ali se tradicija očuvala i prenosi se s koljena na koljeno. Općina Kotoriba puno radi kako bi se sačuvala tradicija pletenja šibe. Proizvodi od pletene šibe iz Kotoribe prisutni su u svim dijelovima Hrvatske, što nas čini posebno ponosnima. Ova manifestacija također je jedna od aktivnosti kojom nastojimo očuvati znanje i djela ruku naših vrijednih sumještana – zaključio je načelnik Grgec. Općina je i ove godine organizirala besplatni vlak, koji je iz Varaždina, preko Čakovca doveo veliki broj zainteresiranih posjetitelja. Brojni zabavni, glazbeni i kulturni programi zadovoljili su i najizbirljivije goste


.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje