Povežite se s nama

Život i društvo

Cestički vinogradari na Falinić Bregu obilježili Vincekovo: bilo je zima, ali vino ih je sve dobro ugrijalo

Objavljeno:

- dana

VESELO UZ BLAGDAN SV. VINKA

Početak rada u vinogradu veže se uz blagdan sv. Vinka, pa su i ove godine članovi Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica prvo okupljanje priredili na sam blagdan, koji je bio jučer.

Vinogradarske manifestacije tradicionalno se priređuju u vinogradu jednog od člana udruge, a prvo ovogodišnje okupljanje bilo je u vinogradu obitelji Talan na Falinić Bregu.

Zdravica uz kuhano vino, vino, ali i sokove

U uvodnom dijelu sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge Marijan Županić, a dobru vinogradarsku godinu svima je u ime Općine Cestica poželio zamjenik načelnik Žarko Rodeš koji je u društvu predsjednika Vijeća Darka Majhena prisustvovao manifestaciji.

Nakon tradicionalne rezidbe nekoliko trsova vinove loze, vinogradare i vinograd blagoslovili su velečasni Mario Filipović iz župe Sveta Barbara Natkrižovljana i križovljanski župnik velečasni Zorislav Šafran.

Vrijedni članovi udruge za sve prisutne priredili su dovoljne količine kuhanog vina, a na volju svim posjetiteljima bilo je i mlado vino i sokovi. Unatoč hladnom vremenu druženje je uz izmjenjivanje iskustva iz obrade vinograda, čuvanja i dozrijevanja vina potrajalo do kasnih popodnevnih sati, a dobrom raspoloženju doprinijeli su članovi glazbenog sastava “Brajdaši”.

Uz tradicinalnu veselicu, prvo okupljanje vinogradara u ovoj godini iskoristio je Tomislav Fjurjan, bacc. ing. agr. koji je vinogradare upoznao s najnovijim saznanjima o bolestima vinove loze i postupcima zaštite.

 

Izvor:
Foto: Općina Cestica

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje