Povežite se s nama

Međimurje

Coolijada 2017. uz mimohod maturanata, izbor naj maturanata te “građanske ophodnje”

Objavljeno:

- dana

I ove godine provest će se preventivno-zabavno-edukacijska akcija Coolijada, koja se tradicionalno provodi u sklopu Dana maturanata u Međimurskoj županiji.

Glavni nositelji aktivnosti su Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, te PU međimurska. Proslava Dana maturanata traje od utorka16. svibnja, do petka, 19. svibnja. Najatraktivniji će biti mimohod maturanata ulicama Čakovca, koji će se održati u petak s početkom u 14 sati. Sve završava navečer u sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec koncertom bendova “Nova vrsta”, “If a restart”, “Dobre vibracije” i “Mustač bend” te proglašenjem naj maturantice i najmaturanta koji će biti nagrađeni vrijednim nagraedama: tablet računalima i ulaznicama za čakovečke bazene. Birat će se i naj-razred, kojem će pripasti cjelodnevni izlet u Toplice Sveti Martin, a kriterij za izbor najuspješnijeg razreda je uzorno ponašanje pojedinaca i cijelog razvoja za vrijeme trajanja akcije, kao i izgled, te kreativnost u izradi maturantskih odora.

Inače, u proteklih nekoliko godina bilježi se pad kaznenih djela krađe na štetu maturanata, no unatoč tome iz PU međimurske apeliraju na maturante te ih pozivaju na odgovorno ponašanje i dodatnu brigu o svojim stvarima. Treba dodati da će policija, tijekom završnih svečanosti, pojačano kontrolirati konzumaciju i dostupnost alkohola, a uvest će i tzv. “građanske ophodnje“. Radi se o mješovitim ophodnjama policijskih službenika i roditelja maturanata, koji će zajedno obilaziti lokacije okupljanja maturanata.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Goričan: škola arheologije kao novi turistički proizvod goričanske nekropole pod tumulima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Tekst pripremila Jelena Berečić, Regionalni turistički centar

U ljudskoj prirodi je potreba da zna što budućnost nosi svakome od nas. Korak tome nam daje arheologija koja uz malo truda pokazuje povijesne činjenice i otkriva nam tajne što se sve u povijesti događalo i oblikovalo nas je u osobe kakve smo i danas. Povijest se ponavlja i tu leži tajna naše budućnosti.

U subotu, 10. travnja, na arheološkoj rekonstrukciji nekropole pod tumulima u Goričanu prvi put je organizirana škola arheologije. Interpretatorica baštine bila je Darija Dunjko koja je svojim stručnim znanjem uz pregršt povijesnih zanimljivosti uspjela dočarati život plemena Kelta koji su obilježili dio povijesti tog prostora. Detalji poput njihova života, vjerovanja u zagrobni život, svih legendi o kralju Arturu i povezanosti s Asterixom i Obelixom su prestali biti misterija i postali stvarnost. Glavni organizator događanja je Općina Goričan, a Turistička zajednica Međimurske županije i Regionalni turistički centar su se priključili kao turistička podrška.

Načelnik Općine Goričan, Mario Moharić, sa svojom zamjenicom Ines Bašnec prezentirao je nastavak razvoja navedenog turističkog proizvoda putem novoga projekta rekonstrukcije keltskog sela koje će se u budućnosti graditi odmah uz samu Nekropolu pod tumulima i samim time upotpuniti jednu cjelinu povijesne vrijednosti. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula u kratkim crtama prezentirao je ideju o izgledu i funkcionalnosti samoga interpretacijskog centra koji svoje mjesto zauzima u Eko muzeju „Međimurje malo“. Voditeljica Regionalnoga turističkog centra, Jelena Berečić, u znak konkretne podrške ovakvim projektima organizirala je dolazak grupe iz Zagreba koje je potaknula želja da upoznaju rodni kraj jedne članice njihove grupe, Općinu Goričan. Sami itinerar izleta je započeo na Mađerkinu bregu, međimurskome prirodnom vidikovcu, nastavio se uz kvalitetnu kapljicu vina vinarije Cmrečnjak i obilazak Mlina na Muri i interpretacijskog centra koji je dio Eko muzeja „Međimurje malo“.

Sve kojima smo uspjeli zagolicati maštu pozivamo da u budućem periodu budu dijelom škole arheologije koja će se udomaćiti kao novi turistički proizvod u ponudi međimurske destinacije. Sve dodatne informacije o novom turističkom proizvodu mogu se pronaći na internetskoj stranici Visit Medimurje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog: ove nedjelje posjetite „Cvjetnu tržnicu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Turistička zajednica Grada Preloga niz je godina organizator Sajma cvijeća, manifestacije koja je ove godine trebala proslaviti svoj 21. rođendan. Ovom manifestacijom Grad Prelog postao je prepoznatljiv u cijeloj Međimurskoj županiji.

Grad Prelog je sa svojim Sajmom cvijeća postao „Grad cvijeća“, a upravo taj epitet godinama je privlačio posjete grupa i turista iz cijele Hrvatske, stoga je sama manifestacija prerasla u trodnevni događaj koji okuplja izlagače iz cijele zemlje i inozemstva (Mađarska i Slovenija).

Nažalost, kao i prošle godine, zbog aktualne epidemiološke situacije, Sajam cvijeća ne može biti održan. Ipak, kako bi održali tradiciju i donijeli Prelogu barem mali dio atmosfere Sajma cvijeća, ove godine pozivaju da posjetite „Cvjetnu tržnicu“.

Zamišljena je kao jednodnevna prodaja cvijeća, koja će se organizirati na prostoru Tržnice Prelog, u nedjelju, 25. travnja, u vremenu od 8 do 16 sati.

U jutarnjim satima, u 10 sati, centrom Preloga će mimohodom proći članovi Zrinske garde Čakovec. Upravo na taj dan, 25. travnja 2003. godine, dogodio se i prvi javni nastup povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec, upravo u Prelogu.

Pozivaju se svi kupci i posjetitelji „Cvjetne tržnice“ da prilikom dolaska poštuju sve upute i sve epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nastavite čitati