Povežite se s nama

Međimurje

Suradnja „Međimurske prirode“ i mađarske Udruge na očuvanju i povećanju brojnosti međimurskog konja

Objavljeno:

- dana

RADNI POSJET

Predstavnici Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ bili su u radnoj posjeti Udruzi uzgajivača konja mađarskog hladnokrvnjaka u mjestu Őriszentpéter. Povod sastanku bio je razgovor na temu suradnje na očuvanju i povećanju brojnosti međimurskog konja.

Dvije strane već su odradile jedan susret u sjedištu „Međimurske prirode“ u Križovcu te na Ergeli međimurskog konja u Žabniku, gdje je smješteno osam kobila međimurskog konja. U mađarskom Őriszentpéteru su osim predstavnika „Međimurske prirode“ bili i prof.dr.sc. Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i prof.dr.sc. Nikica Prvanović Babić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Posjet je započeo uvodnim sastankom u prostorijama uprave Nacionalnog parka Őrség, a nakon što su na sastanku u Križovcu razmijenjena iskustva i trenutna problematika u uzgoju hladnokrvnih konja, ovom prilikom se razgovaralo o konkretnijim mjerama koje bi se poduzele u interesu postizanja zajedničkog cilja – povećanja brojnosti trenutno kritično ugrožene pasmine međimurskog konja.

Ovom prilikom je organiziran i obilazak farme u blizini Őriszentpétera u vlasništvu Nacionalnog parka Őrség te jedne privatne farme u naselju Jak.

– U interesu je i hrvatske i mađarske strane suradnja i koordinirano zajedničko djelovanje na očuvanju međimurskog konja. Konkretne akcije po tom pitanju treba početi provoditi čim prije. Obje su strane pokazale spremnost na suradnju, stoga se nadamo da će uskoro biti vidljivi i prvi konkretni rezultati – poručili su sudionici sastanka.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

FOTO Kamp plivanja okupio više od 150 djece na vanjskim i unutarnjim čakovečkim bazenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponedjeljka, 27. lipnja, pa sve do, 2. rujna, osnovnoškolci s područja Čakovca i Međimurja imaju mogućnost uključiti se u 18. zaredom serijal ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“. Zajednica sportskih udruga Čakovca uz pokroviteljstvo Grada Čakovca organizira ljetne sportske aktivnosti za djecu, te ih očekuju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Prvog tjedna najposjećeniji je bio kamp plivanja koji je na unutarnjim i vanjskim bazenima “Marija Ružić” u Čakovcu okupio više od 150 djece. Uz vodstvo čak 13 stručnih trenera na čelu s predsjednikom Čakovečkoga plivačkog kluba Goranom Kolarićem, radili su podijeljeni u skupine, od plivača početnika do vrsnih plivača, a posljednjeg dana kampa, uz učenje kroz druženje i igru, odmjerili su snage te dokazali svoje plivačke vještine.

Pritom ih je pozdravila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, čestitala im na uspješno odrađenom kampu i pozvala da se pridruže svim sportskim aktivnostima koje su za njih organizirane tijekom ljetnih mjeseci.

Cijene su kampova nepromijenjene, pa tako djeca s područja Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna. Uplate su moguće na recepciji čakovečkih gradskih bazena tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše – one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove.

Drugog tjedna sportskih kampova u Čakovcu osnovnoškolci se mogu uključiti u kickboxing, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Dvadeset izlagača na sajmu domaćih proizvoda u M. Središću, ŠN ‘Rudar’ pobjednik Murske alke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu svima dobro poznate manifestacije “Ljeto uz Muru” u Murskom Središću, u subotu, 2. srpnja, održao se tradicionalni sajam domaćih proizvoda.

Ove se godine okupilo dvadeset ponosnih izlagača iz Međmurja i Podravine, a u njihovim su proizvodima uživali mnogobrojni posjetitelji. Sve je izlagače obišao i gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

Istovremeno sa sajmom domaćih proizvoda održala se tradicionalna manifestacija Murska alka u organizaciji Rudarskog zbora Mursko Središće.

Ovo zabavno natjecanje pratila je mnogobrojna publika, a pobjedu je ovaj put odnijela Škola nogometa “Rudar”. Drugo je mjesto pripalo muškoj ekipi Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Peklenice, a brončani je Gradski puhački orkestar iz Murskog Središća.

– Čestitamo svima na plasmanu, kao i svima onima koji su sudjelovali i dobro se zabavili! – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje