Povežite se s nama

Međimurje

U Prelogu se okupilo 200-tinjak nordijskih hodača iz Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PREVENCIJA

Grad Prelog ponovno je u sklopu europskog Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week) postao grad aktivnih hodača. Festival nordijskog hodanja i pješačenja održao se treću godinu zaredom i ovoga puta privukao dvjestotinjak sudionika iz svih dijelova županije, ali i goste iz drugih dijelova Hrvatske, primjerice iz Karlovca. 

Međimurci su ponovno pokazali koliko su aktivni. Ovaj oblik lagane rekreacije pogodan je za sve ljude, bez obzira na dob i kondiciju i sve je popularniji, osobito među Međimurkama koje se okupljaju u klubovima za nordijsko hodanje. Osim što se kreću, ljudi se na taj način druže i povezuju te borave na svježem zraku u prirodi.

Sudionici festivala okupili su se u jutarnjim satima 4. lipnja na središnjem preloškom trgu gdje je organiziran i popratni bogat kulturno-umjetnički program uz ples, pjesmu i pozdravne govore. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marine Payerl-Pal skupu se odazvalo 17 različitih udruga i ustanova iz Međimurja i ostatka Hrvatske. Osim Zavoda, ovaj festival organiziraju Grad Prelog, TZ Preloga, Društvo naša djeca Prelog, SRC DG Sport Prelog, Udruge mladih EFEKT i Županijska liga protiv raka Čakovec.

Rekreacija

I Mala Subotica je ponovno bila aktivna, kao i prethodnih godina. U sklopu Tjedna MOVE Week u tome su mjestu četvrtu godinu za redom organizirane rekreativne igre za članove klubova oboljelih od raka, ali i sve druge zainteresirane osobe oboljele od malignih bolesti. Igre su se održale 2. lipnja na odbojkaškom igralištu u Maloj Subotici, a osim županijskog Zavoda i lige protiv raka, u pripremi je sudjelovala i Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mala Subotica,

Kako ističu organizatori, sve više studija potvrđuje zaštitnu ulogu tjelesne aktivnosti u nastanku brojnih sijela raka.

– Osobe koje su tjelesno aktivne dva i pol sata tjedno u odnosu na neaktivne imaju 27% manji rizik pojave raka debelog crijeva, 12% manji rizik od raka dojke te 23% manji rizik od raka pluća, a najveće smanjenje rizika je kod najaktivnijih osoba. Redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik povratka maligne bolesti, pomaže u rehabilitaciji i resocijalizaciji oboljelih te može produljiti život osobi koja je preboljela malignu bolest – ističu u međimurskom Zavodu za javno zdravstvo.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje