Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečki festival okupio elitu velike slovenske strip-obitelji

Objavljeno:

- dana

4. FESTIVAL STRIPA

Čakovec je proteklog vikenda bio mjesto okupljanja zaljubljenika u stripove iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Naime, u prostoru Muzeja Međimurja održan je 4. Međunarodni festival stripa „STRIPoblaČAK“. Projekcije filmova, izložbe, prodaja stripova, strip-radionice za najmlađe… samo je dio bogatog programa koji je pripremila čakovečka Udruga „STRIPoblaČAK“.

Gosti iz Slovenije

– Od ove smo godine odlučili Festival podići na međunarodnu razinu, pa je nekako bilo najlogičnije, a za prvu godinu i najlakše, dogovoriti suradnju s našim susjedima Slovencima. Stoga smo organizirali gostovanje poznatog slovenskog strip-crtača Zorana Smiljanića i izložbu radova sedam vrlo uspješnih slovenskih autora. Time smo na jedno mjesto doveli elitu velike slovenske strip-obitelji. Željeli smo dovesti i neke talijanske autore, ali se ovogodišnji termin našeg festivala poklopio s velikim talijanskim festivalom.

Najmlađi posjetitelji Festivala sudjelovali su u zanimljivoj strip-radionici

No, vjerujem da već dogodine možemo realizirati gostovanje talijanskih strip-crtača – rekao je Josip Mihalković, predsjednik Udruge „STRIPoblaČAK“.
Inače, Udruga „STRIPoblaČAK“ je osnovana s ciljem okupljanja zaljubljenika u stripove, od čitača, preko scenarista do samih crtača.

– Imamo velike planove što se tiče izdavaštva. Sve je to još uvijek na početku priče, ali se lijepo razvija. Organizacija Festivala jedna je od važnijih aktivnosti. Veseli što smo postali jedan od svega tri hrvatska strip-festivala. Osim u Čakovcu, stripoljupci se okupljaju još samo u Zagrebu i Makarskoj.

Mali jubilej

Iako je 4. Festival bio u punom zamahu, predsjednik Mihalković već je otkrio dio programa koji se pripremaju za mali jubilej, 5. Festival.
– Imat ćemo izložbu klasika hrvatskog stripa, autora Julija Radilovića Julesa. Autor je ove godine navršio 90 godina te mu se priprema velika izložba u zagrebačkom Domu likovnih umjetnika. U dogovoru smo da se kompletna izložba prebaci u Muzej Međimurja od 14. rujna sljedeće godine. Imat ćemo i predstavljanje jednog autora mlađe generacije, Igora Vilagoša, koji je napravio strip „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

U čakovečkom Centru za kulturu održana svečana promocija studenata ekonomije, računarstva i održivog razvoja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u čakovečkom Centru za kulturu Čakovec održalo je svečanu promociju prvostupnica i prvostupnika ekonomije, inženjera računarstva, inženjera održivog razvoja te magistri i magistara ekonomije.

Dekan MEV-a Igor Klopotan naglasio je ulogu studenata i njihovu borbu za izjednačenje vrijednosti ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija, što je rezultiralo time da Međimursko veleučilište u Čakovcu danas može promovirati drugu generaciju s titulom magistara ekonomije.

– Borba je trajala dugo jer smo nailazili na veliku opstrukciju da se ne izjednače veleučilišne titule sa sveučilišnim. Ali zahvaljujući borbi vas, studenata i Zbora veleučilišta, uspjeli smo izjednačiti 300 ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija. Velika razlika u izvođenju nastave ne postoji jer isti profesori predaju na fakultetima, isti profesori rade na veleučilištima, među predavačima su doktori znanosti. Konačno smo uspjeli, vi ste druga generacija, odnosno druga promocija kojoj dajemo titulu magistri i magistara ekonomije – istaknuo je Klopotan.

Dekan MEV-a najavom o mogućnosti nastavka studija razveselio je studente računarstva. Naime, uskoro će se prema Agenciji za znanost i visoko obrazovanje uputiti elaborat pa su očekivanja da će se s nastavkom studiranja na smjeru računarstva u Čakovcu moći krenuti već za godinu dana.

Dekan Klopotan također je naglasio važnost veleučilišta s obzirom na činjenicu da okupljaju gotovo 20 posto studentske populacije. Naime, riječ je o 26.000 studenata i kada im se pribroje studenti koji studiraju stručne studije na sveučilištima, dolazi se do broja od 47.000 studenata.

– Stoga, naša borba za struku vrijedi i za sveučilišta koja također imaju stručne studije. Stručni studij koji izvode veleučilišta nedvojbeno generiraju visoku zaposlenost i to dolazi do izražaja kada na tržištu rada nema dovoljno mladih. A  tome smo svjedočili zadnjih nekoliko godina. Naši studenti brzo usvajaju znanja i brzo se zapošljavaju – poručio je Klopotan, pohvalivši pritom studente na njihovom angažmanu i uloženom trudu.

Uslijedio je svečani dio programa promocije.

– Položili smo sve propisane ispite i obranili završne i diplomske radove na studijima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. U ime svojih kolegica i kolega te u svoje osobno ime, molim da nas promovirate u zvanje prvostupnika inženjerstva računalstva, prvostupnika ekonomije, prvostupnika inženjera održivog razvoja i magistra ekonomije – rekla je studentica Bosiljka Oletić.

Nastavite čitati

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje