Povežite se s nama

Međimurje

Anamarija Lisjak i Mateo Turk u Zagrebu osvojili sjajno drugo mjesto!

Objavljeno:

- dana

U subotu, 10. studenoga, u Osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu održano je 1. „MakeX“ natjecanje iz napredne edukacijske robotike u Hrvatskoj u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Na natjecanju su sudjelovale najbolje ustanove iz prošlogodišnje Croatian Makers lige. Udruga Međimurski informatički klub sudjelovanje na natjecanju izborila je u školskoj godini 2017./2018. tako što je ostvarila najbolji rezultat u objema dobnim skupinama. Natjecatelji su pripremani na tečajevima robotike koje Udruga provodi s partnerskom Udrugom „Mladi informatičari Strahoninca“ uz podršku Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tema robotičkog natjecanja je bila „Plavi planet“, a timovi su rješavali zadatke poput sortiranja smeća, čišćenja zagađenja u vodama, rastavljanja starih termalnih energetskih stanica i monitoriranja kvalitete zraka koristeći mBot robote. U ovome natjecanju timovi su slučajnom metodom povezani i zajedno rješavaju zadatke. Timovi nisu do početka natjecanja bili upoznati s kojim timom će biti povezani.

U konkurenciji nižih razreda sudjelovali su Anamarija Lisjak i Mateo Turk, te su u savezu s timom Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića osvojili izvrsno 2. mjesto. U konkurenciji viših razreda sudjelovali su Lana Jankaš i Orsat Luko Horvat, koji su u savezu s timom Osnovne škole Rovišće osvojili 4. mjesto.

Prvoplasirani timovi će se natjecati na završnici svjetskog natjecanja u Kini. Međimurske robotičare vodio je mentor Renato Železnjak.

Međimurje

U Međimurju četvrte listopadske subote 90 novozaraženih COVID-om, u bolnici 28 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 288 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 449. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72.922 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Putopisno-književna večer: Milan Majerović-Stilinović u Križovcu predstavio svoju prvu knjigu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami"

U Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu prošlog je tjedna održana putopisno-književna večer na kojoj je Milan Majerović-Stilinović predstavio svoju prvu knjigu „Što sam naučio na planini“.

Majerović-Stilinović je novinar, reporter, urednik i voditelj, savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću te autor Facebook bloga „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za predstavljenu knjigu.

Probranu publiku, većinom članove međimurskih planinarskih društava, pisanom riječi knjige tijekom večeri vodilo je nekoliko moderatora: tu su bili Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ koja je bila domaćin i organizator večeri, te Roberta Radović, novinarka i predsjednica Planinarskog kluba „Extrem“ Čakovec.

Na „vrući“ stolac pitanja za milijun ne kuna, već planinarskih emocija, sjećanja, događaja i impresija, sjela je i Sonja Vršić, predsjednica Planinarskog društva „Bundek“ iz Murskog Središća.

Posjetitelji večeri doznali su niz detalja Milanovih planinarskih impresija iskazanih na osobit, gotovo pjesnički način jer, kako on ističe, u brdima „isključuje svoj mikrofon i sluša orkestar planina“.

Kulturna zbivanja u Centru „Med dvemi vodami“ nastavljaju se i početkom studenoga. Ponovo stiže nakladnik Libricon, ovog puta predstavljajući knjigu „Alpinist“ s autorskim potpisom Borislava Aleraja.

Putopisno-književna večer zakazana je za srijedu, 3. studenoga, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje