Povežite se s nama

U fokusu

Čačića badava čekamo…

Objavljeno:

- dana

Kako je teklo suđenje Radimiru Čačiću u Kaposvaru

Srijeda, 14. studenog, malo prije devet sati. Radimira Čačića badava čekamo na Kapošvarskom stolcu suda (Kaposvári Ítélőszék), zapravo županijskom sudu, koji tijekom ovog ljeta dobio nov naziv. U  dalekom je Kataru s poslovnom delegacijom. Ni hrvatskih medija nema na drugostupanjskom, odlučujućem ročištu u vezi Čačićeve prometne nesreće. Kolega kaže: nisu znali za mogućnost nazočnosti na ročištu.

I sutkinja se začudi kad vidi da zapravo nikog nema iz Hrvatske. Čak je odsutan i odvjetnik Ćedo Prodanović. Ovdje je samo njegov madžarski kolega, odvjetnik Péter Zamecsnik. Za razliku od dana kada je izricana prvostupanjska presuda, šume kamera hrvatskih televizije sada nema. Samo nekoliko Mađara snima što se događa u sudnici. Sutkinja Némethné dr Halász Bernadett osobno se obraća novinarima da vidi tko koga zastupa, za koga izvještava. Sa zadovoljstvom konstatira da će preko varaždinskog Regionalnog tjednika ipak i hrvatska javnost doznati za presudu i njeno obrazloženje, ako nikako drugačije.

 Tužiteljica glavnog županijskog tužiteljstva   dr. Simon Margit u svom izlaganju naglašava: činjenično stanje kako ga vidi umnogome se razlikuje od onog prvostupanjskog. Ona će biti stroža, traži bezuvjetnu kaznu za počinitelja. Tvrdi da je kobnog dana 2010. vidljivost  bila dobra. Osim toga, tvrdi, vozač Chyrslera prekoračio je dopuštenu brzinu vožnje, zatim nije držao dovoljan  razmak u odnosu na Škodu Liptakovih, koja je ipak bila osvijetljena, kako je to od početka tvrdila i njena vozačica, sukladno nekim očevidcima.  Primjerice,  policajcima koji su prvi stigli na licu  mjesta.

U vezi brzine  Čačićeva auta tužiteljica je prihvatila sudskog vještaka koji je govorio o brzini 145-150 kilometru  na sat. Isto tako je prihvatila  tvrdnju  da je i majka vozačice na prednjem sjedalu koristila zaštitni pojas, ali je unatoč tomu zadobila takve ozlijede da je preminula zbog sudara.

Poslije suđenja Liptak, vozačica Škode u koji je udario Chrysler, veli da je djelomično zadovoljna s bezuvjetnom kaznom. Nada se da će Čačić u zatvoru razmisliti o tome što je počinio, zašto je prouzročio smrt njene majke i njenog muža. Na pitanje hoće li pokrenuti postupak za materijalnu nadoknadu, zajedno s odvjetnikom je odgovorila: o tome će još razmisliti. Čini nam se, da ni to neće izostati.

Više prekršaja od strane Čačića, veli tužiteljica,  glavni je uzrok nesreće u kojoj su dvije osobe preminule a jedna osoba teško ozlijeđena. Zbog toga traži od suda strožu, bezuvjetnu  kaznu. 

Zoltán Gál, odvjetnik Liptakovih, tvrdi da je od dva stručnjaka jedan pristran,  što je i sam priznao  rekavši da je u prvom redu uzeo u obzir one činjenice koje su povoljnije za počinitelja. dr. Gál je podsjetio  i na to da nikog nije zanimalo je li Čačić imao suputnika, iako se na fotografiji vatrogasaca može vidjeti otvoreni zračni jastuk ispred desnog sjedila. Mađarski odvjetnik također spominje  da je hrvatski političar na početku postupka govorio o tome da nije obratio pažnju je li Škoda osvijetljena, a kasnije je tvrdio da nije bila osvijetljena.

 Dr Zamecsnik Péter, Čačićev mađarski odvjetnik,  podupirao je činjenično stanje kako ga je postavio prvostupanjski sud. Naravno da se ne slaže sa tužiteljicom. Među ostalim pozivao sa na to da su  se razne, jedno drugoj proturječne tvrdnje čule na prijašnjim ročištima. Iz toga sud treba izdvojiti  objektivne dokaze i donijeti pravednu  presudu.

 I sud je sve ovo stavio na vagu i konačno presudio:  Radimir Čačić  bezuvjetno je osuđen na 22 mjeseca zatvora. Od te kazne minimalno polovinu treba da provesti u zatvoru, nakon čega se  može pustiti na uvjetnu slobodu. Kaznu će prema mađarskim pravnicima vjerojatno izdržati u Hrvatskoj.

 U obrazloženju je sutkinja je u više točaka korigirala sud prvog stupnja. Tako je među ostalog  izjavila: vidljivost kobnog dana bila je zadovoljavajuća. Na autocesti prema Budimpešti moglo se vidjeti čak 2.000-4.000 metara, iako je padala slaba kiša i kolnik je bio klizak. Ali magle nije bilo, na što se na početku suđenja Čačić silno pozivao. Pitanje se također postavljalo je li bila osvijetljena stradala Škoda? Prema sutkinji da, što su ranije potvrdili i prvi očevici nesreće.

Na prvom stupnju dva vještaka  su se pozivali na  različite podatke kada su govorili o brzini. Prema sutkinji,   Chrysler  ipak  nije prekoračio relativnu ni apsolutnu brzinu, ali se ipak sudario, ali nije prilagodio brzinu okolnostima na cesti. A to ukazuje na  veliki stupnja nepažljivosti, a razlog je zapravo nepoznat. A što se tiče eventualne vodene zavjese, na što se optuženik isto  pozivao, iznijet je stav: ako je bilo takvo što, to je vozač trebao uzeti u obzir pri vožnji.

Sud je kao olakotnu okolnost uzeo pozitivan odnos optuženog prema postupku, odnosno  to što je više vremena proteklo od događaja. 

Putujući doma iz Kaposvara, slušam Hrvatski radio. Prijenos iz Sabora. Jedan zastupnik neočekivano se obraća premijeru Milanoviću kojeg pita za njegovo mišljenje o presudi Čačiću, koja je donijeta sat vremena prije. Premijer ništa ne zna što se dogodilo u mađarskoj sudnici. Kasnije radio više puta prekida saborsko emitiranje,  dajući na znanje vijest dana. Pozivaju se na vijest Reuters-a, odnosno mađarske agencije MTI. Sudeći prema prvim reakcijama hrvatska političku scenu  čekaju burmi dani.

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje