Povežite se s nama

Međimurje

Odzvonilo držanju pasa na lancima, a zabranjeno i nakon 60 dana usmrćivati neudomljene životinje

Objavljeno:

- dana

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Kada je na sam Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, izglasan dugo očekivani novi Zakon o njihovoj zaštiti, brojni aktivisti za prava životinja nisu skrivali svoje oduševljenje.

Naime, novi Zakon donosi novosti od kojih bi svi trebali imali koristi – životinje, njihovi vlasnici, ali i jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine.

Čipiranje

– Novi Zakon bolji je od dosadašnjeg, iako ni taj nije bio loš. No, problem je bio što se nije provodio. Novi Zakon propisuje cijeli niz alata za prevenciju, koje mogu koristiti različite inspekcije i jedinice lokalne samouprave. Samo prevencija donosi stvarne promjene, jer jedino na taj način će se riješiti problem napuštanja i zlostavljanja životinja – rekla nam je Aleksandra Hampamer, voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelj“ iz Čakovca.

Prema procjenama, u Međimurju još uvijek polovica pasa nije čipirana

A koje su najveće promjene u novom Zakonu? Možda i najveća novost je da skloništa za životinje više ne smiju usmrćivati ljubimce koji nakon 60 dana ne nađu novi dom.

– Naše sklonište nikada nije provodilo eutanaziju, a dobro je što je ona sada zabranjena i drugim takvim institucijama nakon proteka 60 dana. Nažalost, do sada su skloništa malo radila na oglašavanju napuštenih životinja i kampanjama za njihovo udomljavanje. Sada će biti prisiljena to raditi – dodaje Hampamer.

30-50 tisuća kuna propisana je kazna za jedinice lokalne samouprave koje ne osnuju sklonište za životinje

Novost je i da do 30. lipnja 2018. godine svi gradovi i općine na svojim područjima moraju provesti kontrolu svih pasa, odnosno čipirati sve one koji do sada nisu označeni. Prema procjenama čakovečkog Skloništa „Prijatelj“, u Međimurskoj županiji čak polovica pasa nije čipirana.

Propisana kazna

Vrlo je važna odredba vezana za skloništa za napuštene životinje. Iako je stari Zakon već propisao da ih moraju osnovati jedinice lokalne samouprave, nije bila propisana kazna za nepridržavanje. Ona sada postoji i iznosi od 30 do 50 tisuća kuna. Rok za gradnju skloništa je 31. prosinca sljedeće godine. Općine koje ne mogu same osnovati sklonište mogu potpisati ugovor s nekim od aktivnih skloništa, a postoji ideja da se omogući da više jedinica lokalne samouprave otvori zajedničko sklonište.

Skloništa će više morati raditi na kampanji za udomljavanje životinja

– Županije su dobile zaduženje osnovati koordinacijsku skupinu koja u godinu dana mora donijeti plan zbrinjavanja životinja. Kako u Međimurju postoji veliki problem sa psima u romskim naseljima, gdje bi trošak čipiranja bio prevelik za tamošnje općine, dobili smo nagovještaj da bi taj iznos na sebe moglo preuzeti Ministarstvo poljoprivrede. „Ničijih“ pasa u Međimurju prema procjenama ima više od 3000 – otkriva voditeljica čakovečkog Skloništa.

Veće ovlasti

Novi Zakon također predviđa osnivanje jedinstvenoga informacijskog centra na nacionalnoj razini. Ministar, veterinarski inspektor, ali i jedinice lokalne samouprave, mogu donijeti odluku obvezne kastracije na područjima gdje ima mnogo pasa.
– Zabranjuje se i trajno vezivanje pasa, a svaki će uzgajivač biti registriran. Pozitivna novost je i da se nakon korištenja u pokusima životinje prije usmrćivanja moraju ponuditi na udomljavanje – dodala je Hampamer.

U Međimurskoj županiji u posljednje četiri godine broj napuštenih pasa se utrostručio, a taj trend trebala bi promijeniti primjena novog Zakona

Od ostalih novosti treba spomenuti da se zabranjuje držanje bilo koje vrste divljih životinja u cirkusu, a domaće se mogu držati samo pod uvjetom da ne rade ništa neprirodno. Zabranjeno je i trčanje životinja uz motorno vozilo u pokretu, pucanje u životinje, bacanje petardi, čupanje perja živoj peradi i korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šume, osim u slučajevima kada nepristupačnost terena ne ostavlja drugu mogućnosti. Važna je i odredba prema kojoj se za rasplod ne smiju koristiti životinje koje nisu spolno zrele, kao ni one koje nisu spremne za parenje ili su pak iscrpljene i ozlijeđene.

Veće ovlasti dobili su i komunalni redari, koji smiju ući u dvorište i provjeriti u kakvim uvjetima žive životinje, jesu li čipirane ili kastrirane. Također, smiju od vlasnika na uvid tražiti dokumente o životinji.

Subvencioniranje čipiranja jeftinije nego zbrinjavanje

Općina Sveti Juraj na Bregu nema problema s neoznačenim psima. Naime, dva mjeseca prije stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja, ova je općina već provela čipiranje pasa.
– U suradnji s veterinarima Bioinstituta koji su provodili cijepljenje pasa, organizirali smo i čipiranje. Općina je na sebe preuzela trošak označavanja, tako da smo sada jedna od rijetkih općina koje imaju evidenciju pasa i njihovih vlasnika. Naime, imali smo sve više problema koje su izazivali psi lutalice napadajući druge domaće životinje, a u dva navrata napadnuti su jeleni na obližnjoj farmi. Kako psi nisu bili čipirani i nisu se znali njihovi vlasnici, oštećene stranke naknadu štete tražile su od Općine. Još ćemo u siječnju nuditi mogućnost subvencioniranja čipiranja, a nakon toga sve vlasnike koji se neće pridržavati novog Zakona prijavit ćemo veterinarskoj inspekciji – rekao nam je načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović.
Općina ovog trenutka s čakovečkim Skloništem „Prijatelj“ ima ugovor oko zbrinjavanja napuštenih životinja.
– Sklonište često ima popunjene kapacitete, tako da ćemo morati tražiti drugo rješenje. Vjerujem kako će se omogućiti da više općina osnuje zajedničko sklonište, jer se ne mogu u isti koš staviti općine s nekoliko tisuća stanovnika i one s nekoliko stotina – zaključuje načelnik Nagrajsalović.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje