Povežite se s nama

U fokusu

GUBITNICI I DOBITNICI Kome iz Varaždinske županije stiže novac iz državnog proračuna za 2017.?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Burna rasprava vodila se u Saboru o prijedlogu državnog proračuna za 2017. godinu. Na što mogu računati općine i gradovi iz Varaždinske županije, kao i sama Županija?

Sukladno očekivanjima, u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu ne planira se novac za škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a u Varaždinskoj županiji.

Te stavke nije bilo u ovogodišnjem budžetu, a nema ni u 2017. godini.

Zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh je optužio Vladu da ignorira obveze za školske objekte u dvije sjeverne županije. No premijer Andrej Plenković je istaknuo da su sporazumi za JPP potpisani bez potrebnih suglasnosti, što je nedavno ustvrdio i ministar financija Zdravko Marić.

Sredstva SC-u i Sveučilištu Sjever

Za razliku od toga, iz državnog proračuna se i dalje planira financiranje gradskih sportskih dvorana u Zagrebu, Splitu i Varaždinu, za što je ukupno predviđeno gotovo 53 milijuna kuna. Riječ je također o objektima izgrađenima po modelu JPP-a, no ti su ugovori potpisani uz suglasnost Vlade, što se i lani isticalo.

U prijedlogu budžeta se planira i 5,2 milijuna kuna za smještaj i prehranu studenata Studentskog centra Varaždin, dok bi Sveučilište Sjever 2017. trebalo dobiti 1.125.000 kuna.

Za Opću bolnicu Varaždin, za investicije u zdravstvenu infrastrukturu u planu je 1,4 milijuna kuna, što je 15 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok se pomoći za Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice planiraju u iznosu od 550.000 kuna, što je sedam posto više.

Za ulaganja u Centar za socijalnu skrb Novi Marof u planu je pak dva milijuna kuna.

A općine, gradovi i Županija?

Kad su u pitanju pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave, Varaždinska županija sljedeće godine može računati na 864.000 kuna financijske pomoći iz državnog proračuna, što je 16 posto više u odnosu na ovogodišnji plan.

Od šest gradova i 22 općine u Varaždinskoj županiji na državni novac može računati devet općina.

Najviše novca trebalo bi stići u četiri HNS-ove općine, Bednju, Cesticu, Martijaneci i Sveti Đurđ, a na pomoć mogu računati tri HDZ-ove općine, Donja Voća, Ljubešćica i Visoko, kao i dvije HSS-ove, Breznica i Mali Bukovec.

Pritom je Općina Cestica „rekorder“ s predviđenih 3,7 milijuna pomoći, a slijede Općina Martijanec s 1,9 milijuna kuna, Sveti Đurđ s 1,6 milijuna i Bednja s 1,5 milijuna kuna.

 

IZNOS POMOĆI IZ PRIJEDLOGA DRŽAVNOG PRORAČUNA ZA 2017.:

Bednja – 1,5 milijuna kuna (HNS)

Breznica – 1,3 milijuna kuna (HSS)

Cestica – 3,7 milijuna kuna (HNS)

Donja Voća – 1,1 milijun kuna (HDZ)

Ljubešćica – 745.872 (HDZ)

Mali Bukovec – 1,2 milijuna kuna (HSS)

Martijanec – 1,9 milijuna kuna (HNS)

Sveti Đurđ – 1,6 milijuna kuna (HNS)

Visoko – 887.889 (HDZ)

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje