Povežite se s nama

Život i društvo

Breznica: u rujnu napokon otvorenje dječjeg vrtića, važnog projekta za koji je osigurano 3,45 milijuna kuna iz EU-a

Objavljeno:

- dana

Najjužnija općina u Varaždinskoj županiji, Općina Breznica, proteklog je vikenda brojnim događanjima proslavila Dan Općine i blagdan svete Marije Magdalene, svoje zaštitnice.

Proslava je počela u subotu noćnim malonogometnim turnirom i noćnom motocross utrkom, jedinom takvom u Hrvatskoj, a nastavljena je u nedjelju svetom misom, tradicionalnim proštenjem te i ove godine odlično posjećenim Sejmom domaćih proizvoda i rukotvorina.

Središnji dio događanja bila je predaja vatrogasnog vozila članovima DVD-a Bisag. Uz načelnika Općine Breznica Stjepana Krobota, na svečanost su stigli brojni gosti, među kojima su bili varaždinski župan Radimir Čačić, predsjednik Županijske organizacije HSS-a i načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković, pročelnik županijskoga Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, ravnateljica OŠ Bisag Draženka Švelec-Juričić, župnik Župe svete Marije Magdalene Milan Maksimilijan Herceg, zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Ivan Putarek, predsjednik Vatrogasne zajednice Breznica Tomislav Ledinski, zapovjednik Vatrogasne zajednice Visoko Ljubomir Pomper te brojni članovi DVD-a iz okolnih naselja.

Kapitalna investicija

Vatrogasno vozilo marke Man 12224 (2001.) u Bisag je stiglo iz Engleske, a kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o vozilu zapremnine 1600 litara s pumpom srednjeg i visokog tlaka, koje će znatno poboljšati kvalitetu rada vatrogasaca s obzirom na to da je postojeće vozilo bilo staro 33 godine.

– S ponosom, ali i velikom odgovornošću predstavljamo novo vozilo DVD-a Bisag. Riječ je o kapitalnoj investiciji za našu malu zajednicu, ali prijeko potrebnoj za podizanje kvalitete protupožarne preventive i zaštite građana naše općine – rečeno je tijekom primopredaje vozila vatrogascima.

Načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot je istaknuo da vozilo nije novo jer su u Općini Breznica, kao i uvijek, pokušali biti razumni i skromni.

– Trebalo je vremena da pronađemo vozilo koje odgovara i može zadovoljiti zahtjeve DVD-a Bisag, a da istovremeno iz proračuna ne potrošimo velike novce. S ponosom mogu istaknuti da je ovo drugo vatrogasno vozilo u DVD-u Bisag koje ja predajem vatrogascima na korištenje, a ukupno peto vozilo na motorni pogon DVD-a Bisag. Siguran sam da nijedna uložena kuna u sve ovo nije krivo uložena – istaknuo je načelnik.
Dan Općine prigoda je da se zbroji sve učinjeno u proteklih godinu dana. Govoreći o aktivnostima i projektima, načelnik Krobot je podsjetio da Općina sa svojih 2200 stanovnika ima veliki problem s održavanjem i modernizacijom cesta s obzirom na brežuljkasti krajolik i raštrkanost naselja. Unatoč tome, uspješno je realizirano nekoliko projekata.

Nakon što je članovima DVD-a Bisag predano navalno vatrogasno vozilo, podijeljena su i priznanja. Ovogodišnji dobitnici su Sjepan Kovaček, Sjepan Krobot, Dražen Ledinski, Jurica Đurek, Vinko Pošta, Udruga “Prigorčica”iz Breznice i Općinsko vijeće Općine Breznica

– Krajem 2017. i početkom 2018. godine realizirano je najviše projekata koji su uključivali gradnju nerazvrstanih cesta i pratećih objekata, kao što su mostovi, propusti i kanali. Ukupna vrijednost radova bila je 2 milijuna kuna. Najdulja cesta u Općini Breznica kandidirana je u mjeru 7.2. Fonda za ruralni razvoj te nam je odobreno 1,15 milijuna kuna. Za ceste smo dobili i 200.000 kuna iz Ministarstva regionalnoga razvoja. Sve su ceste i prateći objekti završeni i plaćeni, a povrat novaca tek očekujemo. U ovoj godini planiramo nastavak gradnje nerazvrstanih cesta. Raspisan je natječaj vrijedan oko 1,5 milijuna kuna i uskoro očekujemo početak radova – najavio je Krobot.

Osim cesta, u Općini Breznica u ovoj godini planiraju i završetak vodovodne mreže. Radi se o nekoliko odvojaka u zaseocima u kojima u tijeku gradnje nije bilo interesa za priključenje na vodovodnu mrežu. Ove godine trebala bi završiti i rekonstrukcija niskonaponske mreže i javne rasvjete, koje radi HEP.

– U tijeku je projektiranje LED rasvjete i zamjena postojećih svjetiljki uz državnu cestu na cijelom potezu kroz Općinu Breznica – rekao je Krobot.
Među značajnijim projektima je i uređenje prilaza parkirališta i okoliša Doma zdravlja u Breznici. Još 2009. godine Općina Breznica je dala izraditi idejno rješenje i troškovnik za uređenje prilaza parkirališta i okoliša Doma zdravlja u Breznici.

– Idejno rješenje predali smo županijskom Domu zdravlja, no tek ove je godine naša ideja prepoznata kao stvarna potreba. Sada je idejno rješenje dopunjeno, sklopljen je sporazum o sufinanciranju i na opće zadovoljstvo mještana projekt je uspješno realiziran. Za ovaj projekt Općina Breznica osigurala je 112.000 kuna, Varaždinska županija je osigurala 100.000 kuna, a ostatak od oko 50.000 kuna osigurale su općine Visoko i Breznički Hum, jer i njihovi žitelji koriste usluge Doma zdravlja Breznica – rekao je načelnik.

Vrlo važan projekt za Breznicu, prije svega zbog sigurnosti prometa, je gradnja odvodnje oborinskih voda i pješačko-biciklističke staze uz državnu cestu.
– Općina je novcima iz proračuna platila idejni projekt, koji smo izradili još 2016. godine. Predali smo ga Hrvatskim cestama u nadi da će to biti poticaj za što bržu realizaciju. Međutim, tek smo neki dan dobili obavijest da je odobren projektant. Uzdam se u pomoć župana i nadam se da će ubrzati ovaj projekt – priznao je Krobot.

Ulaganja u mlade

Osim na komunalnoj infrastrukturi, u Općini Breznica radi se na različitim prostorno-planskim dokumentima i strategijama, a među najvažnijima su izmjene i dopune Prostornog plana Općine Breznica. Zahvaljujem varaždinskom županu i županijskim stručnim službama na prihvaćanju našeg Prostornog plana kao dokumenta važnog i za Varaždinsku županiju – rekao je Krobot.

Koliko god je moguće, Općina Breznica potiče obrazovanje i pomaže osnovnim školama. Tako je Općina Breznica za OŠ Bisag osigurala sredstva za garderobne ormariće kojima su zamijenjene dotrajale vješalice u toj školi.

– Prošle godine financirali smo izradu idejnog rješenja dogradnje škole i sportske dvorane. Nakon nekoliko korekcija idejno rješenje je prihvaćeno i predano županijskom Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport. Uz to, Općina Breznica za sve učenike unatrag dvije godine kupuje bilježnice i radne bilježnice te s time planiramo nastaviti i u novoj školskoj godini – najavio je načelnik Općine Breznica, u kojoj je trenutno najvažniji projekt dječji vrtić.

– Dugo smo pripremali projektnu dokumentaciju i još duže čekali raspisivanje natječaja za mjeru 7.4.1. EU fondova, za što nam je odobreno 3,45 milijuna kuna. Ne čekajući odluku, odmah smo raspisali natječaj za izvođača radova kako bismo čim prije započeli s radovima. Nadali smo se da ćemo uz Dan Općine Breznica vrtić otvoriti, međutim, izvođač nije uspio održati obećanje. Ugovoreni rok za završetak radova je 15. rujna, pa ćemo krajem tog mjeseca imati trošak još jedne proslave – rekao je načelnik, koji je sa zadovoljstvom naglasio da Općina Breznica zbog ovoga važnog projekta nije zadužena kod banaka.

Načelnik se osvrnuo i na odličnu suradnju sa svim udrugama na području Općine Breznica.
– Financijski pomažemo koliko je moguće, a oni svaku kunu pametno i mudro potroše i opravdaju. Odlično promoviraju naš kraj i pomažu u organizaciji manifestacija – zaključio je Krobot.

Sejem domaćih proizvoda i rukotvorina

Važan događaj obilježavanja Dana Općine Breznica je tradicionalni Sejem domaćih proizvoda i rukotvorina.

– Uvijek nastojimo okupiti što više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i ostalih malih proizvođača te im omogućiti da se prezentiraju na tradicionalnom Sejmu domaćih proizvoda i rukotvorina. Nadamo se da će Sejem biti poticaj svima, pogotovo mladima, da ne budu ovisnici o trgovačkim centrima i proizvodima, najblaže rečeno, sumnjive kvalitete, već da cijene i kupuju domaće, zdrave i kvalitetne proizvode, kako bi zdravije živjeli, ali time i doprinosili razvoju i boljitku svog kraja. Zahvaljujem svim izlagačima, izvođačima i svima koji su se potrudili pomoći u organizaciji ovog tradicionalnog sejma – rekao je načelnik Krobot.

Za sve mještane i goste bio je osiguran ručak, za što su se pobrinuli lovačka društva Vidra iz Breznice i Srndać iz Bisaga te Vatrogasna zajednica Općine Breznica. Za dobru atmosferu pobrinuli su se članovi Udruge “Prigorčica” i sastav Hahari.

Pogledajte više u foto galeriji:

FOTO Dani Općine Breznica u znaku tradicionalnog sejma, DVD Bisag dobilo vatrogasno vozilo iz Engleske

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati