Povežite se s nama

Život i društvo

Četvero učenika iz Varaždinske županije izborilo nastup na Državnom natjecanju iz geografije

Objavljeno:

- dana

ČESTITAMO

Na 24. državno natjecanje iz geografije, koje će biti održano u Srednjoj školi Topusko od 10. do 12. travnja, pozvano je četvero učenika iz Varaždinske županije.

Od učenika od prvog do četvrtog razreda srednjih škola na državno natjecanje jedini se plasirao Lovro Štefan, učenik Prve gimnazije Varaždin, čija mentorica je Karmen Kunović-Martić.

Bilo je to i očekivano, jer je Lovro dvostruki državni prvak iz geografije, a ovo će biti njegovo peto državno natjecanje zaredom. Bivši učenik II. osnovne škole Varaždin prvo mjesto je osvojio u konkurenciji petih razreda, a potom i u konkurenciji šestih razreda, dok je prošle godine, kad se natjecao u konkurenciji osmih razreda, osvojio drugo mjesto.

Odlične Marta, Dora i Tea

Na ovogodišnjem državnom natjecanju Varaždinska županija će imati dvije predstavnice u konkurenciji sedmih razreda: na državno natjecanje pozvane su Marta Majcen iz OŠ Šemovec, čija je mentorica Marina Kožulj, i Dora Težak iz VI. OŠ Varaždin, čija je mentorica Alenka Bađun.

Djevojkama će to biti drugi nastup na državnom natjecanju iz geografije, koje su izborile i prošle godine kada je u konkurenciji najboljih geografa među šestašima Dora osvojila četvrto mjesto, dok je Marta bila 13.

Svoje prvo državno natjecanje izborila je pak Tea Težak, učenica petog razreda III. osnovne škole Varaždin, čija je mentorica Ivana Banek. Zanimljivo je da je 11-godišnja Tea svoju školu predstavljala i na gradskom LiDraNu, što dovoljno govori koliko je svestrana.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Život i društvo

Prema najavama župana Čačića u škole i dalje neće svi učenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, govorio je o tome hoće li županija popuštati mjere.

– Ništa bitno se ublažiti neće ako želimo voditi računa o zdravlju, u kontekstu usporenog cijepljenja, a posebno u kontekstu sezone koja u četiri petine ovisi o ljetnom dijelu – rekao je Čačić za N1 i dodao da već sad razmišlja o posljedicama po turizam.

Teretanama Čačić kaže “da”, kao i kinima i kazalištima. Za kavu za van uopće ne smatra da je problem, kao niti muzeji.

Zatim je najavio što će dalje biti u Varaždinskoj županija s nastavom, o čemu je rekao: “Pri otvaranju školskog sustava treba paziti da nam se ne pojavi eksplozija ovog brzoširućeg virusa. Ovog trenutka ga nemamo evidentiranog. Mi idemo i dalje s modelom da četiri razreda osnovne idu (u školu na nastavu), da viši ne idu, da srednja ne ide, da maturanti idu.”

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnji proljetni mrazovi koji su naštetili ispaši pčela, a time utjecali i na proizvodnju meda, ugrozili su opstojnost pčelinjih zajednica koje nisu mogle proizvesti dovoljno hrane potrebne za preživljavanje zime.

Za njihov spas, pčele je potrebno dohraniti što će pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico s područja Grada Lepoglave, učiniti uz gradsku pomoć. Naime, Grad Lepoglava nabavio je pogače za prihranu pčela te ih podijelio pčelarima.

– Kontinuirano podupiremo rad udruga, posebice onih koje imaju neku gospodarsku djelatnost poput Pčelarska udruga Čmalico. Nabavili smo i podijelili 800 pogača za prihranu upravo onoliko pčelinjih zajednica koliko ih imaju pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico, s gradskog područja. Vjerujem da ćemo im tako pomoći očuvati pčelinje zajednice budući da znamo koliko je važna uloga pčela u našem ekosustavu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da ovo nije prva pomoć Grada Lepoglave Pčelarskoj udruzi Čmalica i njezinim članovima.

Naime, Grad je prijašnjih godina nabavio i donirao preparate za suzbijanje varoe, tonu i pol šećera, također za prihranu pčela, dvije pčelarske vage, a financirao je i projekt mednog doručka u vrtićima i školama te projekt podjele medonosnih sadnica stabala građanima.

– Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena te smo bili primorani zatražiti pomoć koja ni ovog puta nije izostala kada je Grad Lepoglava u pitanju. Vjerujem da ćemo zahvaljujući dobivenoj pomoći uspjeti zadržati pčelarstvo na postojećem nivou – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalica Milan Vukovski zahvalivši gradonačelniku i Gradu Lepoglavi na razumijevanju i kontinuiranoj pomoći pčelarima.

Ovom prigodom pomoć nije pružena samo pčelarima. Naime, kod izbora dobavljača pogača za prehranu pčela Grad Lepoglava odlučio se za dobavljača s područja Grada Siska. – Pogače smo kupili od obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva s potresom pogođenog područja kako bismo i tako pomogli tamošnjim ljudima – dodao je gradonačelnik Škvarić uz kojeg je podjeli pogača pčelarima nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

Nastavite čitati