Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečko Gradsko vijeće: staje se na kraj širenju neugodnih mirisa, mjerit će se razina onečišćenosti zraka

Objavljeno:

- dana

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. S obzirom da se radilo o prvoj ovogodišnjoj sjednici, pred vijećnicima se našao niz izvješća o provedenim aktivnostima te odluka i planova provedbe budućih projekata i programa. Jedna od takvih odluka bila je i ona o financiranju decentraliziranih funkcija osnovnih škola u ovoj godini.

– Ovom odlukom nastavlja se investicijski ciklus opremanja školskih kuhinja, koji je započet lani. Od početka školske godine, Grad svojim osnovnoškolcima plaća užinu i to prema osmišljenim, zdravim jelovnicima. Od ove kalendarske godine, država se pak priključila projektu te ga u potpunosti financira. Želimo u svim našim školama imati iste uvjete, odnosno opremu, tako da sve ono što su nutricionisti predvidjeli, kuhari mogu spremiti. Također, u dvorani II. osnovne škole kupit ćemo novi semafor čime ćemo otkloniti prepreke za održavanjem košarkaških natjecanja najvišeg ranga. Na području Međimurja trenutno nemamo takvu dvoranu pa vjerujem da će ova oprema doprinijeti daljnjem razvoju košarke u Čakovcu i Međimurju – objasnila je odluku gradonačelnica Ljerka Cividini.

Veći dio sjednice bio je vezan uz teme o otpadu i davatelju javne usluge gradskom komunalnom poduzeću Čakom. Nakon rasprava vijećnici su izglasali izvješće o lokacijama, količinama, troškovima i mjerama za provedbu uklanjanja odbačenog otpada na području Grada Čakovca za 2022. godinu, izvješće o sprječavanju odbacivanja otpada i provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada za ovu godinu. Također, usvojeno je izvješće o radu Čakom. Vijećnici su prihvatili i odluku o određivanju vrijednosti boda komunalne naknade.

– Riječ je o izmjeni i dopuni odluke donesene prošle godine u okviru konverzije kuna u euro. Današnjom sjednicom umjesto na dvije, vrijednost boda iz kune u euro pretvoren je u četiri decimale te će time iznosi koje građani plaćaju temeljem komunalne naknade biti isti kao i prošle godine, samo izraženi u eurima – rečeno je tijekom rasprave.

Usvojen je i program mjerenja razine onečišćenosti zraka na području jugozapadnog dijela Čakovca. Kako je naglasila gradonačelnica Cividini, takva mjerenja su neophodan na područjima gdje su prošle godine utvrđena odstupanja.

– Također, građani se često žale da se u određenim dijelovima grada, pogotovo u večernjim i noćnim satima, šire neugodni mirisi. Želimo utvrditi je li to točno, što je uzrok i ukoliko neka od tvornica ispušta nedozvoljene kemijske spojeve te time ugrožava zdravlje svih nas, imati dokaze pomoću kojih možemo poduzeti daljnje korake. Veliki broj građana oko onečišćenja zraka očituje se putem društvenih mreža, a neke napisane činjenice koje ne stoje, treba pojasniti. Važno je naglasiti da aplikacije koje pokazuju da je kvaliteta zraka u Čakovcu loša, a ponekad i opasna po zdravlje, mjere količinu čestica dušikovog monoksida te ostalih spojeva nastalih izgaranjem prvenstveno fosilnih goriva. Grad Čakovec poduzima sve što mu je zakonski na raspolaganju da bismo svi udisali zrak koji nije opasan za zdravlje, a usvojeni program je novi korak prema tome – pojasnila je gradonačelnica Cividini.

Osnovano je i imenovano Povjerenstvo za uvođenje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Čakovca, koje čine članice Mirjana Varga i Magdalena Trstenjak, uz predsjednika Ivicu Križaića.

Među usvojenim odlukama su i one o III. izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja „Martane – zona male privrede“ Čakovec, o raspolaganju imovinom u vlasništvu i suvlasništvu Grada Čakovca te o kriterijima za financiranje redovite djelatnosti Javne vatrogasne postrojbe Čakovec u 2023. godini.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje