Povežite se s nama

Kultura

Kao prvo zagonetno drvo: igračke od “kovrčave vrbe”

Objavljeno:

- dana

IGRAČKE U MUZEJU

– Za razliku od svih ostalih izložbi, na ovoj možete sve dirati, štoviše sve izloške možete i isprobati – poručio je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, posjetiteljima koji su u srijedu stigli na otvaranje izložbe “Kao prvo zagonetno drvo”.

Bilo je to doista drugačije događanje u muzeju: salonom palače Sermage “zavladale” su drvene igračke Matije Bobeka, koje su kod odraslih mamile osmijeh na lice, dok su ih djeca odmah uzela u ruke i započela igru. To je i bio glavni cilj: Gradski muzej Varaždin je postavio interaktivnu izložbu na kojoj je predstavio igračke od prirodnih materijala, koja ne samo da su mala umjetnička djela, nego djeci omogućuju da se vrate prirodnim materijalima, da budu kreativna i da uče.
“Dizalotur” je ime jedne od igračaka, uz koju djeca uče fiziku i matematiku.

 

Lj. Hajdin: Kvaliteta i materijal igračaka po sebi i po neobičnom obliku potiču kreativnost

– Počeo sam od abakusa, obične računaljke da bi došao dizalice koja ima koloture, pa sam je zato i nazvao “dizalotur”. Na njoj je niz komada drva koji imaju različite rupice, pa djeca mogu griješiti, a zapravo ne mogu pogriješiti. Mogu doći do rješenja, ali ne moraju. To je u biti paradigma moderne pedagodije – rekao nam je Matija.
Dizalica, slon, vozilo, djevojčica na ljuljački – samo su neke od igračaka neobičnih oblika, koje su nastale od grana “kovrčave vrbe”, dravskih naplavina i drugih prirodnih materijala. “Mala skulptorska djela novih prostornih formi”, tako ih je opisala kustosica Elizabeta Igrec, koja je postavila izložbu.
– Matija Bobek je odgajatelj predškolske djece koji je svoje profesionalno zvanje usmjerio i vezao za svoj životni hobi, izradu drvenih igračaka, kojem prianja entuzijastično čineći tako radost i veselje sebi i djeci. Stvara u prirodnom materijalu drva, želeći na taj način kod djece usaditi osjećaj za očuvanje prirode. Kod izrade igračaka najčešće bira grane “kovrčave vrbe”, koja već sama po sebi nudi razigrane i neobične forme, a autorovom intervencijom, inovativnošću i kreativnošću prerastaju u mala skulptorska djela novih prostornih formi u kojima je naglašena taktilna kvaliteta prostornih formi – napisala je Elizabeta Igrec.

Vjetar u leđa

Pedagoginja Ljubimka Hajdin je istaknula da igračke nisu posebne samo po materijalu od kojeg su izrađene, nego i po igrovnim mogućnostima.
– Kvaliteta i materijal igračaka sam po sebi i svom neobičnom obliku potiče ideje stvaralaštva i kreativnosti djece. Uz to igračka nije zadana jednim oblikom, ona je konstruirana od samog autora, ali jednako tako pruža i mogućnost rekonstruiranja prema ideji djeteta, kao i ideji svih sudionika igre – navodi Ljubimka Hajdin.
Upravo je ona Matiju potakla na izradu novih igračaka, od kojih je neke postavila u vrtić Dječji svijet, u kojem je ravnateljica.
– Ljubimka je bila moja mentorica na diplomskom radu, a prva mi je dala iskustveno-refleksivne pedagoške ideje. Uskoro će postati doktorica pedagogije, pa mi je to veliki vjetar u leđa – kaže Matija.

 

Za Matijine igračke već postoji interes iz skandinavskih zemalja, no o tome zasad ne želi govoriti

Njegove igračke su neobične i drugačije, a takav je i njegov posao. Na Višoj učiteljskoj školi u Čakovcu diplomirao je 2012. godine, no ne radi u vrtiću. – Već šest godina se bavim usmjerenim animatorstvom djece na različitim događanjima. To je animatorstvo koje nema veze s klaunovima. Usmjeravam energiju u igrovne rupe koje dijete voli. Ima dosta upita, zovu me. Nema baš muških animatora, pa mi, što se toga tiče, dobro ide – otkrio je.
Za Matijine igračke zanimanje su pokazali iz skandinavskih zemalja, otkrio je ravnatelj varaždinskog Muzeja, no autor o tome, dok se ne realizira, ne želi govoriti.

Izvor:
Foto:

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje