Povežite se s nama

Kultura

Međunarodno natjecanje puhača “Woodwind & Brass“ u Varaždin dovelo 400 puhača

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNO PROBILI LED

Nakon niza regionalnih i nacionalnih natjecanja te desetak godina kuloarskih razgovora i premišljanja, varaždinska je Glazbena škola otišla i taj željeni korak dalje – u organizaciju Međunarodnog natjecanja.

 Led je razbilo šestodnevno Međunarodno natjecanje puhača “Woodwind & Brass“, održano prošlog tjedna. Iako u premijernom izdanju, na natjecanje se prijavilo neočekivanih 400 glazbenika. Od devetogodišnjaka do akademaca. Ravnatelj škole, Davor Matačić, i sam začuđen takvim odazivom, ipak pronalazi realne razloge za tako velik interes međunarodnih puhača – Jedna smo od najopremljenijih glazbenih škola u Hrvatskoj, s najboljom infrastrukturom i odličnim uvjetima. Pribrojimo li tome vrhunske međunarodne glazbenike u žiriju… blizinu Zagreba i aerodroma, autocestu… Sve to pokazuje da je riječ o dobroj ideji, nedostatku takvog sadržaja u ovom dijelu Europe i povjerenju u varaždinsku Glazbenu školu i, naravno, vrhunski žiri, koji daje glavni pečat natjecanju. Mislim da je rijetko koja kulturna ustanova toliko važna za pozicioniranje Varaždina na kulturnu kartu svijeta kao naša škola. Bez lažne skromnosti, zaista smo poznati u svijetu. I to zbog ljudi koji su prošli kroz nju. Dobar je osjećaj znati da na prijamnom ispitu na Glazbenom sveučilištu u Beču među učenicima iz cijelog svijeta prvo mjesto zauzme učenica vaše škole, poćinje razgovor Matačić.

”Savršeni uvjeti”

Veliki broj puhača stigao je iz Slovenije, ali ne zbog – kako bismo laički pomislili – blizine dviju zemalja. – Razlog za veliki broj Slovenaca treba tražiti u činjenici što Slovenija tradicionalno ima izuzetno jake puhačke škole, pojašnjava ravnatelj. I dodaje: – Osim što promičemo ugled škole, vjerujem da će natjecanje pridonijeti i gospodarskom te socijalnom i kulturnom aspektu Grada i Županije. Dakle, implikacije i blagodati za Grad koji se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture i prezentira se kao Grad kulture, su višestruke. Takav Grad zaslužuje biti natjecateljskim gradom na području glazbe, smatra Davor Matačić.

 

Blagodati za Grad koji se kandidira za EPK i prezentira se kao Grad kulture,  višestruke su

– Naši učenici putuju na brojna natjecanja i zaista se ne mogu sjetiti boljih uvjeta od ovih varaždinskih. Logistika, dobar geografski položaj i besprijekorna infrastruktura. Svaki natjecatelj može koristiti sobu za usviravanje, probe za nastup… dok primjerice u Italiji, na vrlo jakom natjecanju, direktno s ceste dolazite u dvoranu. Ipak, naša koncertna dvorana je najjači adut – u velikoj glasovir Steinway, u maloj je Fazioli – dva vrhunska glasovira, odlična akustika, izolacija – uvjeti su savršeni, nabraja Mataćić. S obzirom na nagrade, očigledno je da one nisu razlog odazivu puhača. Stvar je, rekli bismo, prestiža, što i jest cilj – motivacijski faktor.

-Bitno je stjecanje iskustava na natjecanjima, upoznavanje s drugim muzičarima i profesorima te ispunjavanje zacrtanih ciljeva, rekao je Matačić.
Od starijih kategorija, sedam natjecatelja, konkuriralo je za koncert laureata, održan zadnjeg dana natjecanja – po jedan natjecatelj iz svake discipline od C kategorije naviše. Predrasude da nema žena u puhačkom svijetu na ovom su se natjecanju pokazala netočnima. – Kad se sve zbroji u Varaždinu je muško ženski omjer pola-pola, kaže.
Već za manje od mjesec dana Glazbena škola će ugostiti pijaniste Memorijala Jurice Muraia. Umjesto planiranog datuma, s natjecanjem će se, kao i ovaj put, zbog velikog broja prijava početi dva dana ranije. Slijedi Aestas musica… Natjecanje Woodwind & Brass, dakle, odlična je uvertira u glazbeno proljeće i ljeto Glazbene škole Varaždin.

Trombonist svjetskog glasa Carsten Svanberg:

Na natjecanju nastupio je i član žirija, trombonist svjetskog glasa Carsten Svanberg uz pratnju pijanista Danijela Ota. – Bilo je ovo fantastično natjecanje. Iznenađen sam jer, iskreno, nisam znao što očekivati. Puno je natjecatelja i puno odličnih glazbenika. Fascinira da je toliko mladih ljudi, gotovo djece, odlučilo sudjelovati.
Imao sam čast odsvirati koncert i biti u žiriju. Priznajem, iznenadila me puna dvorana na koncertu, jer to nije uobičajeno za tromboniste. Konkurencija je bila jaka, natjecatelji odlični, što je nama, žiriju, otežalo posao, rekao je Svanberg i dodao da jedva čeka sljedeću godinu i dolazak u Varaždin.

 

Izvor:
Foto:

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje