Povežite se s nama

Međimurje

Kupite čestitke i pomozite bolesnicima da dođu do lijekova

Objavljeno:

- dana

KATRUŽA POZIVA

Međimurska zaklada solidarnosti “Katruža“ održala je u ponedjeljak, 5. prosinca, svoju 160. sjednicu. Na sjednici je ovog puta dodijeljeno devet pomoći u ukupnom iznosu od 19.500 kuna.

Naime, podnositelju zahtjeva iz Ivanovca dodijeljena je pomoć u iznosu od 750 kuna, podnositeljici zahtjeva iz Čakovca 1.240 kuna, podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 6.652 kune i podnositeljici zahtjeva iz Orehovice 200 kuna. Spomenuta novčana sredstva svima će poslužiti za kupnju lijekova. Podnositeljici pak zahtjeva iz Čakovca dodijeljeno je 3.340 kuna za kupnju dioptrijskog pomagala. Troje djece iz Savske Vesi, Šenkovca i Prhovca dobilo je pomoć svako po 1.800 kuna, a jedno dijete iz Čakovca 1.840 kuna za razne defektološko-rehabilitacijske tretmane. Inače, Međimurska zaklada solidarnosti “Katruža“ je u ovoj godini na devet održanih sjednice dodijelila 93 pomoći u ukupnom iznosu od 263.136 kuna.

– I ove godine na prodaju nudimo božićne i novogodišnje čestitke. Cijena čestitke s kuvertom je svega pet kuna, a mogu se kupiti u Uredu Zaklade, u prostoru Međimurske županije. Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Samo zahvaljujući dobrim ljudima i dalje ćemo moći pružati pomoć bolesnima s područja Međimurske županije – ističu u Zakladi solidarnosti. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje