U Hrvatskoj se kao posljedica pandemije koronavirusa pojavila nova kategorija socijalno ugroženih osoba. Riječ je o ljudima koji su prešli iz relativno sigurnog načina života u relativno nesiguran i neizvjestan način života koji je uzrokovan iznenadnim gubitkom posla.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od početka krize uzrokovane pandemijom koronavirusa u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 25.000 ljudi.

Kako bi odgovorio na potrebe ljudi koji ne samo da su ostali bez posla, nego nemaju ni pravo na naknadu HZZ-a, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je projekt „Vaš dar za pravu stvar“ kojemu je cilj barem malo olakšati teške životne okolnosti ljudima koji su posljednjih mjeseci izgubili posao.

U sklopu projekta bit će podijeljeno 11.500 paketa za 11.500 nezaposlenih osoba.

Pomoć

– Svjesni smo da su potrebe puno veće i da ovi humanitarni paketi neće riješiti sve probleme nezaposlenih ljudi, ali će im barem malo olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli. Mi ćemo i dalje pomno pratiti situaciju te po potrebi i reagirati – istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa.

Humanitarni paketi namijenjeni su osobama koje su ostale bez posla u razdoblju od 11. ožujka do 11. svibnja 2020. i koje ne ostvaruju pravo na naknadu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Pakete će moći podići u najbližem društvu Crvenoga križa u razdoblju od 1. lipnja do 1. srpnja ove godine. Stanovnici Međimurske županije podižu ih u Gradskom društvu Crvenoga križa Čakovec.

Maloprodajna vrijednost jednoga paketa koji sadrži brašno, rižu, ulje, tjesteninu, mesne i riblje konzerve, šećer i marmeladu iznosi oko 250 kuna, a sredstva su osigurana zahvaljujući donaciji Vlade RH i zaklade The Coca-Cola Foundation. Sve osobe obuhvaćene ovim projektom na kućne adrese dobile su pisma u kojima ih se informira o načinu preuzimanja paketa.

Od početka epidemije Crveni križ proveo niz aktivnosti

Humanitarni paketi za novonezaposlene dio su niza aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ provodi od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U gotovo tri i pol mjeseca 3500 volontera i 1600 djelatnika Crvenoga križa posjetilo je više od 191 tisuću kućanstava diljem Hrvatske.

– Osim nužnih životnih potrepština, naši su volonteri i djelatnici ljudima donosili i toplu riječ koja puno znači u neizvjesnim vremenima. Hrvatski Crveni križ i u ovoj krizi pokazao je svu svoju snagu, pokazao je kako izgleda humanost na djelu – poručio je dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa.

Na besplatni telefonski broj 0800 1188 koji je i dalje otvoren, javilo se više od 80 tisuća ljudi, a za njih 6000 osigurana je psihosocijalna podrška. Iako se situacija normalizira, društva Crvenoga križa i dalje redovito obilaze stare i nemoćne koji su još uvijek na oprezu.

Volonteri GDCK-a Čakovec sa suradnicima dijelili su pakete hrane i higijenskih proizvoda diljem Međimurja

 

Komentari

Komentara