Povežite se s nama

U fokusu

Nakon velike pljačke arheološkog nalazišta, u Jalžabet je stiglo još 900 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Ministrica kulture u Jalžabetu

Nakon što je Ministarstvo kulture odobrilo dodatnih, interventnih 900 tisuća kuna za arheološko nalazište u Jalžabetu, na lokalitet je danas stigla i ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je obišla nalazište, interesirala se o radu arheologa i novinarima rekla o koracima poduzetima nakon nedavne pljačke ovog nalazišta pri čemu je nemoguće utvrditi što su točno odnijeli lopovi.

Još 900 tisuća kuna

– Ministarstvo kulture i Ministarstvo unutarnjih poslova su zajedno poduzeli niz koraka, a između ostaloga smo morali osigurati dodatna sredstva kako bi se zaštitilo lokalitet od mogućeg daljnja urušavanja, što bi bespovratno onemogućilo prezentaciju kakva je sada još uvijek moguća. Kolege imaju sreću s lijepim vremenom, nadajmo se da će se stići od kraja godine napraviti još dosta posla. Ministarstvo kulture je odobrilo interventnih 900.000 kuna što, vjerujem otvara zaista veliku mogućnost – rekla je ministrica.

Podsjetimo, prema policijskom su izvještaju nepoznati počinitelji od listopada lani do 12. rujna iskopali tunel dubine sedam metara, te je došlo do urušavanja tunela na grobnoj konstrukciji arheološkog lokaliteta. Podnesena je kaznena prijava za”nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra”.

Potvrđene pretpostavke

Dr. Saša Kovačević se zahvalio ministrici na pomoći Ministarstva.

– Zahvaljujem Ministarstvu kulture što je od početka podražavalo projekt i brzo reagiralo nakon loših vijesti koje su se desile u Jalžabetu. Mi smo se odmah pokrenuli. Institut za arheologiju je pokazao da ima kapacitet odraditi najkompleksnije projekte i to u vrlo teškim uvjetima kakvi su ovi. Danas je srećom lijep dan, ministrica je donijela lijepo vrijeme, može nam češće doći u posjet. Sada dolazimo do najinteresantnijih nalaza i čeka nas puno arheološkog posla. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti. Potvrđuju se naše pretpostavke o ovom vrlo vrijednom lokalitetu, vrijednom kulturološki, vrijednim u smislu kulturne arheološke baštine. Mislim da je njegov potencijal u prezentaciji kao turističkog proizvoda svakim danom sve veći – rekao je dr. Kovačevič.

Načelnik Jalžabeta, Mirko Magić se, kao i cijela općina, nada vrijednim arheološkim nalazima, koje će Općina iskoristiti u turističke svrh.

– Radimo strategiju turizma i ovo nalazište i nalaze ćemo uklopiti u dokumentovo ćemo prema nalazima uklopiti u strategiju i za turizam iskoristiti ovo arheološko dokument – rekao je novinarima načelnik.

Veliko bogatstvo

Ministrica Nina Obuljen Koržinek je nakon obilaska arheološkog nalazišta  – društvu načelnika Magića, predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije, Alena Runca, saborskog zastupnika Josipa Križanića i drugih lokalnih dužnosnika – rekla kako je cijela županija iznimno bogata arheološkim nalazištima.

– Uz mudru, dobru strategiju nalazište se može pretvoriti u vrijedan resurs za građane, ali i za sve buduće posjetitelje – izjavila je ministrica i najavila punu podršku Ministarstva lokalnoj zajednici i Županiji u njihovim naporima da valoriziraju i prezentiraju nalaze na adekvatan način.

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje