Povežite se s nama

Međimurje

Anđelko Nagrajsalović: “Problemi su dio svakodnevice, no ustrajni smo i ne odustajemo!”

Objavljeno:

- dana

Na području Općine Sveti Juraj na Bregu u devet naselja živi više od pet tisuća ljudi.

Radi se o iznimno zanimljivoj samoupravnoj jedinici koju karakteriziraju raznolike geografske, gospodarske i prometne značajke. Na jugoistočnome dijelu Općine smjestilo se naselje Brezje, koje se uz susjedni Šenkovec može smatrati mjestom prijelaza središnjega u gornje Međimurje. Druga zanimljivost povezana je s imenom Općine: radi se o jedinoj međimurskoj općini koja nije nazvana prema sjedištu. Ono se nalazi u Lopatincu, iako je adresa same zgrade Općine u naselju Pleškovec, a jedinica je dobila ime po nekadašnjem naselju Sveti Juraj na Bregu koje je okupljalo šest od devet naselja u sastavu (s izuzetkom Brezja, Zasadbrega i Maloga Mihaljevca). Jedna je od samo 31 hrvatske općine u kojima se bilježi pozitivan prirodni prirast.

Socijalno osjetljivi

– U protekloj smo godini povećali iznos za jednokratnu naknadu za novorođenčad, koja je isplaćena za 57-ero djece. Osim toga, sufinanciramo boravak djece u vrtićima i jaslicama s 50 posto ekonomske cijene, dok za drugo i svako iduće dijete Općina istovremeni boravak sufinancira sa 75 posto. Sredstva dodjeljujemo i za prijevoz učenika osnovne škole, rad asistenata te za užinu socijalno ugroženih osnovnoškolaca. Sudjelujemo u organizaciji smjenskog rada Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Nedavno su učenici naše škole dobili metalne garderobne ormariće, što je dobro jer im je omogućilo da odlažu i zaštite svoje stvari, ali i zato što se oslobodila dosadašnja garderoba pa smo je prenamjenili u učionicu. Radi se samo o malome koraku prema jednosmjenskoj nastavi, pravo je rješenje definitivno dogradnja škole, čime ćemo se pozabaviti što prije bude moguće.

– Mi smo pet milijuna kuna za dogradnju vrtića osigurali, ali su rezultati natječaja pristigli tek prošle godine. Troškovi su otada porasli te nam je dostavljena ponuda gradnje za 6,8 milijuna kuna! – objašnjava načelnik Nagrajsalović. Problem je nastao zbog čekanja na pozitivni odgovor.

Druge mjere kojima potičemo razvoj uključuju stipendiranje studenata (trenutno njih 48), pomoć osobama sa zdravstvenim teškoćama i socijalno ugroženim obiteljima, zapošljavanje na javnim radovima, redovitu isplatu obveza udrugama te novčane pomoći za umirovljenike s ispodprosječnim primanjima za Uskrs i Božić – kaže načelnik Općine, Anđelko Nagrajsalović. Trenutno se suočavaju s problemom povećanja cijena u građevinarstvu, konkretno s izgradnjom Dječjeg vrtića u Lopatincu. Projekcija vrijednosti projekta 2016. godine iznosila je pet milijuna kuna.

– Mi smo novac za dogradnju vrtića osigurali putem mjere 7.4.1., ali su rezultati natječaja pristigli tek prošle godine. U međuvremenu su troškovi porasli te nam je dostavljena ponuda od 6,8 milijuna kuna, odnosno 35 posto više od predviđenoga! Jedno je sigurno: od projekta nećemo odustati: kao član Upravnog odbora Udruge općina u Republici Hrvatskoj, zalažem se da razliku osigura država.

Drugi veliki projekt je i konstrukcija kanalizacijske mreže, za koju je izgledno da će se riješiti priključenjem na pročistače Aglomeracije Čakovec, dok ćemo kanalizaciju u dijelovima pojedinih naselja, koje zbog udaljenosti ili drugih razloga neće biti moguće spojiti na čakovečki pročistač, riješiti strateškim postavljanjem manjih pročistača. Kvalitetniji širokopojasni internet također je nešto čemu težimo, budući da smo u 21. stoljeću. U međuvremenu smo putem projekta WiFi4EU dobili sredstva za postavljanje pristupne točke.

U Općini djeluju brojne udruge i društva. Široj su publici dobro poznati tamošnje Kulturno-umjetničko društvo Sveti Juraj na Bregu, iznimno aktivna Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg te Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu, čija je Muška vokalna skupina na 15. susretu malih vokalnih sastava u Sisku osvojila brončanu plaketu.

Široj su publici dobro poznati tamošnje Kulturno-umjetničko društvo Sveti Juraj na Bregu, iznimno aktivna Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg te Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu

Aktivne su i udruge žena, dobrovoljna vatrogasna društva te sportske udruge: Streljački klub “Zelenbor” (organizator Prvenstva Hrvatske u streljaštvu), nogometni klubovi, Nogometna škola Sveti Juraj na Bregu, stolnoteniski klubovi u Zasadbregu i Lopatincu, Šahovski klub “Goran” te USR “Sport za sve”. Udruge organiziraju, a Općina pomaže u organizaciji, niza manifestacija: uz već spomenuto Prvenstvo Hrvatske u streljaštvu za juniore i juniorke, to su i Dani humora u Malome Mihaljevcu, Međimurski trail (Planinarsko društvo “Bundek”), Dani Frkanovca, Kros utrka “Frkanovec-srce gornjega Međimurja”, Otvorena vesela škola nogometa u Malome Mihaljevcu, festival elektronske glazbe Forestland (Brezje), Varaždinske barokne večeri u Župnoj crkvi sv. Jurja te Božićni sajam.

Aktivni i zimi!

– Što se tiče naših želja za 2019. i nadolazeće godine, u Dragoslavcu bismo htjeli staru školu prenamijeniti za dnevni boravak starijih osoba. Želimo u djelo provesti projekt pod nazivom “Četiri godišnja doba kulture” (Jurjevo, Forestland, “Pozdrav jeseni”, Božićni koncert) koji je prijavljen na natječaj Ministarstva kulture. Razmišljamo i o postavljanju infrastrukture za optički internet, što bismo mogli riješiti u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom “Međimurski doli i bregi”. Osim toga, hoćemo dovršiti započete projekte i mještanima ponuditi dobru infrastrukturu. Za kraj, pozivam vaše čitatelje na koncert grupe Četiri tenora, koji će se kod nas održati 23. travnja, na samo Jurjevo! – završava načelnik.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje