Povežite se s nama

U fokusu

Bale na željeznički kolodvor u Varaždinu pa u Austriju, Njemačku ili BiH?

Objavljeno:

- dana

ŠEST PONUDA ZA BALE

Umjesto u MBO tvornicu koja se nalazi neposredno pokraj odlagališta u Brezju, više od 110 tisuća tona baliranog komunalnog otpada iz Varaždina i četiri općine moglo bi se odvoziti u Austriju, Njemačku, Slovačku, Bosnu i Hercegovinu ili u hrvatski Davor.

Na koncesijski natječaj, koji je Grad Varaždin raspisao u listopadu prošle godine zajedno s općinama Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Vinica pristiglo je šest ponuda. Otvorene su danas u Gradskoj vijećnici pred predstavnicima šest tvrtki i članovima stručnog povjerenstva na čelu s Vladom Vlašićem, komunalnim pročelnikom.

Tko je dostavio ponude?

Ponudu je dostavila zajednica ponuditelja Gorenje Surovina Maribor, Kemis-Termoclean Zagreb i E.ON Energy iz Helmstedta u Njemačkoj. Njihova ponuda iznosi 958,525 kuna po toni ili 1.040 kuna s PDV-om, a nude spaljivanje u roku od 180 dana.

Zajednica ponuditelja Gradnja Sibinj i Ilidža Company Šamac iz BiH ponudili su odlaganje bala u ili na tlo, rok je 300 dana, a cijena po toni otpada je 825 kuna ili 1.031 s PDV-om.

Ponudu su dostavili i Slovaci, tvrtke Skladky Otpadu i DSC a.s. iz Bratislave. Bale mogu obraditi odlaganjem u/na tlo ili spaljivanjem u roku od 180 dana, a ponudili su cijenu od 899 kuna ili 1.124 kuna s PDV-om.

Javila se i varaždinska T7 Grupa koja je jedina ponudila mehaničko-biološku obradu otpada i to za 1.038 kuna po toni (1.297 s PDV-om) u roku od 730 dana.

Zajednica ponuditelja Cezar Zagreb, Komunalac Davor ii Eko-Flor Plus Oroslavje, uz T7 grupu jedini iz Hrvatske i bez inozemnih partnera, nudi odlaganje otpada u/na tlo u roku od samo 120 dana i to po cijeni od 802,42 kune po toni ili 1.003 kune s PDV-om.

Stigla je i ponuda zajednice ponuditelja varaždinskog Univerzala i tvrtke EVN iz Austrije, koji nude spaljivanje u roku od 365 dana, cijena je 890,38 kuna po toni bez i s PDV-om.

Tko je najpovoljniji?

Iz toga je jasno da je T7 VIS ponudio najvišu cijenu, ali za mehaničko-biološku obradu, dok je najjeftinija ponuda bez PDV-a ona zagrebačkog Cezara, Komunalca iz Davora i Eko-Flora Plus, koji ne nude obradu, a ni spaljivanje, nego samo odlaganje.

Međutim, gledaju li se cijene s PDV-om, najniža je ponuda varaždinskog Univerzala i austrijskog EVN-a. Iznosi nešto manje od 900 kuna po toni, što je oko 100 kuna manje od ponude Cezara, Komunalca i Eko-Flora Plus (1.000 kuna s PDV-om).

No tri hrvatske tvrtke nude rok od samo dva mjeseca, a Univerzal i EVN od godine dana.

Dozvole za izvoz i uvoz smeća

Zašto Univerzal i EVN imaju jedinstvenu ponudu, bez uračunatog PDV-a? – Nastupamo kao zajednica ponuditelja s vanjskim izvođačem, s tvrtkom koja ima spalionice u inozemstvu. Zapravo ćemo raditi uslugu za vanjskog partnera, a oni će Gradu slati fakture. Ta usluga ne ulazi u sustav PDV-a. Isto tako, budući da obavljamo uslugu za inozemnog partnera, naša tvrtka također ne podiježe sustavu PDV-a – rekao je Marijan Kovačić iz Univerzala.

Predloži li stručno povjerenstvo njihovu ponudu kao najpovoljniju i najbolju, a to potvrde Gradsko vijeće Varaždina i četiri općinska vijeća, bale će iz Brezja biti dovezene na željeznički kolodvor u Varaždin. – Vjerojatno će biti transportirane na više kolodvora da bi se što brže utovarivalo i odvozilo – naveo je Kovačić.

Ako će oni postati koncesionari, morat će ishoditi dozvole za izvoz bala komunalnog otpada iz Hrvatske, dozvole za uvoz bala u Austriju, kao i dozvole od Slovenije ili Mađarske za provoz.

Iznenađen visokim cijenama

I dok oni nude spaljivanje u inozemstvu, T7 VIS jedini je ponudio mehaničko-biološku obradu. – Imamo MBO tvornicu koja ima sve potrebne dozvole. Iako smo u natječaju diskriminirani, jer se nije tražila obrada otpada, nego niži rang gospodarenja otpadom, odlaganje ili spaljivanje, ipak smo se odlučili javiti, jer smo spremni obraditi balirani komunalni otpad. Naša ponuda je skuplja, jer je obrada uvijek skuplja od odlaganja. Iznenađen sam jako visokim cijenama iz drugih ponuda i to samo za odlaganje otpada – rekao je Marijo Bucina iz T7 VIS-a.

Moglo je biti jeftinije?

Kao što je poznato T7 VIS je s Gradom Varaždinom potpisao ugovor o obradi baliranog otpada, ali je Grad pokrenuo sudski spor kojim taj ugovor želi proglasiti ništetnim. . Gradonačelnik Goran Habuš je prije točno godinu dana istinuo da je ugovorena cijena s T7 VIS-om previsoka i da se bale mogu zbrinuti za manje od 500 kuna po toni.

Danas se pokazalo da to ipak nije tako: najniža ponuda iznosi 890 kuna i to ne za mehaničku i biološku obradu, nego za spaljivanje.

Ugovorena cijena između Grada i T7 VIS-a iznosi 1.038 kuna bez PDV-a, a toliko su i sada ponudili. – Najniža cijena koju smo nudili Gradu bila je 560 kuna plus PDV, pri čemu smo predložili da o ostatku do ugovorene cijene odlučuje sud – podsjetio je Bucina.

Nakon otvaranja ponuda, stručno povjerenstvo ponude mora analizirati i vijećima Grada i općina uputiti svoj prijedlog. Rok za žalbu je 10 dana.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje