Povežite se s nama

U fokusu

Čupić: Shopping centar u Brezju propao i zbog Grada, ucjenjivali su s 18,5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

IZ VARAŽDINA, ALI TU NE RADE

Shopping centrom City Colosseum u Slavonskom Brodu upravlja varaždinska tvrtka F.O. Development, čiji je vlasnik Denis Čupić, danas i kandidat za zamjenika varaždinskog gradonačelnika.

Njegova tvrtka, koja ima osam zaposlenih, sudjelovala je u razvoju i gradnji tog trgovačkog centra, a sličan posao dobili su prije nekoliko godina i u Varaždinu. Angažirala ih je austrijska tvrtka Braunsberger Holding, s kojom su radili i na razvoju West Gatea Zagreb.

U varaždinskom Brezju bila je planirana izgradnja atraktivnog trgovačkog centra City point, koji se trebao prostirati na čak dvije etaže.

Međutim, gradnja nikad nije počela: investitor – hrvatska tvrtka Trgovački centar Varaždin – završila je u stečaju još 2014. godine.

– Dvije stvari su se, nažalost, dogodile zbog kojih je sve propalo. Čak tri godine se čekalo da Hrvatske ceste daju suglasnost za skretač prema shopping centru, a s druge strane, velike probleme stvarao je Grad Varaždin. Počeli su se ucjenjivački ponašati i tražiti da im se plati komunalni doprinos, a iznosio je 18,5 milijuna kuna, iako nisu ni s kunom sudjelovali u cijeloj investiciji – navodi Denis Čupić.

Ukinuta građevinska dozvola

Cijeli projekt je doveden u pitanje kad su u Gradu Varaždinu, pojašnjava Čupić, ukinuli građevinsku dozvolu.

– I dok su dozvolu ukinuli, na naplatu je počeo stizati kredit i tad je projekt zaustavljen – kaže Čupić.

Njegova tvrtka, koja se bavi razvojem i vođenjem projekata u nekretninskom sektoru, danas, napominje, posluje po gotovo svim dijelovima Hrvatske i u susjednim državama, ali ne i u sjedištu.

– U Varaždinu ništa ne radimo već četiri godine, jer što god poduzimali, dosadašnja gradska vlast je poduzimala sve da se to ne ostvari. I drugi investitori, nažalost, zaobilaze Varaždin – kaže Čupić i otkriva da je, prema pokazateljima iz tamošnjeg trgovačkog centra, kupovna moć u Slavonskom Brodu čak 30 posto veća u odnosu na Varaždin.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje