Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinac u inozemstvu: Bio sam rob i potplaćen, a sada mjesečno zaradim tri stare plaće

Objavljeno:

- dana

ISPOVIJEST

– Novac je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odlučio otići van, ali ne ključan – navodi 41-ogodišnji I. H. iz Varaždina, koji već šest mjeseci kruh zarađuje na gradilištima europskih zemalja.

Iako je odluka o odlasku iz Hrvatske bila teška zbog supruge i devetogodišnje djevojčice, na odlazak ga je natjerao bivši poslodavac.

Nitko te ne cijeni

– Radio sam godinama u toj tvrtki, kako se kaže “i svetke i petke”, i nikad se nisam žalio ili odbio odraditi posao. No, kad me poslodavac bez opravdanog razloga odlučio preseliti na drugo radno mjesto, koje je slabije plaćeno, nisam se s time mogao pomiriti i to je zapravo bio ključan trenutak kada sam rekao sam sebi: “Dosta je bilo, idem van” – rekao je naš sugovornik.
Zaposlio se kao monter u jednoj hrvatskoj tvrtki koja radi po Europi, i nije požalio.

– Radi se puno i nema izmotavanja, ali kada znaš da ćeš za svoj rad i svaki dodatni sat biti pošteno plaćen, nije problem zapeti i odraditi prekovremene. Osim toga, ne smije se zanemariti ni zarada. Sada mjesečno zarađujem tri svoje nekadašnje plaće. Više ne moram razmišljati kako preživjeti od prvog do prvog u mjesecu, gledati svaku kunu i u trgovinama razmišljati hoću li, primjerice, kupiti paštetu koju volim, a koja je skuplja, ili onu koja je na akciji. Iako mi jako teško pada odvojenost od obitelji i stvarno bih volio biti im bliže, drži me to što sada uspješno pokrivamo sve naše financijske obveze i još si možemo nešto priuštiti – rekao je 41-ogodišnjak iz Varaždina.

“Ne mogu reći da ovdje nisam imao dobru plaću, ali želim živjeti, a ne preživljavati.” 

Priliku da osigura bolje financijske prilike za svoju obitelj nedavno je dobio i 37-ogodišnji S. R. iz Čakovca, koji za nekoliko dana odlazi raditi u Austriju. Otac dvoje djece koji s obitelji trenutno živi u Varaždinu odlučio je otići raditi u inozemstvo iako je za hrvatske prilike, navodi, imao dobru plaću. – Ukazala mi se prilika da se zaposlim u Austriji, u jednoj tvrtki nedaleko Graza, kao varioc. Ne mogu reći da ovdje nisam imao dobru plaću, no odlučio sam otići kako bih čim prije riješio kredite i općenito priuštio bolji život svojoj obitelji. Prihvatio sam posao i zato što je u Austriji: od Varaždina do Graza su dva sata vožnje i svakog petka vraćat ću se kući i preko vikenda biti sa svojom obitelji – ispričao je 37-ogodišnjak.
Nada se da će s novim, većim prihodima bolje živjeti.

– Početna plaća mi je 1460 eura za 168 sati rada. Tvrtka u kojoj radim radnicima isplaćuje 13. i 14. plaću, za Božić i u lipnju, a imat ću pravo i na dječji doplatak, čiji je minimalni iznos 180 eura po djetetu. Radit ću i prekovremeno, tako da računam da će mi mjesečni prihodi biti oko 2500 eura. Kad izuzmem troškove stanovanja i put, računam da će mi ostati oko 2000 eura – izračunao je 37-ogodišnjak koji već ima iskustva s radom u inozemstvu. Sedam godina radio je Italiji i dvije u Njemačkoj. Sada je radnu dozvolu za Austriju dobio bez problema.

ZAŠTO SMO OTIŠLI?
Bolja plaća i uvjeti rada
Financijska stabilnost
Plaćeni prekovremeni sati rada
Beneficije (npr. pravo na dječji doplatak)

– Iako prednost pri zapošljavanja imaju Austrijanci, dobio sam posao jer puno toga znam raditi i imam niz završenih tečajeva i međunarodno priznatih certifikata. Osim toga, rođen sam u Njemačkoj i govorim njemački jezik, što mi je bio dodatni plus kod dobivanja radne dozvole – ispričao je.

Austrija i Njemačka

Upravo je Austrija stanovnicima sjevera, ali i cijele Hrvatske, obećana zemlja. Prema zadnje objavljenim podacima o migracijama stanovništva Republike Hrvatske u 2016., koje je Državni zavod za statistiku objavio još u srpnju, Njemačka je najprivlačnija: samo u prošloj godini u nju se odselilo 20.343 Hrvata, najviše od ukupnog broja ljudi koji su napustili Hrvatsku. Na drugom je mjestu Austrija, u koju je prošle godine otišlo 2134 Hrvata, a slijedi Irska, u koju je otišlo 1915 ljudi. Broj onih koji su zadnjih godina krenuli trbuhom za kruhom u inozemstvo sve je veći. Najviše odlaze osobe u dobi od 25 do 50 godina. Samo u prošloj godini Varaždinsku i Međimursku županiju napustilo je 1777 ljudi.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje