Povežite se s nama

Život i društvo

Branka Makšan jednako dobro barata kuhačom, iglom za vezenje i pištoljem

Objavljeno:

- dana

Ženska kreativnost u ruralnom životu

Kad Branka Makšan veli da živi sto na sat onda joj valja i povjerovati. Jer  žena koja je prošli tjedan povodom Svjetskog dana seoskih žena dobila županijsku nagradu za „Žensku kreativnost u ruralnom  životu „  jedino je slobodna kad – spava

Na kalendaru za zadnji tjedan listopada nije bilo niti danas bez barem dvije upisane obaveze. Datum 21. listopad : Kolači za Gastro izložbu, kolači za Udrugu veterana, sveukupno desetak protvanja, razgovor za novine, priprema za Dane kruha 25. listopada,  sastanak Mjesnog odbora, sastanak Udruge žena Trnovečko srce…

Ovo je raspored za neradni dan jer je na bolovanju zbog bolesne noge. Inače u ovaj raspored valja upisati i osam sata rada na mjestu zaštitarke.  Zahvaljujući poslu i hobiju Branka Makšan jednako dobro barata pištoljem i kuhačom, iglom za vezenje, slikarskim kistom, štihačom u vrtu….Njezinu kreativnost su prepoznali i u Županiji pa je predsjednica  udruge Trnovečko srce zaslužena dobitnica nagrade . – Nisam znala niti da sam prijavljena. Prijavnica je poslana iz Općine. Baš mi je drago da je prepoznato sve što radimo – veli Branka Makšan, koja govori u množini jer smatra da ovo nije samo njezina nagrada već je to priznanje cijeloj Udruzi.

Igrokazi

Trnovec Bartolovečki nema događanja u kojemu ne sudjeluje Trnovečko srce. Ove vrijedne žene nositelj su trnovečkog društvenog života. –  Pečemo kolače, izrađujemo suvenire, vezemo ručne radove, pišemo igrokaze, glumimo, pjevamo i plešemo… Svašta volimo raditi – priča vječito nasmijana Branka Makšan.Udruga žena Trnovečko srce ima bogati repertoar autorskih igrokaza. Kad bi morala birati što najviše voli od svega što radi, Branka Makšan  izabrala bi baš pisanje igrokaza i glumu u njima. 

Malo se zabrinete kad se sjetite svog zagorjelog ajvara ili već odavno preštihanog vrta u očekivanju proljeća, a gospođa Makšan vas ponudi sa ajvarom čiji je ljuto – slatki omjer savršen, rezanci u juhi se ne raspadaju, ubrusi su ručno izvezeni, protvanji su puni kolača, a vrt je zeleniji nogo vaš usred ljeta. A, stigne biti  i pri ruci sinovima i snahama. – Jedino sam ja tu zakinut – smije se suprug Ivan, koji ravnopravno domaćici pomaže u svemu. – Sve stignemo jer to volimo i radimo s ljubavlju, nema nervoze niti jambranja – veli Branka Makšan recept za sretno domaćinstvo s veselim članovima i punom špajzom domaćih proizvoda. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Dječjem vrtiću Lepoglava 1,1 milijun kuna za unaprjeđenje usluga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne samo slatki paketi kojima je Grad Lepoglava na blagdan svetog Nikole darivao vrtićke mališane, osmijehe i radost svih u Dječjem vrtiću Lepoglava izmamio je još jedan dar.

Gradonačelnik Marijan Škvarić ravnateljici Dječjeg vrtića Lepoglava Valentini Husnjak Ribić uručio je odluku o financiranju projekta “Unaprjeđenje usluga za djecu u Dječjem vrtiću Lepoglava”, vrijednog 1.120.338 kuna.

Odluka o financiranju projekta na gradsku je adresu stigla iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike koje je provelo natječaj za financiranje projekata unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U okviru navedenog natječaja odobreno je financiranje projekta, i to u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova, koji će Dječjem vrtiću Lepoglava omogućiti pokretanje novih programskih sadržaja kao i nova zapošljavanja.

– Nakon što smo uredili i nadogradili objekt Dječjeg vrtića Lepoglava, dobivši pri tom jedan moderan i funkcionalan prostor koji zadovoljava najviše vrtićke standarde, nastavljamo s ulaganjima u Dječji vrtić Lepoglava, ovaj put u proširivanje programskih sadržaja. I u ovom ćemo slučaju to učiniti sredstvima koja smo osigurali iz drugih izvora – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić najavivši još dva projekta koji će povećati vrtićke programske sadržaje.

– Dječji vrtić Lepoglava ući će u županijski program centara izvrsnosti. Pored toga, početkom iduće godine planiramo pokrenuti programa u okviru kojeg će se vrtićki mališani, u većoj mjeri i pod vodstvom stručnih trenera, baviti tjelesnim aktivnostima. To je izuzetno važno za zdravlje mališana koji su također osjetili posljedice ograničenja kretanja, druženja i bavljenja sportskim aktivnostima zbog opasnosti od širenja virusa COVID-19 – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Još jedna godina ulaganja i prosperiteta hrvatske članice Leier grupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je izražena sklonost gradnji opekom, vođena kvalitetom i dugovječnošću proizvoda, bilo da je riječ o razvojnim projektima nacionalnog i lokalnog interesa ili o investicijama na individualnoj razini. Zbog toga u proizvodnoj tvrtki Leier-Leitl d. o. o. kontinuirano poduzimaju nužne korake za povećanje kvalitete na svim razinama.

Rezimirajući 2021. godinu, tvrtka Leier-Leitl d. o. o., koja pripada jednoj od najvećih europskih tvrtki za proizvodnju građevinskih materijala, može biti više nego zadovoljna. Tijekom godine zaključeno je višemilijunsko ulaganje u robotizaciju, pojačano održavanje proizvodnog pogona, vozni park i upravnu zgradu. Osnovno načelo cjelokupne investicije bilo je racionalizirati potrošnju energenata, povećati kvalitetu opeke te ostvariti bolje uvjete za rad zaposlenika.

Iako su spomenute investicije došle u turbulentnom vremenu, u Leier-Leitlu ponosno ističu da su se isplatile. Implementacijom robota usavršili su i osuvremenili proizvodni proces i približili se zahtjevima tržišta. Što je još važnije, njihovi zaposlenici danas trebaju uložiti manje fizičke snage i napora za postignuti rezultat, čime je učinjen velik iskorak po pitanju njihova zdravlja i sigurnosti na radu.

Kraj godine obilježile su konferencije i međunarodni sastanci.
Leier Grupa je 1. listopada u LCC u Leier centrali u Győru (Jura) organizirala međunarodni sastanak menadžmenta. Vodstva poduzeća Leier Grupe koja uspješno posluju u sedam zemalja – Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Ukrajini – razgovarala su o postignutim rezultatima, realiziranim investicijama i budućim planiranim ulaganjima prema ekološki osviještenoj proizvodnji. To je moguće jer je cijela grupacija u 2020. godini ostvarila promet veći od 300.000.000 eura.

Austrijska gospodarska komora (WKO) je 12. i 13. listopada u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu organizirala konferenciju pod nazivom “Proširenje prometnih koridora u Hrvatskoj – težište cesta” s ciljem unapređenja suradnje austrijskih i hrvatskih tvrtki u realizaciji budućih projekata u tom sektoru. Konferencija je Leier-Leitlu d. o. o. bila idealna prilika za ponovni susret s najvažnijim hrvatskim tvrtkama i institucijama zainteresiranima za te projekte. Zaključak konferencije je bio da će, zahvaljujući EU fondovima, Hrvatska u idućih 10 godina na raspolaganju imati sredstva u visini većoj od 20 milijardi eura za proširenje brojnih područja poslovanja u zemlji, te ih je potrebno početi koristiti što prije.

Godinu 2021. Leier-Leitl d. o. o. pamtit će kao prosperitetnu, punu izazova čijem je ostvarenju još boljih rezultata svojim elanom, radom i odgovornošću pridonio svaki pojedini zaposlenik, te završava dodjelom izdašnih božićnica, jer osnovni i glavni cilj i dalje ostaje zadovoljstvo zaposlenika. Kao što gospodin Michael Leier kaže: „Sve što danas čini Leier Grupu jakom i stabilnom ne bi bilo moguće bez naših angažiranih i motiviranih zaposlenika te iskreno zahvaljujem svakom od njih pojedinačno.”

Naravno, zahvalama i čestitkama pridružuje se vodeći tim Leier-Leitla d. o. o.

Tvrtka Leier-Leitl je svoje društveno odgovorno ponašanje pokazala i dokazala nakon razornog potresa na području Banovine. U tom angažiranom djelovanju ističe se i donacija opeke za izgradnju obiteljske kuće u Petrinji, čime se osiguralo da četveročlana obitelj Kajić ponovno izgradi svoj dom i što brže zaboravi nedaću zbog koje su svoj prvi dom izgubili.

Kvaliteta opeke koja se izrađuje u proizvodnom pogonu u Turčinu pravi je odabir za važne projekte diljem Hrvatske – od krajnjeg istoka do krajnjeg juga. Jedan od najudaljenijih projekata realiziranih opekom iz proizvodnog pogona u Turčinu te Leier sustavom dimnjaka je Policijska postaja u Imotskom, udaljena više od 570 kilometara. Za pregradne zidove spomenute zgrade utrošeno je 7500 komada visokokvalitetne Leiertherm opeke 25 U+Z. Zanimljiva je činjenica da je u izgradnju Arene living Zagreb, objekta sa 130 stambenih jedinica i šest poslovnih prostora, ugrađeno više od 21.000 Leiertherm opeke, također za pregradne zidove.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje