Povežite se s nama

Život i društvo

Darovali biste krv, a ne znate možete li s obzirom na COVID-19? Evo informacija iz OB Varaždin

Objavljeno:

- dana

Iz Opće bolnice Varaždin obavijestili su o kriterijima za odabir darivatelja krvi vezanim uz COVID-19.

Naime, kriteriji za odabir darivatelja pune krvi i stanica (izolacija, samoizolacija, putovanje) su sljedeći: osobe koje su bile u izolaciji (oboljeli od COVID-a 19) i razvile su simptome bolesti (simptomatski) mogu darovati krv 28 dana nakon prestanka simptoma.

Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 28 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s oboljelima) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.

Osobe koje su putovale izvan Hrvatske mogu darovati krv 14 dana od datuma povratka ili ako imaju PCR SARS-CoV-2 RNA negativan test napravljen po povratku.

Kriteriji za odabir darivatelja konvalescentne plazme za liječenje osoba oboljelih od COVID-a 19 su: osobe koje su primile cjepivo protiv COVID-a 19 ne mogu darivati konvalescentnu plazmu.

Darivatelji konvalescentne plazme su osobe koje su preboljele COVID 19. Osobe koje su tijekom liječenja bolesti COVID-a 19 primili konvalescentnu plazmu, moraju ispunjavati sve kriterije za darivanje pune krvi i koncentrata trombocita, uključujući odgodu od 4 mjeseca od datuma transfuzije (primanja transfuzije konvalescentne plazme).

Osobe koje su preboljele COVID-19, a primili su i cjepivo protiv COVID-19 za sada se odbijaju za darivanje konvalescentne plazme do donošenja drugačije odluke.

Kriteriji za odabir darivatelja pune krvi nakon cijepljenja protiv COVID-a 19 su:

1. cjepivima baziranim na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac):

– odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok)

– odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor,   glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

2. cjepivima baziranim na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen):

– odgoda darivanja 4 tjedna nakon cijepljenja

3. osobe koje ne znaju kojim su cjepivom cijepljene:

– odgoda darivanja 4 tjedna nakon cijepljenja

Život i društvo

Građani Novog Marofa uskoro će dobiti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopili su ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Njime je predviđena nabava 1751 spremnika zapremine 120 l za papir i 1439 spremnika iste zapremine za plastiku, 60 spremnika zapremine 120 l i 10 spremnika zapremine 1100 l za biootpad te 30 spremnika zapremine 1100 l za staklo, odnosno ukupno 3290 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Spremnici su isporučeni i uskoro će biti podijeljeni korisnicima usluge prikupljanja otpada, a građani će na vrijeme biti obavješteni o podjeli.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjeća da je za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom posljednjih godina, što se tiče financiranja europskim sredstvima, riječ o oko 40 milijuna investicija na području Novog Marofa.

– Novo reciklažno dvorište, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, vrijedno je nešto više od 3 milijuna kuna, a iznos koji sufinancira EU je 2,5 milijuna. Osim toga, sanirali smo naše odlagališta otpada „Čret“, što je ukupno koštalo 17 milijuna kuna, a to uključuje i 30 godina monitoringa. Nabavili smo i spremnike za odvajanje otpada, a ujedno smo i educirali građane kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti reciklažno dvorište. Pokazujemo da vodimo brigu o okolišu i odgovorno gospodarimo otpadom – istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati