Povežite se s nama

U fokusu

Adresa: “Donje Vratno-dio”!

Objavljeno:

- dana

Romsko naselje u Petrijancu i Cestici bezimeno – Politički pritisak ili nesposobnost?

Predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH i UNDPU-a prošli su tjedan obišli romska naselja Varaždinske županije. Obilazak naselja u Strmcu Podravskom i Svetom Đurđu organizirala je županija s ciljem poboljšanja životnih uvjeta Roma. Dok su ugledni goste obilazili lokalne Rome, pokušavajući detektirati probleme i kako ih riješiti, samo nekoliko desetaka kilometara zračne linije udaljeno romsko naselje, ne samo da ne posjećuju uglednici već je i dan danas ostalo bezimeno.

Konkretno, poznato naselje Roma, u sastavu općina Petrijanec i Cestica, nakon birokratskih, a vjerojatno i političkih zavrzlama oko istoga, u slučaju potrebe naziva se “Donje Vratno – dio”. Taj su mu naziv, u nedostatku drugoga, prije popisa stanovništva 2011. godine, samoinicijativno dodijelili varaždinski Područni ured za katastar i PU Varaždinska. Takvoj se, zapravo nepostojećoj adresi, dodao kućni broj i Romi su se našli na popisu stanovnika.

Apsurd

Na ovu apsurdnu situaciju i kako je uopće do nje došlo podsjetio je načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevec – Zakonom o područjima županija, gradova i općina iz 1992. godine određena su područja jedinica lokalne samouprave i uprave kao i postupak za promjenu tih područja. Tim je zakonom naselju Donje Vratno, a koje je u sastavu Općine Vinica, pripojeno i naselje Roma. Takvo teritorijalno uređenje nije imalo veze sa zdravim razumom. Smješteno sjeverno od lokalne ceste Petrijanec –Strmec i ceste prema Ormožu i udaljeno je gotovo tri kilometra zračne linije. Odluka je rezultirala i nezadovoljstvom stanovnika spomenutog naselja koji su do tada pripadali području današnje Općine Petrijanec. Ondje su ostvarivali sva svoja prava pa je temeljem njihovog prijedloga i peticije građana pokrenuta inicijativa za izdvajanje tog područja iz sastava Općine Vinica još 1994 godine. Nakon provedenog zakonom propisanog postupka, uz prethodnu suglasnost hrvatske Vlade, Zakonom o Izmjenama i dopunama Zakona o područjima općina, gradova i županija iz 1996. godine, spomenuto je područje ponovo pripojeno području Općine Petrijanec. Potrebno je posebno naglasiti kako se Općina Vinica podupirajući inicijativu Roma i pokretanjem postupka izdvajanja tog dijela naselja svjesno odrekla i prihoda od hidro rente, a koji su automatizmom pripali Općini Petrijanec.

Politički pritisak

Popis stanovništva i dodijeljene adrese iznova su unijele pomutnju. – Spomenuto se naselje opet “na mala vrata” pokušalo administrativno pripojiti Vinici. Kako se sve to odvijalo u predizborno razdoblje, Vinica nije poduzimala nikakve konkretnije radnje upravo iz razloga kako se ne bi sve to gledalo kroz prizmu predizbornih aktivnosti, veli Kostanjevec.
Izbori su došli i proši, a naselje je ostalo “čardak ni na nebu ni na zemlji”.
 

 Do sad su sve okolnosti oko određivanja naziva spomenutom naselju upućuju na činjenicu kako se tu radi o političkom pritisku ili nesposobnosti odgovorne osobe u Područnom uredu za katastar u Varaždinu. Kao načelnik i kao odgovorna osoba koja mora štititi dignitet Općine i svih njezinih žitelja pokrenuti ću kod nadležnih državnih institucija postupak protiv osobe ili osoba koje su u tome sudjelovale, izjavio je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, kazao je Marijan Kostanjevec.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje