Povežite se s nama

Međimurje

Coolijada 2017. uz mimohod maturanata, izbor naj maturanata te “građanske ophodnje”

Objavljeno:

- dana

I ove godine provest će se preventivno-zabavno-edukacijska akcija Coolijada, koja se tradicionalno provodi u sklopu Dana maturanata u Međimurskoj županiji.

Glavni nositelji aktivnosti su Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, te PU međimurska. Proslava Dana maturanata traje od utorka16. svibnja, do petka, 19. svibnja. Najatraktivniji će biti mimohod maturanata ulicama Čakovca, koji će se održati u petak s početkom u 14 sati. Sve završava navečer u sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec koncertom bendova “Nova vrsta”, “If a restart”, “Dobre vibracije” i “Mustač bend” te proglašenjem naj maturantice i najmaturanta koji će biti nagrađeni vrijednim nagraedama: tablet računalima i ulaznicama za čakovečke bazene. Birat će se i naj-razred, kojem će pripasti cjelodnevni izlet u Toplice Sveti Martin, a kriterij za izbor najuspješnijeg razreda je uzorno ponašanje pojedinaca i cijelog razvoja za vrijeme trajanja akcije, kao i izgled, te kreativnost u izradi maturantskih odora.

Inače, u proteklih nekoliko godina bilježi se pad kaznenih djela krađe na štetu maturanata, no unatoč tome iz PU međimurske apeliraju na maturante te ih pozivaju na odgovorno ponašanje i dodatnu brigu o svojim stvarima. Treba dodati da će policija, tijekom završnih svečanosti, pojačano kontrolirati konzumaciju i dostupnost alkohola, a uvest će i tzv. “građanske ophodnje“. Radi se o mješovitim ophodnjama policijskih službenika i roditelja maturanata, koji će zajedno obilaziti lokacije okupljanja maturanata.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje