Povežite se s nama

Život i društvo

Četvero učenika iz Varaždinske županije izborilo nastup na Državnom natjecanju iz geografije

Objavljeno:

- dana

ČESTITAMO

Na 24. državno natjecanje iz geografije, koje će biti održano u Srednjoj školi Topusko od 10. do 12. travnja, pozvano je četvero učenika iz Varaždinske županije.

Od učenika od prvog do četvrtog razreda srednjih škola na državno natjecanje jedini se plasirao Lovro Štefan, učenik Prve gimnazije Varaždin, čija mentorica je Karmen Kunović-Martić.

Bilo je to i očekivano, jer je Lovro dvostruki državni prvak iz geografije, a ovo će biti njegovo peto državno natjecanje zaredom. Bivši učenik II. osnovne škole Varaždin prvo mjesto je osvojio u konkurenciji petih razreda, a potom i u konkurenciji šestih razreda, dok je prošle godine, kad se natjecao u konkurenciji osmih razreda, osvojio drugo mjesto.

Odlične Marta, Dora i Tea

Na ovogodišnjem državnom natjecanju Varaždinska županija će imati dvije predstavnice u konkurenciji sedmih razreda: na državno natjecanje pozvane su Marta Majcen iz OŠ Šemovec, čija je mentorica Marina Kožulj, i Dora Težak iz VI. OŠ Varaždin, čija je mentorica Alenka Bađun.

Djevojkama će to biti drugi nastup na državnom natjecanju iz geografije, koje su izborile i prošle godine kada je u konkurenciji najboljih geografa među šestašima Dora osvojila četvrto mjesto, dok je Marta bila 13.

Svoje prvo državno natjecanje izborila je pak Tea Težak, učenica petog razreda III. osnovne škole Varaždin, čija je mentorica Ivana Banek. Zanimljivo je da je 11-godišnja Tea svoju školu predstavljala i na gradskom LiDraNu, što dovoljno govori koliko je svestrana.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje