Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin dobiva dječji poligon, a i rotor na raskrižju Zagrebačke i Gospodarske

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija ponovno među tri najsigurnije hrvatske županije, a slijede i nova ulagan

Ove godine bi trebala početi i gradnja rotora kod Baumaxa, a u pripremi je i projekt za izgradnju rotora na raskrižju Filićeve i Krležine ulice. Riječ je o projektima PU varaždinske koji su već odobreni ili će biti kandidirati za financiranje putem Nacionalnog fonda za cestovnu sigurnost

Varaždinska županija je posljednjih pet godina jedna od tri najsigurnije hrvatske županije kad je u pitanju promet. Podaci za prošlu godinu pokazuju značajno poboljšanje: na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se 1.083 prometnih nesreća, što je osam posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Na prometnicama je poginulo 25 posto manje osoba: život je 2014. izgubilo 12 osoba, dok je 2013. bilo 16 poginulih. U prometnim nesrećama teško je ozlijeđeno 65 osoba, što je 25 posto u odnosu na prethodnu, dok je broj osoba koje su zadobile lakše osobe smanjen za 20 posto.

Četiri milijuna

– Ovakva situacija rezultat je preventivnih i represivnih akcija, ali i ulaganja u prometnu infrastrukturu. Stalno pratimo stanje na terenu, radimo analize i zajedno s održavateljima cesta detektiramo opasna mjesta. Na temelju toga izrađujemo prijedloge projekata, a sa zadovoljstvom mogu reći da će ove godine zahvaljujući tome u Varaždinu biti izgrađena dva rotora, ali i poligon za djecu, drugi takav u Hrvatskoj – najavio je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske.

“U Varaždinskoj županiji se 2014. godine broj prometnih nesreća smanjio za osam posto, a broj poginulih osoba za 25 posto. To je rezultat preventivnih i represivnih akcija, ali i ulaganja u prometnu infrastrukturu.”
Danijel Posavec, PU varaždinska

Zahvaljujući policiji, u Varaždinu će biti uloženo gotovo četiri milijuna kuna u infrastrukturu koja bi dodatno trebala poboljšati sigurnost sudionika u prometu.
Nakon što je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH Ministarstva unutarnjih poslova osiguran novac za postavljanje semafora u Optujskoj ulici i izgradnje rotora u Ulici braće Radića, Posavec ističe da će ove godine početi gradnja još dva rotora: onog kod bivšeg Baumaxa, gdje je već nekoliko godina postavljen montažni rotor, ali i rotora na raskrižju Zagrebačke i Gospodarske ulice.
Stanovnici Biškupca godinama traže da se riješi raskrižje tih vrlo prometnih cesta, pri čemu Gospodarskom ulicom na putu do pogona u Biškupcu i Jalkovcu prolaze brojni kamioni. Iako rotor neće riješiti kamionski promet, nova regulacija prometa donijet će znatno veću sigurnost, ponajprije za pješake i bicikliste.
Kad je u pitanju rotor kod Baumaxa, Grad Varaždin je pokrenuo, ali potom i poništio postupak javne nabave za izvođenje radova. Javilo se čak pet ponuđača, a postupak je poništen zbog pogreške u troškovniku. No Posavec vjeruje da će izvođač radova biti izabran tijekom ove godine.

Jedinstveni poligon

U pripremi je projekt izgradnje još jednog rotora, onog na raskrižju Filićeve i Krležine ulice, za koji projektna dokumentacija nije izrađena, no i taj će projekt biti kandidiran za financiranje putem Nacionalnog programa sigurnosti na cestama, a za očekivati je da će i taj projekt “proći”.
Ove godine bi trebala početi i gradnja prometnog poligona za djecu kod VI. osnovne škole, koji će biti jedinstven u Varaždinskoj županiji.
– Projekt je vrijedan više od 600 tisuća kuna, a također je prihvaćen za financiranje putem Nacionalnog programa. Zahvaljujući tome, Varaždinska županija bit će, uz Međimursku, jedina koja će imati poligon s prometnicama, semaforima, pješačkim i biciklističkim stazama koji će služiti za edukaciju djece, i to već od vrtićke dobi – najavljuje Danijel Posavec.
No nisu to jedini projekti. – Varaždinskoj županiji smo uputili prijedlog osvjetljavanja svih pješačkih prijelaza, čime bi se znatno podigla sigurnost. Naime, do stradavanja pješaka na pješačkim prijelazima često dolazi kada je vidljivost smanjena, zbog vremenskih uvjeta ili noću. Veliki broj nesreća se događa upravo zbog toga što pješak misli da je siguran, a vozač ga ne vidi – pojašnjava Posavec.
Županija će taj projekt kandidirati za financiranje putem EU fondova.

ROTORI
Pred gradnjom
1. Raskrižje kod bivšeg Baumaxa
2. Raskrižje Zagrebačke i Gospodarske
U planu
1. Raskrižje Filićeve i Krležine
2. Raskrižje Međimurske i Koprivničke
1,5 milijuna kuna je prosječna cijena izgradnje rotora

Izvor:
Foto: Arhiva RT/Ilustracija

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje