Povežite se s nama

Međimurje

Odzvonilo držanju pasa na lancima, a zabranjeno i nakon 60 dana usmrćivati neudomljene životinje

Objavljeno:

- dana

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Kada je na sam Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, izglasan dugo očekivani novi Zakon o njihovoj zaštiti, brojni aktivisti za prava životinja nisu skrivali svoje oduševljenje.

Naime, novi Zakon donosi novosti od kojih bi svi trebali imali koristi – životinje, njihovi vlasnici, ali i jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine.

Čipiranje

– Novi Zakon bolji je od dosadašnjeg, iako ni taj nije bio loš. No, problem je bio što se nije provodio. Novi Zakon propisuje cijeli niz alata za prevenciju, koje mogu koristiti različite inspekcije i jedinice lokalne samouprave. Samo prevencija donosi stvarne promjene, jer jedino na taj način će se riješiti problem napuštanja i zlostavljanja životinja – rekla nam je Aleksandra Hampamer, voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelj“ iz Čakovca.

Prema procjenama, u Međimurju još uvijek polovica pasa nije čipirana

A koje su najveće promjene u novom Zakonu? Možda i najveća novost je da skloništa za životinje više ne smiju usmrćivati ljubimce koji nakon 60 dana ne nađu novi dom.

– Naše sklonište nikada nije provodilo eutanaziju, a dobro je što je ona sada zabranjena i drugim takvim institucijama nakon proteka 60 dana. Nažalost, do sada su skloništa malo radila na oglašavanju napuštenih životinja i kampanjama za njihovo udomljavanje. Sada će biti prisiljena to raditi – dodaje Hampamer.

30-50 tisuća kuna propisana je kazna za jedinice lokalne samouprave koje ne osnuju sklonište za životinje

Novost je i da do 30. lipnja 2018. godine svi gradovi i općine na svojim područjima moraju provesti kontrolu svih pasa, odnosno čipirati sve one koji do sada nisu označeni. Prema procjenama čakovečkog Skloništa „Prijatelj“, u Međimurskoj županiji čak polovica pasa nije čipirana.

Propisana kazna

Vrlo je važna odredba vezana za skloništa za napuštene životinje. Iako je stari Zakon već propisao da ih moraju osnovati jedinice lokalne samouprave, nije bila propisana kazna za nepridržavanje. Ona sada postoji i iznosi od 30 do 50 tisuća kuna. Rok za gradnju skloništa je 31. prosinca sljedeće godine. Općine koje ne mogu same osnovati sklonište mogu potpisati ugovor s nekim od aktivnih skloništa, a postoji ideja da se omogući da više jedinica lokalne samouprave otvori zajedničko sklonište.

Skloništa će više morati raditi na kampanji za udomljavanje životinja

– Županije su dobile zaduženje osnovati koordinacijsku skupinu koja u godinu dana mora donijeti plan zbrinjavanja životinja. Kako u Međimurju postoji veliki problem sa psima u romskim naseljima, gdje bi trošak čipiranja bio prevelik za tamošnje općine, dobili smo nagovještaj da bi taj iznos na sebe moglo preuzeti Ministarstvo poljoprivrede. „Ničijih“ pasa u Međimurju prema procjenama ima više od 3000 – otkriva voditeljica čakovečkog Skloništa.

Veće ovlasti

Novi Zakon također predviđa osnivanje jedinstvenoga informacijskog centra na nacionalnoj razini. Ministar, veterinarski inspektor, ali i jedinice lokalne samouprave, mogu donijeti odluku obvezne kastracije na područjima gdje ima mnogo pasa.
– Zabranjuje se i trajno vezivanje pasa, a svaki će uzgajivač biti registriran. Pozitivna novost je i da se nakon korištenja u pokusima životinje prije usmrćivanja moraju ponuditi na udomljavanje – dodala je Hampamer.

U Međimurskoj županiji u posljednje četiri godine broj napuštenih pasa se utrostručio, a taj trend trebala bi promijeniti primjena novog Zakona

Od ostalih novosti treba spomenuti da se zabranjuje držanje bilo koje vrste divljih životinja u cirkusu, a domaće se mogu držati samo pod uvjetom da ne rade ništa neprirodno. Zabranjeno je i trčanje životinja uz motorno vozilo u pokretu, pucanje u životinje, bacanje petardi, čupanje perja živoj peradi i korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šume, osim u slučajevima kada nepristupačnost terena ne ostavlja drugu mogućnosti. Važna je i odredba prema kojoj se za rasplod ne smiju koristiti životinje koje nisu spolno zrele, kao ni one koje nisu spremne za parenje ili su pak iscrpljene i ozlijeđene.

Veće ovlasti dobili su i komunalni redari, koji smiju ući u dvorište i provjeriti u kakvim uvjetima žive životinje, jesu li čipirane ili kastrirane. Također, smiju od vlasnika na uvid tražiti dokumente o životinji.

Subvencioniranje čipiranja jeftinije nego zbrinjavanje

Općina Sveti Juraj na Bregu nema problema s neoznačenim psima. Naime, dva mjeseca prije stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja, ova je općina već provela čipiranje pasa.
– U suradnji s veterinarima Bioinstituta koji su provodili cijepljenje pasa, organizirali smo i čipiranje. Općina je na sebe preuzela trošak označavanja, tako da smo sada jedna od rijetkih općina koje imaju evidenciju pasa i njihovih vlasnika. Naime, imali smo sve više problema koje su izazivali psi lutalice napadajući druge domaće životinje, a u dva navrata napadnuti su jeleni na obližnjoj farmi. Kako psi nisu bili čipirani i nisu se znali njihovi vlasnici, oštećene stranke naknadu štete tražile su od Općine. Još ćemo u siječnju nuditi mogućnost subvencioniranja čipiranja, a nakon toga sve vlasnike koji se neće pridržavati novog Zakona prijavit ćemo veterinarskoj inspekciji – rekao nam je načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović.
Općina ovog trenutka s čakovečkim Skloništem „Prijatelj“ ima ugovor oko zbrinjavanja napuštenih životinja.
– Sklonište često ima popunjene kapacitete, tako da ćemo morati tražiti drugo rješenje. Vjerujem kako će se omogućiti da više općina osnuje zajedničko sklonište, jer se ne mogu u isti koš staviti općine s nekoliko tisuća stanovnika i one s nekoliko stotina – zaključuje načelnik Nagrajsalović.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Matija Posavec na lokalne izbore izlazi s novoosnovanom strankom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matija Posavec HNS je napustio u listopadu 2019. godine pa je Međimursku županiju nastavio voditi kao nestranački župan.

Na nadolazeće lokalne izbore koji će se održati u svibnju izaći će s novom strankom koju je osnovao. Stranka će se zvati Nezavisna lista Matije Posavca. Osnivačka sjednica njezine Skupštine već je održana, a postupak registracije pri Ministarstvu uprave je u tijeku, piše Jutarnji list.

– Počeo sam s procesom osnivanja nove stranke. Imat ćemo kandidate na gotovo svim razinama u Međimurskoj županiji, dakle za načelnike, gradonačelnike i župana te liste za predstavnička tijela. Nova stranka na ove će izbore izaći samo na području Međimurske županije, a nakon lokalnih izbora planiram stvarati centristički politički savez na sjeveru Hrvatske. Za početak će to biti regionalna stranka. Ponudit ću platformu i program, a tko će nam se sve pridružiti, vidjet ćemo – izjavio je župan Posavec.

Još uvijek nije razrješio dilemu hoće li se natjecati za treći mandat na Županiji ili prvi put za gradonačelnika Čakovca. Odluku će donijeti u ožujku, dodao je.

Ako se odluči natjecati za župana, borit će se protiv HDZ-ova kandidata Gorana Gotala, tajnika kabineta ministra graditeljstva Darka Horvata, i SDP-ova Marija Medveda, trenutačno čakovečkoga dogradonačelnika.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati