Povežite se s nama

Život i društvo

Zašto varaždinski vampirolog zapravo ne vjeruje u vampire?

Objavljeno:

- dana

Ususret predavanju o vampirima koje je već jednom napunilo Europa mediju

Kristijan Petrović prvi put se zaljubio u drugom osnovne. I ostao do danas u ljubavi. Ne, nije to neka mala iz drugog B kojoj Kiki nosi školsku torbu. Mali Petrović svoju je ljubav poklonio vampiru.

– Uvijek sam bio klinac koji je navijao za negativce u filmovima, u bajkama… Vampir je fascinantno biće, pomislio sam i zaljubio se – priča Petrović koji, kao rijetki Hrvat, ima status vampirologa.

Fascinacija

– Kak’ svaki bedak ima svoje veselje, imam ga i ja. Kao što netko skuplja markice ili salvete, tako u Lijepoj Našoj ima i pojedinaca koji se bave sakupljanjem mitova i legendi tijekom povijesti o vampirima. – priča nam Kiki.

Upravo će ovaj voditelj VTV Televizije održati predavanje o vampirima zajedno s Borisom Perićem, književnikom i prevoditeljem. Predavanje pod nazivom Mitovi i legende o vampirima Istočne i Srednje Europe održat će se 22. listopada u sklopu programa Srijede u Muzeju u palači Herzer.

– Kak’ svaki bedak ima svoje veselje, imam ga i ja. Kao što netko skuplja markice ili salvete, tako u Lijepoj Našoj ima i pojedinaca koji se bave sakupljanjem mitova i legendi tijekom povijesti o vampirima. – priča nam Kiki.

Vampirolozima su se prozvali, jer vjeruju da o tome podosta znaju, pojašnjava nam. No doznali smo kako je došlo do prvog predavanja u Varaždinu, koje je održano prije dvije godine i to 31. listopada, na Noć vještica. – Čisto iz štosa smo Boris Perić i ja zamolili Upravu varaždinskog kazališta bi li nam mogli ustupiti dvoranu za predavanje o vampirima. Na predavanje je stiglo čak 130 ljudi, ispunili smo Europa mediju.- priča Petrović.Dodaje da Boris Perić to proučava kao okultnu stranu povijesti, koja uključuje i doba inkvizicije, demonologiju i spiritizam na području Hrvata.

Vampiri u nama

Iako Rumunjska slovi kao domovina vampira,mislim da je to pogrešno Prema svemu sudeći, čini se da je to Srbija.

Tko ili što su zapravo vampiri? – Kroz povijest su u Srbiji i Hrvatskoj bile česte pojave sušice. Cijele su obitelji znale nestajati u roku od mjesec dana, a to je plodno tlo za praznovjerje.- govori Kristijan Petrović.
Ruši još jedan ustaljeni mit. – Iako Rumunjska slovi kao domovina vampira,mislim da je to pogrešno Prema svemu sudeći, čini se da je to Srbija. Velika je vjerojatnost da sama riječ vampir potječe od staroslavenske riječi vemti, što znači – piti. Naravno, piti krv – navodi.

Latentna erotika

Vampir je mrtav, vrhunski predator.

Vampirski ugriz se u romantizmu pojavljuje kao latentno erotičan. Do tog trenutka, do 1800-tih, vampir nije bio poznat po ugrizu. Bila je riječ o povratniku – mrtvacu koji se vraća kući, nosi bolest i siše životnu energiju. Krv je život. Na kraju su vampiri evoluirali u gotovo romantične likove. Srećom, ima u književnosti djela koja se drže pravila o vampirima i prikazuju ih onakvima kakvi bi zapravo trebali biti. Vampir je mrtav, vrhunski predator. – napominje vampirolog iz Varaždina.
Vjeruje li Kristijan Petrović zaista u vampire? – Sigurno ne. Kad bi se jednog dana u novinama pojavio članak da je ulovljen vampir, mislim da ne bi bilo sretnijeg čovjeka od mene i Borisa Perića. Budimo iskreni, vampiri su u nama, dio su naše podsvijesti. Nemalo je zločina u svijetu, gotovo na mjesečnoj bazi izvedeno na temi neke vampirske podloge – odgovara Kiki.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Očekuje se da će od utorka pasti cijene goriva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje

Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.

Eurosuper 95 pojeftinit će za 1 cent i stajat će 1,55 eura po litri, piše vijesti.hrt.hr. Malo veći pad bilježi se kod eurodizela, čija će cijena po litri iznositi 1,41 euro, četiri centa manje nego dosad.

Za identičan iznos pojeftinjuje i plavi dizel, koji će stajati 87 centi po litri.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se 3. svibnja predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“.

Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ.

Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki na kojom je sudjelovalo 28 vježbeničkih tvrtki, a s obzirom na goste iz Bosne i Hercegovine, sajam je ove godine poprimio i međunarodni karakter. U kategoriji „Predstavljanje i vizualni identitet tvrtke“ prvo mjesto pripalo je vježbeničkoj tvrtki Citronis d.o.o. iz Gospodarske škole Varaždin, dok je u kategoriji „Prodajni razgovor“ najbolja bila vježbenička tvrtka Campagnula Design d.o.o. iz Srednje škole Antuna Branka Šimića iz Gruda.

Otvorenju Smotre prisustvovali su zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Daniela Perić i ravnateljica Gospodarske škole Varaždin mr. sc. Jasminka Kelemen.

Zamjenica Zagorec tom je prigodom naglasila kako je Varaždinska županija nadaleko poznata po svojoj posvećenosti obrazovanju te podupire rad svojih učenika.

– Tome u prilog ide i ova smotra, ali i sajam vježbeničkih tvrtki. Učeničke zadruge su iznimno važne, one su promotori svoje lokalne zajednice, čuvari identiteta i tradicije. Učenici kroz rad u učeničkim zadrugama razvijaju poduzetnički duh, njihova ideja prerasta u finalni proizvod, radom u zadrugama uče odgovornosti, razvijaju svoju kreativnost i marljivost te ima na tome od srca zahvaljujem – ustvrdila je zamjenica župana čestitavši Gospodarskoj školi ujedno i njen dan.

Čast što su domaćini 27. županijske smotre učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola i 9. sajma vježbeničkih tvrtki, koja ove godine ima i međunarodni karakter izrazila je i ravnateljica Gospodarske škole mr. sc. Jasminka Kelemen.

– Imamo više izlagača nego lani, ali to nas jako veseli jer je to pokazatelj da se poduzetnički duh rađa, njeguje i raste. Ovakve manifestacije su izrazito važne jer učenici već od malih nogu vježbaju, uče, stječe navike kako započeti posao, a kroz to doznaju koliko je rada i truda potrebno da bi se nešto postiglo. Izuzetno je važno nastaviti i u srednjoj školi s ozbiljnijim znanjima iz poduzetništva kako bi se jednog dana mogli baviti poduzetništvom – istaknula je ravnateljica Kelemen.

Među brojnim izlagačima smotri sudjelovala je je i Učenička zadruga “Jurek” OŠ Sveti Đurđ, koja ove godine slavi 30. godina neprekidnog rada. Mentorica zadruge Elena Kovačić, ujedno je i voditeljica sekcije Kreativne krpice.

– Sekciju sam pokrenula prije nekoliko godina jer sam pronašla učenike koji vole šivati. I ove smo godine u krpicama i kreativni, ali smo se posvetili recikliranju i održivom razvoju. Naš štand je sav od recikliranih proizvoda – otkrila je Kovačić istaknuvši kako je interes u njihovoj školi za uključivanje u rad učeničkih zadruga iznimno velik, pa je tako od 257 učenika te škole, čak 180 zadrugara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje