Povežite se s nama

Međimurje

Mladen Kanižaj u Odboru za natjecanja

Objavljeno:

- dana

VATROGASTVO

Međimurski vatrogasci i vatrogastvo vrlo visoko kotiraju u društvu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Nova potvrda stigla je s nedavno održane 1. sjednice Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice održane u Zadru. Naime, na sjednici su četvorica međimurskih vatrogasnih djelatnika uvršteni u vodstvo nekoliko odbora i stručnih povjerenstava. Tako je tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Dragutin Trupković imenovan članom Odbora za osposobljavanje i usavršavanje Operativno-tehničkog stožera. Članom Odbora za vatrogasna natjecanja postao je Mladen Kanižaj, aktualni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, dok su Robert Meglić i Josip Sušec imenovani članovima Povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu.
 

Potvrđen je i nastavak provođenja EU projekta kojim se uvodi novi UVI program

Okupljanje u Zadru bila je prilika da se potvrde odluke o sudjelovanju u nekoliko projekata. U jednom od takvih europskih projekata, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura, Hrvatska vatrogasna zajednica sudjeluje s učešćem od 15 posto, što je i razlog da je proračunski limit HVZ-a povećan za dodatnih 868 tisuća kuna. Kroz taj će se projekt u sljedećih pet godina provoditi edukacije profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te će se nabaviti oprema za vatrogasne operativne centre s instaliranom aplikacijom Upravljanje vatrogasnim intervencijama – UVI.

– Vatrogasni sustav potrebno je pripremiti za implementaciju programa UVI, što je dio šireg projekta, dok bi se cijela provedba pratila kroz VATROnet. Novi program sastoji se od radnih procesa, aplikacija i infrastrukture. Konačni cilj je postići određenu standardizaciju procesa u upravljanju vatrogasnim intervencijama, jedinstveni sustav za unos, pohranu i obradu prikupljenih podataka, za što je preduvjet da se podaci redovito ažuriraju. Sve to je moguće samo ako se dovrši započeta integracija sustava i edukacija djelatnika na terenu te nabave radne konzole preko kojih će se unositi podaci – rekao je u uvodnom izlaganju Tihomir Varga, predsjednik Odbora za informatizaciju HVZ-a.

Okupljene je zanimalo tko će sufinancirati rad operatera, koji moraju unašati velike količine podatka.
– Dio novca bi se mogao osigurati kroz model nagrađivanja i kažnjavanja onih županijskih vatrogasnih zajednica koje će savjesno pristupiti ovom poslu, odnosno onih koje neće – istaknuo je Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.
– Takav novac ovog trenutka nemamo, ali ga možemo planirati u sljedećem proračunu – zaključio je Željko Popović, načelnik HVZ-a.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje