Povežite se s nama

U fokusu

Novo doba hrvatskog školstva: nakon e-Škola kreće novi projekt za koji prijave kreću već ove godine

Objavljeno:

- dana

POČEO CECIIS 2017. NA FOI-ju

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu danas je počela međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017.

Riječ je o najvažnijem godišnjem međunarodnom događanju koje varaždinski informatički fakultet ove godine održava 28. godinu zaredom.

– Konferencija je značajna u hrvatskim i međunarodnim okvirima. Svake godine dođu renomirani svjetski stručnjaci i znanstvenici, među kojima je ove godine profesor Branimir Selić, kojeg dobro znaju svi informatičari. Takvog čovjeka treba moći dobiti i sigurno ne bi došao u Varaždin da naša konferencija nešto ne znači u međunarodnim okvirima – rekao je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja. 

 

Prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja

Na konferenciji je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Konferencija je značajna za mlade istraživače, ali i za promociju projekata i ugovaranje novih. Ove godine, paralelno s konferencijom, idu tri projekta koji su međunarodni, pri čemu bih posebno istaknula projekt e-Škole, koji će biti predstavljen danas – istaknula je ministrica Divjak.

Projekt e-Škole započeo je u ožujku 2015. i trebao bi završiti iduće godine, a “težak” je 300 milijuna kuna. Projekt obuhvaća 151 školu, a u njega su uključene i škole iz Varaždinske i Međumurske županije. Svoj današnji dolazak na konferenciju i FOI ministrica Divjak iskoristila je da najavi novi, još veći projekt.

– Kad završi projekt e-Škole, u koji sam i sama bila uključena kao predsjednica Programskog odbora prije nego sam postala ministricom, napravit će se evaluacija svega što je napravljeno i krenut će se s pripremama za novi, veliki projekt koji će se također financirati iz EU fondova – najavila je Divjak i dodala kako će samo do kraja ove godine iz EU fondova Ministarstvo povući milijardu kuna, a iduće godine dvostruko više. 

– To su novci koje mi u proračunu nemamo – poručila je ministrica danas u Varaždinu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a koji provodi projekt e-Škole i koji je danas predstavio aktivnosti u sklopu tog projekta najavio je da će se škole za novi projekt moći prijaviti već krajem ove godine.

– Pilot projektom e-Škole kojim se želi postići podizanje digitalne zrelosti svih osnovnih i srednjih škola, obuhvaćeno je 151 škola u Hrvatskoj, a velikim projektom koji počinje za dvije godine bit će obuhvaćeno minimalno 700 škola. Postoji mogućnost da se u novi projekt uključe u sve škole, no to još pregovaramo – otkrio je Kezunović.

 

Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a

Upravo je s predstavljanjem projekta e-Škole počela je ovogodišnja konferencija CECIIS 2017., koja traje do petka.

Ove godine tematski je naglasak konferencije na budućim trendovima u informacijsko-komunikacijskim znanostima.

Uz Branimira Selića, osnivača i predsjednika kanadske kompanije Malina Software Corporation, na konferenciji sudjeluje i Sokratis K. Katsikas, profesor na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU).  

U tri dana trajanja konferencije svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 12 zemalja Europe i svijeta.    

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje