Povežite se s nama

Međimurje

Zbog godišnjih bacaju ribice, akvarijske kornjače i iguane!

Objavljeno:

- dana

NEODGOVORNO

Mačke i psi nisu jedini kućni ljubimci koji zbog godišnjih odmora ljeti ostaju bez doma.

Zbog nekoliko dana odmora, neodgovorni vlasnici “na cestu” bacaju i akvarijske kornjače, zlatne ribice, pa čak i iguane te druge egzotične životinje. Varaždinska županija, nažalost, nije iznimka.

Dosade im?!

– Po rijekama i jezercima u našoj Županiji pronalazimo različite životinjske vrste koje nisu autohtone, od zlatnih ribica pa do akvarijskih kornjača. Pronađeni su i veći gmazovi, no ne u našoj, nego u drugim županijama. Kad ljudima, primjerice, iguana dosadi, bace ju van, u prirodu. Međutim, svi moramo znati da su to divlje životinje koje moraju živjeti u toplim uvjetima, pa ugibaju zbog neprilagođenosti – upozorava Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.
Egzotične životinje koje uspiju preživjeti mogu biti prijetnja za ljude, no sve je veći problem to što ugrožavaju domaće vrste. Domaće barske kornjače su ugrožene zbog akvarijskih kornjača.

Zlatne ribice su lijepe, ali nemojte ih kupovati ako se o njima ne možete dobro brinuti

– U Varaždinskoj županiji imamo nalaz crvenouhe kornjače, invazivne vrste. To je akvarijska kornjačica koju ljudi, kad im dosadi ili kad naraste, puste u prirodu. Problem je što zauzima istu ekološku nišu kao i barska kornjača, živi u istom staništu i hrani se na isti način, čime zauzima prostor i ugrožava našu autohtonu vrstu – navodi Alenka Car.
Prirodno stanište crvenouhe kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi, a uvrštena je na popis 100 najgorih stranih invazivnih vrsta na svijetu i Europi. Uvoz ove životinje u Hrvatsku je zabranjen.

Ne zaboravite

Unatoč upozorenjima i zabranama, kornjače, zlatne ribice i druge invazivne vrste u jezerima i rijekama često završavaju i zbog neinformiranosti ljudi. Majka i otac djeci kupe kornjačicu, pa se iznenade kad shvate da njihov kućni ljubimac neće ostati mali, nego iz dana u dan raste. Crvenouha kornjača može narasti i do 60 centimetara. Kad akvarij postane premali ne kupe novi, nego im je lakše pustiti životinju u prirodu.
Upravo zbog toga su u Državnom zavodu za zaštitu prirode, koji djeluje u sklopu Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, još prije desetak godina izradili brošuru o egzotičnim životinjama, no problem je ostao sve do danas.

CRVENOUHA KORNJAČA Prirodno stanište ove kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi

BARSKA KORNJAČA Ova domaća vrsta kornjače danas je ugrožena zbog stranih invazivnih vrsta

– Ne zaboravite da kućni ljubimci rastu, a jedan od najvećih problema je iznalaženje dovoljno velikog životnog prostora, zadovoljenje potrebnih uvjeta držanja i osiguranje dovoljne količine hrane – upozoravaju iz Državnog zavoda.
Napominju da se egzotični kućni ljubimac nikada ne smije puštati u prirodu.
– Ako se više ne možete brinuti o svom kućnom ljubimcu, ne puštajte ga u prirodu! Pokušajte mu pronaći novi dom ili ga dajte u utočište – apeliraju.

Što morate osigurati kućnom ljubimcu?

Nastambu funkcionalnu prilagođenu vrsti koju držite, a koja omogućava obavljanje osnovnih bioloških potreba.
Skladištenje, pripremanje i davanje hrane u skladu sa zahtjevima vrste.
Onemogućavanje bijega životinje.
Kontrolu zdravstvenog stanja i liječenje.
Redovito čišćenje prostora sredstvima koja ne ugrožavaju zdravlje životinja i ljudi.
Izvor: Egzotični kućni ljubimci, Državni zavod za zaštitu prirode

Izvor:
Foto: Ilustracije

Međimurje

Mursko Središće ima drugi najljepši vrtić u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Facebook izboru najljepšeg vrtića  sudjelovalo je 40 vrtića iz 41 gradova i općina iz čitave Hrvatske, a slike vrtića kroz ovaj su izbor postigle ukupni doseg od preko 730 tisuća FB korisnika.

Gledano po kategorijama, ‘srebro’ u kategoriji malih gradova osvojio je DV Maslačak iz Murskog Središća koji je osvojio 894 lajkova na stranici Gradonačelnik.hr, preko 1.800 na svim objavama, a vidjelo ga je preko 30 tisuća FB korisnika. Danas, 28. kolovoza 2024. godine ravnateljica DV Maslačak Ivana Maltarić i gradonačelnik Dražen Srpak preuzeli su Priznanje za 2. mjesto po izboru korisnika Facebook-a za najljepši dječji vrtić u Hrvatskoj – kategorija mali gradovi koje im je uručio predstavnik društva Gradonačelnik.hr Ivan Todorić.

Ističemo kako su krajem 2022. godine Gradu Mursko Središće odobrena novčana sredstva u iznosu od 649.810,81 eura putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv, NPOO.C3.1.R1-II.01 za dogradnju Dječjeg vrtića “Maslačak” Mursko Središće za još četiri skupine. Dogradnjom će se osigurati dovoljni kapaciteti za svu djecu, vjerojatno za minimalno deset i više godina unaprijed.  Početkom srpnja gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je ugovor o izvođenju radova na dogradnji Dječjeg vrtića “Maslačak” Mursko Središće u vrijednosti od 1.746.263,39 eura pa je stoga vidljivo da Grad Mursko Središće mora osigurati preostalih milijun eura no svakako će tražiti sufinanciranje tog dijela od strane Republike Hrvatske. Trenutno se vrše pripremne radnje za dogradnju dječjeg vrtića te sami radovi kreću kroz koji dan, dok se završetak istih očekuje krajem školske godine – lipanj 2025. godine. 

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu zanimljiv 18. Susret starih traktora u Selnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 18. Susret starih traktora u Selnici održat će se u subotu, 31. kolovoza.

Okupljanje traktorista je u 10:30 sati u središtu Selnice, a polazak je u 12.

Traktori će se moći vidjeti na ruti Selnica – Praporčan – Frkanovec – Zebanec Selo. Završetak je predvečer na nogometnom igralištu NK Zebanec uz podjelu priznanja i nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje