Povežite se s nama

U fokusu

Prijavljeni projekti energetske obnove škola iz Bednje, Velikog Bukovca te Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

AZRA I VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U sklopu Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za sufinanciranje energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama Varaždinska županija je – u suradnji sa školama kojima je osnivač i Agencijom za razvoj Varaždinske županije (AZRA) – prijavila tri projekta energetske obnove škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o projektima energetske obnove OŠ Franje Serta Bednja, OŠ Veliki Bukovec te Srednje škole Novi Marof, ukupne vrijednosti od gotovo 10 milijuna kuna.

Obnovom do značajnih ušteda

AZRA je pružala savjetodavnu podršku u pripremi projekata energetske učinkovitosti škola, dok je ulogu partnera u ovom Pozivu preuzeo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 pregledao projekte i potvrdio njihovu spremnost za prijavu.

– Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, što će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50%, a što će se u još većem postotku realizirati i u ove tri škole koje smo prijavili na natječaj – istaknuo je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić.

Varaždinska županija je, u suradnji s AZRA-om, na jedan drugi natječaj prijavila još jedan projekt koji će doprinijeti povećanju energetske učinkovitosti škole, konkretno obnovu ovojnice zgrade OŠ Novi Marof ukupne vrijednosti 1.229.590 kuna. U sklopu toga projekta provodit će se aktivnosti izvođenja toplinske fasade, zamjena drvene stolarije, postojećeg pokrova, žlijebova i dijela oštećene drvene građe krovišta te postava toplinske izolacije na tavanu.

– Nadam se da će svi ti projekti biti i odobreni za prijavu – izjavio je Lukačić.

Zbog uspješne prijave novih projekata energetske obnove škola zadovoljan je i župan Predrag Štromar.

– Varaždinska županija prednjači u energetskoj obnovi javnih zgrada, pri čemu mislim i na obrazovne institucije. Energetsku obnovu započeli smo još prije sedam godina i to vlastitim financijskim sredstvima, a na temelju toga napravljen je državni program energetske učinkovitosti kojeg država financira uglavnom s 40 posto – rekao je Štromar.

OŠ FRANJO SERTA BEDNJA Energetska obnova izvršit će se kroz izvedbu toplinske izolacije vanjskog zida grijanog prostora, toplinske izolacije unutarnjeg zida grijanog prostora prema negrijanom prostoru, toplinske izolacije stropa i poda grijanog prostora prema vanjskom ili negrijanom prostoru te zamjenom postojeće stolarije, dok će se obnova sustava grijanja prostora izvršiti zamjenom postojećih radijatorskih ventila s dinamičkim radijatorskim termostatskim ventilima s regulatorom diferencijalnog tlaka, zamjenom postojećih cirkulacijskih crpki grijanja i ugradnjom solarnog sustava za pripremu PTV. Kombinacijom navedenih građevinsko-obrtničkih i strojarskih mjera ostvariti će se smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenjena godišnjoj za 69,14 %. Ukupna vrijednost projekta 2.130.011 kuna.

SREDNJA ŠKOLA NOVI MAROF Energetskom obnovom predviđa se izvedba ETICS sustava toplinske izolacije vanjskih zidova, toplinske izolacije stropova prema negrijanom tavanu, toplinske izolacije poda prema negrijanom podrumu, izolacije unutarnjih zidova prema negrijanom podrumu te zamjene dijela postojeće stolarije. Osim navedenog, predviđa se i modernizacija sustava grijanja ugradnjom energetski visokoučinkovite dizalice topline zrak-voda te kondenzacijskog plinskog uređaja (sa pripadajućom upravljačkom i regulacijskom opremom) za grijanje prostora, uz izvođenje elektroinstalacijskih krugova za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija. Predviđena je i ugradnja integrirane sunčane elektrane namijene proizvodnji električne energije s ciljem smanjenja ili anuliranja vlastite potrošnje električne energije. Kombinacija navedenih projektnih aktivnosti rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini za 73,14 %.  Ukupna vrijednost projekta je 1.626.790 kuna.

OŠ VELIKI BUKOVEC Energetska će se obnova izvršiti kroz izvedbu povećanja toplinske zaštite ovojnice zgrade (vanjskih zidova, zidova prema tlu, podova prema tlu, stropova prema provjetravanom tavanu, kosih krovova iznad grijanog prostora te vanjske stolarije), unapređenje termotehničkih sustava za grijanje (kotao), zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom te uvođenje sustava obnovljivih izvora energije (dizalica topline i fotonaponski moduli). Kombinacijom navedenih građevinsko-obrtničkih i strojarskih mjera ostvariti će se smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini za 52,99 Ukupna vrijednost projekta je 5.461.944 kuna.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje