Povežite se s nama

Međimurje

Djevojke zdušno prionule izradi unikatnih ogrlica uz vodstvo prve suvremene dizajnerice keramičkog nakita

Objavljeno:

- dana

IZRAZI SVOJU KREATIVNOST

Zbirka Muzeja Međimurja sredinom je rujna obogaćena vrijednom kolekcijom keramičkog nakita i dekorativnih posuda umjetnice Jelene Valkaj, koja je dva tjedna nakon otvorenja izložbe u prostorijama Muzeja održala dvije brzo popunjene radionice modnog nakita.

Smjernice

Vrijedna kolekcija sastoji se od 107 darovanih umjetničkih djela izloženih u salonu Muzeja, a maturantice Graditeljske škole Čakovec, koje je predvodila profesorica Tamara Mustač, i profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola sa zanimanjem su pratile umjetnicu Jelenu Valkaj, koja ih je provela kroz svoju izložbu nakita i keramičkih posuda, ukazujući na brojne mogućnosti oblikovanja u keramici.

Jelena Valkaj iz Železne Gore završila je studij likovne umjetnosti i razredne nastave

Učenice Graditeljske škole dokazale su svoju kreativnost slažući ogrlice od unaprijed pečenih, neglaziranih keramičkih elemenata, a profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola zdušno su prionule izradi kuglica, štapića, oblutaka, kockica i ostalih elemenata za svoje ogrlice od gline ili glinamola.

Ova međimurska umjetnica iz Železne Gore, koja nas je s osmijehom na licu provela kroz izložbu, osim što je objasnila što će sve zainteresirane djevojke raditi,na radionicama, otkrila je i zanimljive detalje iz svog života.

– Djevojkama koje su došle na radionice željela sam dati osnovne smjernice kako otkriti sebe, odnosno kako se odijevati, što kupovati i kakav nakit nositi. Pritom sam im željela otkriti i koje su njihove boje, odnosno kojem elementu pripadaju – vatri, vodi, zraku ili zemlji, kako bi što bolje otkrile sebe – rekla je Jelena Valkaj, koja je još u ranom djetinjstvu otkrila svu ljepotu gline i keramike.

Sve polaznice radionica kući su otišle zadovoljne, s osmijehom na licu i unikatnom ogrlicom oko vrata

Kao djevojčica, objašnjava, morala se nečime baviti, jer u njezino vrijeme nije bilo krpenih lutaka i igračaka. Gackala je po blatu te od njega pravila razne figurice iz bajki koje je slušala. U osnovnoj školi bila je dobra iz likovnog odgoja zahvaljujući svome ocu, govori umjetnica te dodaje da nije ni sanjala što će na kraju postati.

– Došla sam na Pedagošku akademiju i zadnji čas sam odlučila da idem na smjer likovne umjetnosti. Na Akademiji sam svladala sve osnove, a prevagnulo je interesiranje profesora Šuteza, koji me toliko zainteresirao za modeliranje da sam tome nešto više posvećivala vremena – objasnila je. Uslijedio je odlazak iz Macinca, stvaranje vlastitoga likovnog izričaja u keramici, zaposlenje u Opekarni Ptuj, otvaranje samostalnih izložbi u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji te vođenje Odjela za dizajn i keramiku u Graditeljskoj školi Čakovec. Za sebe kaže da je jako kreativna osoba koja voli mijenjati stvari na sebi i u sebi, kao i u kući te u svojoj radionici.
 

– Za izradu jedne ogrlice potrebno je najmanje tri mjeseca vremena – rekla je dizajnerica

A kako joj inspiracije za njezina djela, koju crpi iz šetnje prirodom, odlaskom na putovanja ili razgovora s ljudima, nikad ne nedostaje, tako će ovaj prva suvremena dizajnerica unikatnoga keramičkog nakita u Međimurju zasigurno i dalje uveseljavati i uljepšavati ne samo ženski svijet već i sve željne znanja o dekorativnoj keramici.

“Uspijevaju najuporniji” 

– Keramika je skupa, dugotrajno se uči i radi. Samo najupornije i kreativne osobe u tome uspijevaju – rekla je dizajnerica Jelena Valkaj, koja u zadnje vrijeme, osim nakita, radi i medaljone, za koje kaže da su radni nakit.
– Možete ga nositi i time upotpuniti sebe – dodaje. Puno je radila i dekorativne posude, koje je poklonila dragim ljudima, a posebnost nekih od njih jest ta da su napravljene tehnikom koju je ova dizajnerica sama otkrila.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje