Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinac u inozemstvu: Bio sam rob i potplaćen, a sada mjesečno zaradim tri stare plaće

Objavljeno:

- dana

ISPOVIJEST

– Novac je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odlučio otići van, ali ne ključan – navodi 41-ogodišnji I. H. iz Varaždina, koji već šest mjeseci kruh zarađuje na gradilištima europskih zemalja.

Iako je odluka o odlasku iz Hrvatske bila teška zbog supruge i devetogodišnje djevojčice, na odlazak ga je natjerao bivši poslodavac.

Nitko te ne cijeni

– Radio sam godinama u toj tvrtki, kako se kaže “i svetke i petke”, i nikad se nisam žalio ili odbio odraditi posao. No, kad me poslodavac bez opravdanog razloga odlučio preseliti na drugo radno mjesto, koje je slabije plaćeno, nisam se s time mogao pomiriti i to je zapravo bio ključan trenutak kada sam rekao sam sebi: “Dosta je bilo, idem van” – rekao je naš sugovornik.
Zaposlio se kao monter u jednoj hrvatskoj tvrtki koja radi po Europi, i nije požalio.

– Radi se puno i nema izmotavanja, ali kada znaš da ćeš za svoj rad i svaki dodatni sat biti pošteno plaćen, nije problem zapeti i odraditi prekovremene. Osim toga, ne smije se zanemariti ni zarada. Sada mjesečno zarađujem tri svoje nekadašnje plaće. Više ne moram razmišljati kako preživjeti od prvog do prvog u mjesecu, gledati svaku kunu i u trgovinama razmišljati hoću li, primjerice, kupiti paštetu koju volim, a koja je skuplja, ili onu koja je na akciji. Iako mi jako teško pada odvojenost od obitelji i stvarno bih volio biti im bliže, drži me to što sada uspješno pokrivamo sve naše financijske obveze i još si možemo nešto priuštiti – rekao je 41-ogodišnjak iz Varaždina.

“Ne mogu reći da ovdje nisam imao dobru plaću, ali želim živjeti, a ne preživljavati.” 

Priliku da osigura bolje financijske prilike za svoju obitelj nedavno je dobio i 37-ogodišnji S. R. iz Čakovca, koji za nekoliko dana odlazi raditi u Austriju. Otac dvoje djece koji s obitelji trenutno živi u Varaždinu odlučio je otići raditi u inozemstvo iako je za hrvatske prilike, navodi, imao dobru plaću. – Ukazala mi se prilika da se zaposlim u Austriji, u jednoj tvrtki nedaleko Graza, kao varioc. Ne mogu reći da ovdje nisam imao dobru plaću, no odlučio sam otići kako bih čim prije riješio kredite i općenito priuštio bolji život svojoj obitelji. Prihvatio sam posao i zato što je u Austriji: od Varaždina do Graza su dva sata vožnje i svakog petka vraćat ću se kući i preko vikenda biti sa svojom obitelji – ispričao je 37-ogodišnjak.
Nada se da će s novim, većim prihodima bolje živjeti.

– Početna plaća mi je 1460 eura za 168 sati rada. Tvrtka u kojoj radim radnicima isplaćuje 13. i 14. plaću, za Božić i u lipnju, a imat ću pravo i na dječji doplatak, čiji je minimalni iznos 180 eura po djetetu. Radit ću i prekovremeno, tako da računam da će mi mjesečni prihodi biti oko 2500 eura. Kad izuzmem troškove stanovanja i put, računam da će mi ostati oko 2000 eura – izračunao je 37-ogodišnjak koji već ima iskustva s radom u inozemstvu. Sedam godina radio je Italiji i dvije u Njemačkoj. Sada je radnu dozvolu za Austriju dobio bez problema.

ZAŠTO SMO OTIŠLI?
Bolja plaća i uvjeti rada
Financijska stabilnost
Plaćeni prekovremeni sati rada
Beneficije (npr. pravo na dječji doplatak)

– Iako prednost pri zapošljavanja imaju Austrijanci, dobio sam posao jer puno toga znam raditi i imam niz završenih tečajeva i međunarodno priznatih certifikata. Osim toga, rođen sam u Njemačkoj i govorim njemački jezik, što mi je bio dodatni plus kod dobivanja radne dozvole – ispričao je.

Austrija i Njemačka

Upravo je Austrija stanovnicima sjevera, ali i cijele Hrvatske, obećana zemlja. Prema zadnje objavljenim podacima o migracijama stanovništva Republike Hrvatske u 2016., koje je Državni zavod za statistiku objavio još u srpnju, Njemačka je najprivlačnija: samo u prošloj godini u nju se odselilo 20.343 Hrvata, najviše od ukupnog broja ljudi koji su napustili Hrvatsku. Na drugom je mjestu Austrija, u koju je prošle godine otišlo 2134 Hrvata, a slijedi Irska, u koju je otišlo 1915 ljudi. Broj onih koji su zadnjih godina krenuli trbuhom za kruhom u inozemstvo sve je veći. Najviše odlaze osobe u dobi od 25 do 50 godina. Samo u prošloj godini Varaždinsku i Međimursku županiju napustilo je 1777 ljudi.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati