Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: “Ako Štromar i Divjak ne žele nagodbu zbog duga po JPP-U, idemo na sud”

Objavljeno:

- dana

– Zadnja dva mjeseca nismo progovarali o dugu države Varaždinskoj županiji za škole i dvorene građene po JPP-u jer smo se držali dogovora s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom i ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak.

No, kao i uvijek do sada, Štromar i Divjak pogazili su svoje riječi – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Županijskoj palači župan Radimir Čačić.

Nagodba do zareza po Štromarovim uputama

Unatoč tome što su još prije dva mjeseca na sastanku u Vladi s ministricom Divjak i potpredsjednikom Vlade Štromarom postigli jasan dogovor, spor i način isplate 30-ak milijuna kuna duga države za najamnine za 32 školska objekta izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) još nije riješen. Ništa nije plaćeno ni za ovu godinu.

– Četiri dana nakon tog dogovora, 28. studenoga prošle godine, ministrici Divjak i potpredsjedniku Štromaru poslali smo prijedlog nagodbe, ali se oni o tome sve do danas nisu očitovali. Taj tekst je do zadnjeg zareza definiran po dogovoru i uputama Štromara, a isti su poslali Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, koji također potražuju sredstva za svoje JPP objekte. Početkom ove godine, 8. siječnja poslali smo prvu požurnicu, 16. siječnja drugu. Pet dana kasnije, 29. siječnja bio sam i na sastanku s ministricom Divjak. Tada je dogovoreno da će se u roku od sedam dana očitovati o prijedlogu nagodbe. Taj rok je prošao ovaj tjedan, a od dogovora ništa – rekao je župan Čačić i podsjetio da je upravo aktualni potpredsjednik Vlade Štromar, u vrijeme kad je bio župan, tužio državu zbog neispunjenja obaveza države.

Nagodba nikad nije stigla u državno odvjetništvo?!

Zbog toga što se očekivalo rješenje spora nagodbom odgođeno je i prvo ročište na Trgovačkom sudu u Varaždinu, koje je bilo zakazano 24. siječnja. Međutim, državno odvjetništvo je u međuvremenu potvrdilo Županiji da iz Ministarstva nisu primili nikakav tekst nagodbe.

– Iz Ministarstva su, jedino i isključivo u cilju opstrukcije, u državno odvjetništvo poslali pismo u kojem ih pitaju za mišljenje. Ako želiš nagodbu, onda DORH-u moraš poslati svoj prijedlog. Sve drugo je opstrukcija i prljavština – rekao je Čačić i dodao kako se Županija bila spremna odreći zateznih kamata u iznosu od više milijuna kuna te sama podmiriti svoj dio sudskih troškova.

U osam godina niste izgradili ni šupu!

– Ako Ministarstvo ne želi nagodbu, tada će Županija čekati završetak sudskih sporova, a u tom slučaju će joj država morati vratiti više milijuna kuna kamata – poručio je Čačić i podsjetio da je jedan od uvjeta za podršci Vladi RH od strane Narodne strane – Reformisti bilo izvršenje obaveza koje država ima prema građanima Varaždinske županije.

– Ne prema Čačiću, ne prema Skupštini, prema građanima. Nema sumnje da se ovdje radi o direktnoj opstrukciji dvoje ministara koji čine sve da naprave štetu građanima županije iz koje su došli. Cilj je usporiti realizaciju projekata Županije, a riječ je o stotinama milijuna kuna koje već realiziramo ili su pred nama. U zadnje vrijeme više ni ne čujem Štromara koji proziva „Župane, počnite nešto raditi“. Bivša županijska vlast u osam godina nije uspjela izgraditi ni šupu, dok aktualna vlast koja je pokrenula ili pokreće desetine projekata vrijednih više stotina milijuna kuna. Štromaru, Divjak, platite obaveze! Naše projekte nećete zaustaviti, ali dug ćete morati platiti – poručio je Čačić.

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje