Povežite se s nama

Međimurje

Dan sjećanja na holokaust obilježen kod Davidove zvijezde u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Dan sjećanja na holokaust i herojstvo obilježava se kao izraelski dan komemoracije za približno šest milijuna židova koji su stradali u holokaustu kao rezultat progona izvedenog od nacističke Njemačke uz pomoć njenih saveznika, kao sjećanje na židovski otpor u tom razdoblju.

U tom svjetlu, Židovska općina Čakovec obilježila je na sjećanja na žrtve holokausta polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja „Davidova zvijezda“ u Čakovcu, na mjestu nekadašnje Sinagoge. Obilježavanju su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal.

Dana sjećanja na Holokaust obilježen je i u Ludbregu, gdje je održana svečanost dodjele nagrade Pravednika među narodima. Pokojni Ludbrežani Antun i Gabrijela Golubić službeno su se pridružili časnom popisu od 122 Pravednika među narodima. Riječ je o velikom priznanju kako za Grad Ludbreg, tako i za cijelu Hrvatsku, koje dodjeljuje jeruzalemski Memorijalni centar Jad Vašem čiji je glavni zadatak očuvanje sjećanja na žrtve holokausta i odavanje priznanja onima koji su u najmračnijim danima čovječanstva riskirali svoju sigurnost kako bi spasili živote progonjenih Židova i njihovih obitelji.

Da je riječ o velikom priznanju za Grad potvrdio je i gradonačelnik Dubravko Bilić, istaknuvši ponos što su Ludbrežani tijekom Drugog svjetskog rata znali izabrati pravu stranu i pokazati dobrotu koja spašava ljudske živote, a svečanosti je prisustvovao i veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, koji je naglasio važnost današnjeg dana kada se Izrael prisjeća 6 milijuna židovskih žrtava ubijenih tijekom holokausta.

Svečanosti su prisustvovali savjetnica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Melita Mulić i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje