Povežite se s nama

U fokusu

Kante naručene, kompostana se gradi, ali zeleni otpad ipak nećemo odvajati?

Objavljeno:

- dana

MUKE PO BIOOTPADU

Listovi zelene salate, kora od krumpira ili mandarina, ostaci kruha te sav drugi kuhinjski, vrtni i zeleni otpad u Varaždinu i dalje završava među komunalnim otpadom.

I dok u Čakovcu i Koprivnici već dugo imaju smeđe kante ili su ih nedavno dobili, u Varaždinu nije poznato hoće li i kada početi odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada. Potpuno nevjerojatno, jer ne samo da su kante naručene, nego će u Varaždinu uskoro biti dovršena i kompostana vrijedna više od tri milijuna kuna!

Puno pitanja

No, krenimo redom. Još krajem listopada domaćinstva su trebala dobiti dodatne dvije kante: jednu za biootpad, a drugu za plastiku. Iako je tvrtka Čistoća pokrenula postupak javne nabave za kante i donijela odluku o odabiru najpovoljnije ponude, sve je zaustavila žalba podnesena još 6. listopada. Od tada do danas nije bilo pomaka: Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave sve do prošlog tjedna, više od tri mjeseca, nije donijela rješenje o tome je li žalba (ne)osnovana!

Međutim, kada će kante stići, nije jedino pitanje. Iako je postupak nabave pokrenut te je ishođeno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, još uvijek nije sigurno hoće li u Varaždinu uopće biti organizirano odvojeno prikupljanje biootpada.

Grad Varaždin nije donio potrebnu odluku, a planiraju li je donijeti, ne znamo! Prvi upit u vezi ovog problema Gradu smo poslali 3. prosinca, a drugi 16. prosinca, no odgovor do zaključenja ovog broja nismo dobili.

 

Ako se postupak za nabavu kanti zakomplicira, Čistoća spremna projekt započeti i s vrećama

Čak ni odgovor na pitanje hoće li osigurati odvojeno prikupljanje biootpada.
Direktor Čistoće Davor Skroza smatra da to nije upitno.
– Grad Varaždin će odluku zasigurno donijeti, ali tek po ostvarivanju svih uvjeta za normalno gospodarenje biorazgradivim otpadom. A uvjeti su nabava potrebnih posuda za odlaganje biootpada, za koje je natječaj još u tijeku, kao i nabava specijalnih vozila za sakupljanje otpada, čija se isporuka očekuje krajem ovoga mjeseca. Treći uvjet je kompostana, čija izgradnja je pri kraju – navodi Skroza.

Napominje da je uvjeren da će uspostava cjelokupnog sustava primarne selekcije, uključujući i odvojeno prikupljanje biootpada, započeti najkasnije u ožujku 2015. – Ako se postupak za nabavku posuda zakomplicira, Čistoća je primarnu selekciju spremna započeti i s vrećama, čim nam budu isporučena specijalna vozila – ističe.

Sve se može

Varaždin će, za razliku od brojnih drugih hrvatskih gradova, uskoro imati i kompostanu. Zanimljivo je da investitor nije Čistoća, kojoj je Grad povjerio poslove prikupljanja miješanog komunalnog otpada, nego Varkom.
– Izgradnja kompostane predviđena je uz lokaciju uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda na Motičnjaku. Izrađena je projektna dokumentacija za potrebni građevinski zahvat te je Varkom ishodio i rješenje za građenje građevine za obradu biorazgradivog supstrata (kompostana). Još 2013. godine provedeno je javno nadmetanje i ugovorena je izvedba građevinskih radova – izvijestio je Andrija Bedenik, službenik za informiranje u Varkomu.
I dok je vrijednost građevinskih radova milijun kuna bez PDV-a, strojarska oprema košta 2,1 milijun kuna bez PDV-a. Dio opreme, za koji je Varkom proveo javnu nabavu i potpisao ugovore, već je isporučen. No zašto je investitor Varkom, a ne Čistoća? Kao što je poznato, Varkom se od početka prošle godine može baviti isključivo djelatnostima vodoopskrbe i odvodnje.

– Prvenstveni cilj je da se omogući obrada i zbrinjavanje komunalnog mulja koji je proizvod uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda. Djelatnost obrade i kompostiranje komunalnog mulja nastavak je zaokružene cjeline pročišćavanja otpadnih voda. Dakle, ta djelatnost je u nadležnosti Varkoma – pojašnjava Bedenik.
Međutim, napominje da će kapacitet kompostane omogućiti i zbrinjavanje biootpada.
– Predviđeno je i povećanje kapaciteta opremanjem dodatnih polja za kompostiranje – ističu iz Varkoma.

Koliki će biti računi?

Ako se u Varaždinu, uz kantu za miješani komunalni otpad i papir, uvedu i posebne kante za plastiku te biootpad, hoće li domaćinstva dobivati više, manje ili podjednake račune? Zasad ni to nije poznato. Sve ovisi o tome kako će to pitanje Vlada urediti podzakonskim aktima. – U svakom slučaju očekujemo da primarnom selekcijom građanima neće rasti troškovi, ako već neće biti manji, čemu se nadam – rekao je još u ožujku prošle godine gradonačelnik Habuš.

Biootpad se ne mora skupljati?

Moraju li gradovi i općine organizirati odvojeno prikupljanje biootpada? Da je to njihova obveza, jasno je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. U njemu je navedeno da je jedinica lokalne samouprave dužna na svojem području osigurati javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

Međutim, u javno objavljenom nacrtu Uredbe Vlade o komunalnom otpadu to baš i nije tako jasno definirano. Naime, među standardima javne usluge nigdje nije izrijekom navedeno da se i primopredaja biootpada mora osigurati u određenom roku. Umjesto toga, u nacrtu se pod standardom navodi “primopredaja miješanog komunalnog otpada koji sadrži biorazgradivi otpad ili biorazgradivog otpada”.

Bude li takav tekst usvojen, ispada da će gradovi i općine moći i odustati od odvojenog prikupljanja biootpada. Prema pisanju Novog lista, komunalna poduzeća su još prije godinu dana najavila da će nadležnom ministarstvu predložiti da se odvajanje biootpada odgodi za vrijeme kada ga Hrvatska bude mogla zbrinjavati. Komunalci su tada upozorili da u državi nema ni približno dovoljno kompostana te ustvrdili da je “suludo ulagati u kante za tu vrstu otpada, i odvoz naplaćivati, da bi biootpad završavao na deponijima”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje