Povežite se s nama

Međimurje

Suradnja „Međimurske prirode“ i mađarske Udruge na očuvanju i povećanju brojnosti međimurskog konja

Objavljeno:

- dana

RADNI POSJET

Predstavnici Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ bili su u radnoj posjeti Udruzi uzgajivača konja mađarskog hladnokrvnjaka u mjestu Őriszentpéter. Povod sastanku bio je razgovor na temu suradnje na očuvanju i povećanju brojnosti međimurskog konja.

Dvije strane već su odradile jedan susret u sjedištu „Međimurske prirode“ u Križovcu te na Ergeli međimurskog konja u Žabniku, gdje je smješteno osam kobila međimurskog konja. U mađarskom Őriszentpéteru su osim predstavnika „Međimurske prirode“ bili i prof.dr.sc. Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i prof.dr.sc. Nikica Prvanović Babić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Posjet je započeo uvodnim sastankom u prostorijama uprave Nacionalnog parka Őrség, a nakon što su na sastanku u Križovcu razmijenjena iskustva i trenutna problematika u uzgoju hladnokrvnih konja, ovom prilikom se razgovaralo o konkretnijim mjerama koje bi se poduzele u interesu postizanja zajedničkog cilja – povećanja brojnosti trenutno kritično ugrožene pasmine međimurskog konja.

Ovom prilikom je organiziran i obilazak farme u blizini Őriszentpétera u vlasništvu Nacionalnog parka Őrség te jedne privatne farme u naselju Jak.

– U interesu je i hrvatske i mađarske strane suradnja i koordinirano zajedničko djelovanje na očuvanju međimurskog konja. Konkretne akcije po tom pitanju treba početi provoditi čim prije. Obje su strane pokazale spremnost na suradnju, stoga se nadamo da će uskoro biti vidljivi i prvi konkretni rezultati – poručili su sudionici sastanka.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje