Povežite se s nama

Međimurje

Danas u Centru za kulturu u Čakovcu: Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom

Objavljeno:

- dana

Županijska liga protiv raka Čakovec vas poziva na 10. humanitarnu akciju pod nazivom
„Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom 2018.“

Akcija će se održati danas, prvoga lipnja u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec. Županijska liga protiv raka Čakovec, pod pokroviteljstvom službe Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP-a) i Hrvatskog društva skladatelja (HDS-a), te u suradnji s brojnim sponzorima, pjevačima, plesnim skupinama i drugim umjetnicima, i ove godine organizira modnu reviju i bogat zabavni program.

Predstavit će se modne kolekcije tvrtki Srnec Style iz Čakovca, Studio Mode d.o.o iz Čakovca, XD Xenia Design, krojački studio Anna iz Murskog Središća, Astrea d.o.o. sa svojom kolekcijom trenirki, te Pletix revijom kupaćih kostima koje zastupa Stoma Medical. Revije će nositi žene i muškarci klubova Županijske lige protiv raka Čakovec, te profesorice i učiteljice naše županije.

Dio modne kolekcije predstavljen na humanitarnoj akciji moći će se kupiti tijekom akcije i nakon nje, a financijska sredstva prikupljena prodajom tih proizvoda kao i od prodaje ulaznica namijenit će se za rehabilitaciju oboljelih od raka na Gradskim bazenima “Marija Ružić” Čakovec pod stručnim vodstvom.

U zabavnom programu sudjelovat će Marija Jambrošić, Zbor kluba laringektomiranih Međimurske županije, KUD Belica, vokalna skupina Udruge za promicanje kvalitete života Turen, Sinovi Međimurja, Ženska vokalna skupina Stridonne, Tamburaški sastav Frikovi, Chorus Blas Ivanovec, Vokalna skupina hrvatske komore medicinskih sestara – podružnica Međimurske županije, Dječji vrtić Cvrčak – skupina Latice, i KUD Ivanovec. Program će voditi Dejan Buvač, i tajnica lige Irena Šestak, dipl. psiholog, koja će nositi nakit Ivane Lesjak – Lesica Kreatif.

Za frizure i šminku će se pobrinuti frizerski saloni Marija iz Čakovca, Melita, salon ljepote Perla te Oriflame. Za dekoraciju pozornice zaslužna je Božena Kapitarić, i Gospodarska škola Čakovec, dok je cvijeće donacija tvrtke Vijenac d.o.o.

Za fotografiju su zaduženi Miroslava Novak i Kruno Tuksar. U ovoj akciji sudjeluju i brojni donatori kojima Liga iskreno zahvaljuje! Ulaznice po cijeni od 30 kn se mogu kupiti u Centru za kulturu.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje