Povežite se s nama

Život i društvo

Anđelko Stričak ne dvoji:“Hrvatska vojska je najbolji promotor naše obrambene industrije”

Objavljeno:

- dana

Hrvatski sabor je pred donošenjem odluka o slanju pripadnika Oružanih snaga RH u misije potpore miru. Točnije, radi se o devet misija, i to pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO saveza.

Tako bi u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda za 2019.–2020. godinu u Libanon bilo poslano do 70 pripadnika Oružanih snaga, u Zapadnu Saharu do osam te u Indiju i Pakistan do 10. Pod pokroviteljstvom Europske unije hrvatski bi vojnici sudjelovali u dvjema mirovnim misijama, i to u Somaliji do 25 pripadnika te u južnom središnjem Sredozemlju do tri. U sklopu NATO saveza tijekom dviju idućih godina sudjelovali bi u četirima operacijama potpore miru, i to na Kosovu do 40 pripadnika Oružanih snaga, u Afganistanu do 110, u Iraku do 10 i u Poljskoj do 90.

– Sve navedene mirovne misije imaju za cilj uspostavu mira, jačanja sposobnosti institucija matičnih država, jačanje kolektivne obrane Saveza, smanjenje nestabilnosti… Navedene odluke o slanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske smatram da su potrebne te će ih Klub zastupnika HDZ-a podržati – izjavio je u ime Kluba HDZ-a saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Kao bitno istaknuo je i mogućnost daljnje promocije našega gospodarstva, posebice kada se govori o obrambenoj industriji. Naime, prošli kontingent upućen u Afganistan opremljen je i naoružan hrvatskim proizvodima, što je svakako velik uspjeh hrvatske obrambene industrije.

Stričak je na kraju pozvao sve zastupnice i zastupnike Hrvatskog sabora da podrže donošenje navedenih odluka.

Život i društvo

Agilni, atraktivni, adaptivni i interaktivni na trećem danu Tjedna karijera na FOI-ju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: FOI

Na trećem danu Tjedna karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu studenti su se vratili u najveću dvoranu i popunili sva raspoloživa mjesta.

Na zabavnoj panel diskusiji [email protected] – Agilni, atraktivni, adaptivni i interaktivni, Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) i Moreno Grgurić (ecx.io), uz moderatora Karla Kukeca (Tehnološki park Varaždin) podijelili su sa studentima svoja iskustva zapošljavanja i trikove kako biti bolji u planiranju svoje karijere.

Naglasili su važnost adaptivnosti i agilnosti koja dolazi i od zaposlenika samog, ali i od poslodavca. Studentima su poručili da oni zapošljavaju studente već od druge ili treće godine preddiplomskog studija i da je veoma važno da budu motivirani, no da svakako ne odustaju od fakulteta već da planiraju svoje obrazovanje i svoj obrazovni put.

Poduzeće Haix na FOI je dovelo zanimljivo gostujuće predavanje prof. dr. ing. Andreasa Syske koji je studentima govorio o temi „Fascinating Factories – When Production meets IT“.

Uz brojne radionice, studenti u dvorištu FOI-ja razgovarali su s poduzećima Axilis; Barrage d.o.o.; CROZ; DignetSoftware d.o.o.; ecx.io; Ericsson Nikola Tesla; FIVE; Televend by INTIS; minus5 d.o.o.; MOBILISIS d.o.o.; Omega software d.o.o.; TECH PARK Varaždin / Makerspace; Udruga poslovnih analitičara – IIBA te Visage Technologies.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje