Povežite se s nama

Međimurje

Gotovo dvije trećina Hrvata starijih od 15 godina nije fizički aktivno

Objavljeno:

- dana

Sjedilački život

Gotovo dvije trećine, odnosno čak 62% populacije Hrvatske starije od 15 godina uopće se ne bavi sportom, rekreacijom ili drugim vidom tjelesne aktivnosti.

Gledano po dobi, što su Hrvati stariji, to se manje bave fizičkom aktivnošću. Pokazuje to najnovije istraživanje koje je Središnji državni ured za šport proveo u lipnju ove godine u svrhu izrade Nacionalnog programa sporta i utvrđivanja stanja o tjelesnoj aktivnosti građana, a prenosi portal Vijesti.rtl.hr.

Stariji najpasivniji

Rekreacijom kao što je vožnja bicikla ili ples bavi se 38% građana. Tjelesna aktivnost češće je navika stanovnika velikih gradova, visokoobrazovanih tridesetogodišnjaka na višim pozicijama i s višim prihodima te učenika i studenata u dobi od 15 do 20 godina. Kad je riječ o spolu, podjednako se ovim aktivnostima bave muškarci i žene. Navike se međutim mijenjaju s dobi pa su Hrvati s godinama sve manje aktivni. Najmlađa dobna skupina (15 – 20 godina) je najaktivnija, njih 72% barem jednom tjedno vježba, dok su najpasivniji stariji od 60 godina te se 80% njih nikada ne bavi tjelesnom aktivnošću.

Skupina u dobi od 15 do 20 godina je najaktivnija i vježba barem jednom tjedno

U prosjeku Hrvati odvajaju 40 minuta za rekreaciju, žene češće biraju kraće aktivnosti (do 30 minuta), dok najmlađa dobna skupina (15 do 20 godina) češće izdvoji između 91 i 120 minuta. Otvoreni prostori, parkovi i priroda (46%) Hrvatima su omiljeno mjesto za bavljenje navedenim tjelesnim aktivnostima, sportski ili fitness klub i centar bira 30% građana, dok kod kuće vježba njih 27%.

Sjedilački život

Osim toga Hrvati tijekom radnog dana u prosjeku provedu četiri sata sjedeći. Pritom visokoobrazovani građani i službenici sjede više od sedam sati, a stanovnici manjih naselja, kvalificirani i nekvalificirani radnici vrlo malo vremena provode sjedeći. Ovo istraživanje pokazuje da je građane potrebno potaknuti na bavljenje sportom radi vlastitog zdravlja, pa će se uskoro na nacionalnoj razini propisati mjere za stvaranje uvjeta za bavljenje športom u odgojno-obrazovnom sustavu.
– Ovdje govorimo o sportu kao kulturi tijela gdje je dovoljno i pola sata dnevno bilo kakve tjelesne aktivnosti kako bismo pozitivno utjecali na svoje zdravlje. Kroz Nacionalni program sporta želimo propisati mjere kojima ćemo pokušati potaknuti ljude na bavljenje tjelesnom aktivnošću i osvijestiti ih koliko je kretanje bitno – izjavila je državna tajnica Janica Kostelić.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje