Povežite se s nama

U fokusu

Odluka je donijeta: Varteks ide Britancima za siću od pet milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Rasprodaja

Varteks je na jučerašnjoj Glavnoj skupštini širom otvorio vrata britanskom fondu Valtegra da za svega pet milijuna eura stekne kontrolu nad nekadašnjim tekstilnim divom, koji se godinama ne može izvući iz gubitaka.

Valtegri je odobreno stjecanje dionica Varteksa s pravom glasa, bez objavljivanja ponude za preuzimanje.

Nakon što se sljedeći tjedan realizira odluka o dokapitalizaciji, Valtegra će sa 48,6 posto dionica postati najveći dioničar Varteksa.

Jutarnji list piše kako se čini da se sadašnji najveći dioničari ne protive odluci o dokapitalizaciji Varteksa, koja će promijeniti i vlasničku strukturu tvrtke.

Najveći dioničar Varteksa u ovom trenutku je Nenad Bakić sa 17 posto dionica. Njega je na Glavnoj skupštini po punomoći zastupao predsjednik Uprave tvrtke Zoran Košćec.

Izbjegavanje lokalnih novinara

Iz Varteksa niti ovoga puta o svojoj odluci nisu obavijestili lokalne medije, čiji su čitatelji najviše zainteresirani za sudbinu tvrtke od koje je nekad živjela većina stanovnika Varaždinske županije.

Priopćenje sa Glavne skupštine poslano je nacionalnim medijima pa ga je Regionalni tjednik dobio kolegijalnim kanalima.

Uprava Varteksa i njihov Odjel za korporativne komunikacije – kako se pompozno naziva služba za informiranje tvrtke  – dulje vrijeme zaobilaze lokalne medije. Služba kojoj ime govori što joj je posao – komunikacija – uopće ne komunicira.

Odgovore na upite tako ne treba očekivati . Iako ih novinari šalju da zadovolje formu, o poslovanju Varteksa se saznaje drugim, neslužbenim kanalima ili javnim dokumentima. A, oni ne idu u prilog Upravi tvrtke.

Varteks je lanjsku godinu završio sa 15, 9 milijuna kuna gubitka, a u prvom tromjesečju ove godine gubitak je 5,8 milijuna kuna. I baš ništa ne ukazuje na mogućnost poboljšanja situacije.Ogromne plaće koje sebi i najbližim suradnicima isplaćuje Uprava ne idu u prilog rješenju krize.

Ogromne plaće i grabež

Zbog svega Zoran Košćec i društvo pokušavaju biti solo igrači i žele izbjeći da lokalni mediji poznavanjem kompleksne problematike i njihovih  loših poslovnih poteza utječu na kreiranje javnog mijenja o posrnulom divu. Hrvatska javnost nije trebala saznati o abnormalno visokim plaćama u Upravi, od kojih neke, navodno, variraju oko stotinjak tisuća kuna. Nekoliko puta smo pokušali provjeriti točnost ovih informacija ali nikad nismo dobili niti pristojnu odbijenicu.

Lokalna publika ne zanima moćnike Varteksa jer ovdje više ništa ne mogu očekivati, odigrali su  sve adute. Pipke su usmjerili na grabež u nacionalnim vodama, a sad i međunarodnim.

Prvo im je država prije četiri godine oprostila gotovo pola milijarde kuna duga u predstečajnoj nagodbi. Ostao je podnošljiv dug i dobiven je novi kredit za nastavak normalnog poslovanja.

Varteks je, istina, izgubio svoje najvrednije nekretnine ali je tvrtki ostao tvornički kompleks u kojem će, očekivalo se, poduzeće vratiti barem dio svoje stare slave.
Ali Uprava se pokazala nesposobnom izvući sad već precijenjeno poduzeće iz dubioze.

I tu u igru ulazi Valtegra.

Varteks ionako nema više izbora: nitko drugi nije pokazao interes za poduzeće pa će ga Britanci dobiti po „diskontnoj“ cijeni.

Kao što se i pretpostavljalo Nenad Bakić se nije protivio planu Košćecove Uprave, Štoviše, prepustio mu je punomoć za odlučivanje.

Za Varteksove radnike ne može biti gore nego što jest. Njih 1200 zarađuju najmanje među velikim županijskim tvrtkama.  I potpuno im je svejedno hoće li im tu mizeriju isplaćivati Britanci ili lokalni dečki. Štoviše, vele da će im lakše pasti pomisao da ih izrabljuju stranci nego susjedi.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje