Povežite se s nama

U fokusu

Trojica župana složna: Nužna brza pruga do Zagreba, kao i izgradnja brze ceste Varaždin – Čakovec

Objavljeno:

- dana

TRAŽE DOPUNU STRATEGIJE

– Varaždin i Čakovec su „slijepo crijevo“ u najmodernijem i najpotentnijem obliku prijevoza. Zbog toga tražimo da projekt izgradnje brze pruge Zagreb – Krapina – Ivanec – Varaždin – Čakovec uđe u Nacionalnu prometnu strategiju – istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić jučer u Krapini, gdje je bio na sastanku sa zagorskim županom Željkom Kolarom i međimurskim županom Matijom Posavcem.

Projekt izgradnje brze pruge, koja bi put do Zagreba skratila za 50 minuta, Čačić je predstavio još prije dvije godine, a sad je kao župan prvo krenuo u realizaciju tog projekta.

Zajedno s preostalom dvojicom župana u Krapini je potpisao izjavu kojom zajednički projekt željeznice upućuju Vladi na dopunu Nacionalnog programa željezničke infrastrukture, što je potrebno hitno učiniti budući da 1. srpnja završava javna rasprava o prometnoj strategiji.
 

Uvrštavanje nove trase pruge u taj dokument je preduvjet da se novac za izgradnju povuče iz EU fondova. Riječ je o projektu koji je vrijedan najmanje 500 milijuna eura.

– Varaždin i Čakovec su na desetak kilometara jedan od drugog i imamo sve razloge za zajednički nastup, a s druge strane, nema nijednog razloga da to Vlada ne prihvati. O tome sam razgovarao s ministrom prometa Butkovićem, odmah je reagirao i mislim da će Strategija biti dopunjena ovih dana. Nakon što nas trojica župana zajedno interveniramo, nema razloga da se tome suprotstavi. Brza pruga mora postati prioritet prometne strategije, koja je pretpostavka za povlačenje europskog novca – rekao je Čačić.

Autom danas dvaput brže do Zagreba

Međimurski župan Posavec je napomenuo da je na području triju županija stanje željezničke infrastrukture iznimno loše.

– Iako je željeznička prometna usluga za društvo i pojedinca višestruko jeftinija, ne može konkurirati prometu osobnim automobilima. Na relaciji Čakovec – Varaždin – Zabok – Zagreb putovanje vlakom traje dva do tri puta dulje, nego putovanje osobnim automobilom. Takvo stanje u prometu uzrokuje iznimno lošu modalnu raspodjelu u kojoj željeznički prijevoz sudjeluje samo s 2 posto putovanja. Posljedica takve raspodjele su veliki troškovi za društvo – ustvrdio je.

Najavio je da planiraju realizirati i dugogodišnje investicije poput izgradnje gradskih cestovnih obilaznica, kao i brzu cestu Čakovec – Varaždin.

Trojica župana, koji su na čelu županija koje obuhvaćaju regiju u kojoj živi oko pola milijuna stanovnika, najavila su da će se nalaziti barem jednom mjesečno da bi pratiti dinamiku i tempo razvoja projekata.

Izvor:
Foto: MEĐIMURSKA ŽUPANIJA//ak3.picdn.net

U fokusu

Nova mjera Grada Varaždina: Povoljnija kupnja građevinskih zemljišta za mlade obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin otvorio je javno savjetovanje o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu. O tome su izvijestili na konferenciji za novinare Neven Bosilj, gradonačelnik i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Grad Varaždin je već obavio parceliranje pet gradilišta za individualnu izgradnju čija se vrijednost procjenjuje na  oko  14 – 15 tisuća eura. Gradonačelnik  Neven Bosilj je objasnio predloženi model povoljnije prodaje tih parcela.

– Kriteriji za prodaju tih zemljišta su isti kao i za popust. To znači da podnositelj zahtjeva koji u trenutku podnošenja nije stariji od 40 godina, te koji kao i njegov bračni ili izvanbračni drug nemaju stambeni prostor ostvaruju popust od 30 posto. Nakon toga slijedi popust za svako dijete, za prvo dijete 15 posto a za svako slijedeće još 5 posto. Ako je dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata dobiva se još dodatnih 10 posto. Popust dobivaju i podnositelji koji imaju zanimanje s popisa deficitarnih zanimanja. Na taj način, oni koji će biti na vrhu liste će imati 60 – 80 posto popusta što znači da će zemljište kupiti za nekih 25 posto vrijednosti zemljišta – rekao je gradonačelnik Bosilj naglasivši da Grad Varaždin ne želi prodavati zemljišta na javnim dražbama jer se javljaju prekupci.

– Ciljano želimo omogućiti mladim obiteljima koje ne žele živjeti u stanovima da kupe na ovakav način zemljišta  – zaključio je gradonačelnik objasnivši da je to tek početak takvog modela prodaje koji, ako se u savjetovanju pokaže prihvatljivim, bude nastavljen i na drugim lokacijama poput Sajmišne ulice.

Da je potražnja za stanovima ili građevinskim zemljištima u Varaždinu enormna svjedoči i podatak da je do sada već podneseno oko 850 zahtjeva za POS-stanove u prvoj novoj zgradi u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki opisao je uvjete mlađih generacija građana koji uz niska primanja i visoke cijene stanova teško dolaze do rješavanja stambenog pitanja.

– To je katastrofalna situacija u kojoj mi kao lokalna samouprava moramo intervenirati i uključiti se u proces rješavanja stambenog pitanja mladih. Grad Varaždin i ja osobno, aktivno smo se uključili, te smo proveli  sveobuhvatnu anketu o tome koji su to modeli priuštivog stanovanja prihvatljivi našim mlađim sugrađanima – napomenuo je Lukavečki pobrojivši mjere koje su do sada već dale rezultata u rješavanju stambenog pitanja što je preduvjet osamostaljenja mladih obitelji. Naglasio je da se i država mora snažnije uključiti u rješavanje tih problema: Teret bi trebala preuzeti država i mi očekujemo da se nova vlada snažnije uključi, da se vidi jasan smjer u kojem država želi ići u tom pogledu. Neophodno je uspostaviti jasnu suradnju između države i lokalne samouprave u pogledu rješavanja stambenog pitanja.

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća objasnili su da se takvim modelom nastoji spriječiti preprodaja zemljišta te su pozvali  sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje i daju svoje prijedloge kako bi trebao izgledati konačni dokument o modelu povoljne prodaje građevinskog zemljišta u Varaždinu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici bi do kraja ovog tjedna trebali dobiti plaće, Grad Varaždin neće ovršiti Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar gospodarstva Damir Habijan i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj danas su komentirali situaciju u Varteksu.

Pritom je gradonačelnik Bosilj rekao da Grad Varaždin neće ovršiti varteks.

-Našli smo modalitete kako da odgodimo naplatu duga i Grad Varaždin neće ovršiti Varteks – rekao je Bosilj i dodao kako se čuo s jednim od dioničara, Čajićem, koji mu je potvrdio da je u planu dokapitalizacija – rekao je Bosilj.

Ministar Habijan je pak ponovio da je Vlada spremna pomoći Varteksu u zakonskim okvirima.

-Riječ je o privatnoj kompaniji, ali kao Varaždinac i ministar želim komunikaciju s predstavnicima Varteksa. Tijekom sastanaka s Upravom i sindikatom, zajedno s kolegama iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavili smo mjere kojima, u okvirima zakonske nadležnosti, možemo pomoći  Varteksu. Komunicirala se mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama „rescue aid“, što je podržano smjernicama EU-a. Kao jedna od odgovarajućih mjera u ovom slučaju je i mjera skraćivanja radnog vremena, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, koja je u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada – rekao je Habijan i pojasnio da je potrebna inicijativa od strane Varteksa da bi se te mjere mogle primijeniti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje