Povežite se s nama

U fokusu

Cecelja: “Izbor intendantice je silovanje demokracije, a grad je u banani”

Objavljeno:

- dana

IZBOR INTENDANTICE HNK VARAŽDIN

– Gradonačelnik je zajedno sa svojim službama, po ne znam koji put, povukao poteze mimo propisane procedure u namjeri da se pod političkim diskursom mijenjaju odluke koje nikako ne bi trebale imati veze s politikom. Radi se o natječaju o izboru za intendanta HNK Varaždin – navodi u priopćenju koje je u petak poslao medijima gradski vijećnik HRAST-a Željko Cecelja.

Cecelja između ostalog podsjeća kako je Kazališno vijeće raspisalo natječaj za izbor intendanta/intendantice, u roku, koji nije bio dostatan za zakonitu i statutarnu proceduru, i to uz znanje i blagoslov nadležnog Upravnog odjela grada.

Natječaj raspisan prekasno, odluka nevaljana…

– Sukladno Statutu natječaj za imenovanje je trebao biti raspisan 45 dana prije isteka mandata aktualne v.d. intendantice, no on je raspisan svega 33 dana prije isteka navedenog roka. No, i taj kraći rok, bio bi i dostatan da je sve provedeno onako kako je Kazališno vijeće odlučilo i da je gradonačelnik radi poštivanja procedure nakon novo odabrane intendatice, sazvao hitnu sjednicu Gradskog vijeća koje bi imenovalo izabranu intendanticu, nakon čega istu treba potvrditi Ministrica kulture Ali, nakon postupka koje je provelo Kazališno vijeće, uz suglasnost i podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, netko se domislio da odluka Kazališnog vijeća o imenovanju nove intendantice nije valjana jer jedna članica Vijeća navodno nema valjni mandat jer nema prebivalište na području Varaždina. Uvjet prebivališta na području Grada Varaždina je propisan novim Statutom koji je stupio na snagu nakon što je dotična članica Kazališnog vijeća imenovana na temelju odredbi ranijeg Statuta u kojem nije postajao uvjet da član/članica Vijeća mora imati prebivalište na području Varaždina. Stoga, ukoliko bi se držali ispravnog tumačenja pravne norme, tada bi trebalo u konkretnom slučaju zaključiti, da ukoliko je netko stekao status člana Vijeća na temelju važeće norme u trenutku imanovanja, tada se na taj mandat mora primjenjivati upravo ta norma. Pravno je nedopustivo da se post festum izmjenom pravne norme mijenja pozicija stečenih prava bilo koga, pa i člana Kazališnog vijeća – navodi u priopćenju Cecelja. 

Odluka koja odlučuje o statusu i sudbini kandidata je donesena, a gradska vlast problem pokušava prebaciti na drugog

Ipak, varaždinski pravnik upozorava kako problem nije toliko u samom slučaju koliko u već viđenoj nekompetenciji gradskih vlasti s gradonačelnikom na čelu.

– Kao što sam naveo, Vijeće je donijelo odluku uz podršku nadležne gradske službe. Da je služba odradila svoj posao odgovorno i kompeteno, tada bi ovaj pravni problem, ako jest problem, riješila unaprijed, prije nego što je Kazališno vijeće donijelo odluku. Ovako, odluka o odabiru s natječaja je donesena, odluka koja odlučuje o statusu i na neki način sudbini kandidatkinja, a što je najgore, gradonačelnik i njegova nadležna služba, sada tapka na mjestu, izvlači slamčice spasa, pokušava problem prebaciti na drugog, no to nije ništa novo, jer aktualna gradska vlast je majstor u tome – navodi Cecelja koji cijeli slučaj naziva “silovanjem demokracije”. Zašto?

– Zato što gradske vlasti ne poštuju vlastite pravne akte i procedure, a ovi su jedino jamstvo demokracije, s obzirom da akti i procedura ne dopuštaju iskrivljavanje u političke svrhe. Ovakav nizak nivo poštivanja vlastitih akata i procedure, ne samo da je silovanje domokracije, to je i odraz niskog nivoa političke kulture, jer politika, više od svega zahtijeva visoku kulturu ponašanja. Zanima me kako će ovaj nekulturni politički gaf utjecati na aplikaciju Grada Varaždina za Europski grad kulture 2020. godine i to gaf koji se odnosi upravo na područje kulture. Naravno, uz ostale gafove, neriješene bale smeća, pogodovanje jednoj kategoriji dioničara prema drugoj (dionice Parkova), fijasko s programom POS stanova, mutne veleučilišno-sveučilišne transformacije, i konačno kruna na kraju, privremene mjere obuzdavanja trošenja proračuna, svega mjesec i nešto dana od usvajanja proračuna. Gradonačelniče, priznajte da je ovaj grad u banani! Ovaj grad zaslužuje bolje – zaključuje se na kraju u priopćenju koje potpisuje Željko Cecelja.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje