Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Renesansni festival plijenio magijom, pogledajte kako je bilo u Koprivnici

Objavljeno:

- dana

Čak 40.000 posjetitelja

Koprivnički Renesansni festival je u svom 12. izdanju potvrdio status manifestacije s dušom i omiljene obiteljske destinacije.

U atraktivnim sadržajima četiri dana uživalo je više od 40 000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a čak 1300 kostimiranih sudionika iz 11 zemalja uložilo je maksimum truda, iskustva i znanja kako bi što vjernije dočarali mistično razdoblje kasnog srednjeg vijeka. Svoje majstorsko i trgovačko umijeće pokazalo je više od 200 obrtnika iz nekoliko zemalja, a posebnu pažnju plijenili su travari i proizvođači eliksira koji su predstavili niz ljekovitih i kozmetičkih pripravaka od koprive i bilja. Hit je bio jedinstveni parfem od kopriva Urtica kojeg je iskušalo 1565 posjetitelja čime je oboren Guinnessov rekord u testiranju miomirisa. Parfem od koprive isprobao je i osvajač brončane medalje na svjetskom atletskom prvenstvu Stipe Žunić koji je bio počasni gost Renesansnog festivala. Stipe se okušao i u renesansnom ragbiju te gađanju lukom i strijelom pokazavši svoju sportsku svestranost.

Na festivalu je sudjelovalo 36 viteških i renesansnih skupina iz zemlje i inozemstva koje ni visoke temperature nisu spriječile da u punoj opremi, koja teži i do 40 kg po vitezu, prikažu vještine mačevanja, pucanja iz vjernih replika oružja i viteški način borbe. Vrlo dojmljiv je bio noćni napad na grad s vatrenim katapultima i strijelama kojemu je Koprivnica opet obranjena, a vatreni show-u Koprivničkih mušketira i haramija u kojem se koriste isključivo prirodni materijali oduševio je sve  posjetitelje. Velike simpatije izazvali su i dječji renesansni vrtići, nastamba gubavaca, razni likovi poput guščarice, kmetova, bogca, koji su oživjeli vrijedni koprivnički volonteri.

Renesansni festival, koji je treći put za redom proglašen za TOP događanje u zemlji imao je i jedinstvenu kulinarsku ponudu s jelima od divljači, kaša i kopriva, iznjedrio je novog kulinarskog kralja- u međunarodnom natjecanju kuhara titulu je osvojio Dragan Visković iz Dramlja, te je u potpunosti opravdao status Superbrandsa. Koprivnica je tijekom vikenda postala prava turistička meka i primjer kako se odličan turistički proizvod koji doprinosi gospodarstvu cijelog kraja može raditi i bez mora.

Izvor: Foto: Renesansni festival

Zabava & Stil

FOTO U Varaždinu specijalna izložba pasa, stigli izlagači i iz Skandinavije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Hrvatski kinološki savez organizator je World Dog Show Zagreb 2024., svjetske izložbe pasa svih pasmina pasa koja se održava od četvrtak, 25. do nedjelje, 28. travnja na kojem je prijavljeno preko 15.500 pasa.

U sklopu WDS-a, Kinološko društvo Varaždin dobilo je tu čast da bude domaćin tri specijalne izložbe i to za pasmine buldog, rodezijski ridžbek i dalmatiner.

Izložba se održava u subotu, 27. travnja na poligonu Kinološkog društva Varaždin.

Prijavilo se 198 pasa, a najviše ih je pasmine rodezijski ridžbek. Stigli su izlagači iz 20 europskih zemalja, a mnogi su potegnuli čak iz skandinavskih zemalja.

Važno je da se predstave psi u najljepšem s prvenstvenim s posebnim naglaskom na zdravlje psa.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Najveći obožavatelji ugrabili ulaznice za prvi koncert Aleksandre Prijović u Varaždinu, evo kako je bilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Regionalna zvijezda Aleksandra Prijović tri je dana svojim koncertima napunila Arenu Varaždin.

Danas je, 26. travnja, prvi koncert, a najveći fanovi morali su biti jako brzi jer su za prvi najavljeni koncert ulaznice “planule”. Naknadno su u prodaju puštene ulaznice za subotu i nedjelju.

Iako je Prijović pet dana punila Arenu Zagreb i obožavatelji sa sjevera Hrvatske pokazali su da zaista uživaju u njezinoj glazbi. Zvijezda je plijenila stasom i glasom, a u galeriji donosimo početak današnjeg koncerta te tko je uspio kupiti ulaznice za prvi dan te uživati u glazbi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje