Povežite se s nama

U fokusu

Dva milijuna kuna uložit će u sanaciju najkritičnijih klizišta

Objavljeno:

- dana

ŽUC

U Županijskoj upravi za ceste su odahnuli. Iako su bili spremni na sve varijante ćudljivog vremena, prognoze o hladnoj zimi s obilnim padalinama pokazale su se netočnima.

Kratki zimski rezime izgledao bi ovako: s dva veća snježna naleta zima se pokazala prosjećnom. Što se ŽUC-a tiče, to konkretno znači da je od 50 milijuna godišnjeg proračuna ostalo više novca za proljetne aktivnosti na uređenju prometnica. – Ulaskom u travanj zaista izgleda da nas je ova zima poštedjela. S obzirom na to da nemamo poseban proračun za zimu, nikad ne znamo koliko će novaca ostati za ostale radove na cestama, oprezno govori Tomislav Osonjački, ravnatelj Uprave. – Ove klimatske promjene ne ulijevaju povjerenje. Uopće me ne bi čudilo da, na primjer, padne snijeg u travnju. S obzirom na iskustva zadnjih nekoliko godina, moramo biti stalno u pripravnosti. Prognoze su vrlo relativne i teško se osloniti na njih. Za zimu otrije dvije godine, koju nećemo skoro zaboraviti, nije bilo nikakvih naznaka da će na našem području ukupno tijekom zime pasti tolike količine snijega, veli Osonjački.

Proljeće

Neovisno o tome, Županijska uprava za ceste intenzivno je počela s proljetnim radovima. I, opet je zima ta koja ima “prioritet”. Jer, prvo se rješavaju sanacije oštećenja koje zima neminovno donosi. Ne radi se samo o klizištima nego o sitnim odronima, udarnim rupama i drugim oštećenjima nastalima zbog zimskih uvjeta. – Pojavila su se neka nova i aktivirala neka stara klizišta. Primjerice, na području Općine Bednja već smo krenuli sa sanacijama klizišta. Uskoro ćemo poćeti radove na području Brezničkog Huma, ali i ostalih klizišta. U sanaciju desetak kritičnih klizišta, od njih ukupno pedesetak, uložit će se oko dva milijuna kuna, veli Osonjački. I dodaje: – Na žalost živimo u takvom kraju gdje su klizišta neminovnost.

Sigurnost

Osim sanacije klizišta, Županijska uprava za ceste kreće i s radovima na uređivanju cesta poput novih slojeva asfalta, izgradnje novih prometnica, proširenja… svemu onome što direktno utječe na povećanje sigurnosti u prometu. Kako za automobile, tako i za bicikliste te pješake. Na cijelom županijskom području ceste dobrim dijelom idu kroz naseljena područja.

 

Od pedesetak klizišta njih desetak je kritičnih i neophodna je hitna sanacija

– U tijeku su radovi na ludbreškom području – primjerice na samom ulazu u Grad, u Frankopanskoj ulici, potom u Jakopovcu na području Jalžabeta, zaobilaznici Čičkovina na području Martijanca, spoju sa Koprivničko-križevačkom županijom, u Sudovcu. Riječ je o do sada neasfaltiranoj cesti Sudovec-Vukšinec. Radimo i u Podevčevu, dok će svi ostali planirani radovi tijekom godine krenuti u skladu s godišnjim planom. Konkretnije, radit će se na području Ivanca, Vidovca, te u Lepoglavi, Višnjici, Turčinu, Doljanu, Sračincu, Varaždinskim Toplicama, semaforizaciji križanja u Beretincu, Sv Đurđu… nabraja Osonjački.

Puno posla

S obzirom na to da ŽUC brine o gotovo tisuću kilometara cesta, teško im je govoriti o prioritetima. Osonjački će sažeti: – Radit ćemo puno. Jedan od većih zahvata je projekt na kojemu radimo već dvije godine – proširivanje ceste Ludbreg-Legrad, odnosno Slokovec prema Kapeli i Malom Bukovcu. Riječ je o cesti izrazito opterećenoj kamionskim prometom. Cesta je u izrazito lošem stanju – uska i oštećena višegodišnjim prometovanjem teških kamiona, govori ravnatelj.

 

Spremni čekamo otvaranje natječaja za EU fondove u našoj djelatnosti

Tako da ove godine planiramo, u skladu s mogućnostima proširiti jedan njezin dio, govori ravnatelj. Na pitanje je li ulaskom u Europsku uniju došlo do nekih promjena u njihovoj djelatnosti, sukladno EU pravilnicima, Osonjački odgovara da nije, ali i veli: – U fazi smo pripreme projekata i vrlo spremni čekamo otvaranje natječaja za financiranje našeg područja djelatnosti.

ZADOVOLJSTVO

Tomislav Osonjački osobito je zadovoljan činjenicom da je na inicijativu Županije i ŽUC-a, lanjskog ljeta, točnije, 5. srpnja, resorno Ministarstvo promijenilo pravilnik vezan uz priključke i prilaze pa se od toga datuma više ne naplaćuje priključak na javnu cestu. – Vrlo smo zadovoljni time jer najbolje smo vidjeli svu problematiku primjenjivanja tog pravilnika na samom terenu, zadovoljno će Tomislav Osonjački.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje