Povežite se s nama

U fokusu

Davor Žerjav: “Unatoč nedostacima, online nastava spasila je prošlu godinu!”

Objavljeno:

- dana

O provedbi online nastave i specifičnostima s kojima se svakodnevno susreću učenici, nastavnici, roditelji i ostali dionici obrazovnoga sustava može se čitati i slušati gotovo svakoga dana putem tradicionalnih medija, društvenih mreža ili u običnome razgovoru.

Svoje viđenje trenutne situacije u vezi s mrežnim provođenjem nastave iznio nam je i učitelj hrvatskoga jezika u zvanju učitelja savjetnika, poznati međimurski edukator Davor Žerjav. Zaposlenik je Osnovne škole Strahoninec, (ko)autor nekoliko knjiga o fotografiji, koja mu je strast, član čakovečkoga Dixieland Banda i Fotokluba Čakovec… Jedan je od dobitnika nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvrsnost, koja je nedavno dodijeljena uspješnim obrazovnim djelatnicima.

Spas godine

– Nastava na daljinu putem digitalnih pomagala spasila je prošlu školsku godinu. To je činjenica. Nastava se održavala i možemo biti sretni da je postojala mogućnost da se uopće održi. Druga je stvar što mi na nju nismo bili spremni kao sustav, a to je posljedica ne godina, nego desetljeća sustavnoga zanemarivanja školstva i kroničnog neulaganja – kako u infrastrukturu, tako i u opremu, a najvažnije u permanentnu edukaciju nastavničkoga kadra. Međutim, čak i s obzirom na tu, ja bih rekao, potpunu sustavnu nepripremljenost, nastavnici i kolektivi odlično su se snašli u situaciji koju nisu mogli unaprijed isplanirati.

Moram reći i da je podrška CARNET-a bila efikasna, brza i stručna. I naše bivše ministarstvo pružilo je potporu nastavnicima i učenicima, čak iznad mojih očekivanja. Prednosti i nedostaci nastave na daljinu su isti kao i u svim drugim područjima koja su završila u online obliku. Organizacija nastave isključivo je bila na školama, kolektivima i pojedinim nastavnicima i tu je teško dati generalnu sliku. Moja škola se odlično organizirala, bili smo si međusobna potpora i pomoć, a i za sebe mogu reći da sam se dobro snašao u organizaciji nastave na daljinu – smatra Žerjav. No, nadovezuje se dodajući da neposredna nastava daje mogućnost neposrednog ljudskog kontakta, dok na ona daljinu dehumanizira odnose.

Davor Žerjav je učitelj hrvatskoga jezika u zvanju učitelja savjetnika. FOTO: Stjepan Balić

– Nama svima koji smo u tome sudjelovali najviše je nedostajao neposredni kontakt i druženje. S druge strane, ako zanemarimo ovo prije, kvaliteta nastave uopće ne mora biti smanjena u digitalnome okruženju – ona uvijek ovisi o motivaciji te pripremljenosti nastavnika i odgovornosti učenika. Ja sam znao kakvu nastavu na daljinu želim i dobro sam poznavao ograničenja sustava (u početku). Primjerice, na početku uopće nismo mogli održavati videokonferencije s učenicima jer sustav nije na to bio spreman.

Danas je taj problem riješen ulaganjem u infrastrukturu. Moja nastava je zbog toga bila snimana i objavljivana na YouTube kanalu, a komunikaciju i razmjenu materijala vršili smo putem sigurne platforme MS Teams. Međutim, kako smo bez pripreme i najave odjednom završili online, mi nastavnici morali smo naučiti koristiti digitalne alate koje prije nismo koristili i morali na daljinu poučiti i svoje učenike korištenju tih alata, što je ponekad bilo jako zahtjevno.

Suprotno uvriježenom mišljenju, nove generacije ne znaju se služiti digitalnom tehnologijom toliko dobro koliko smo možda mislili – završava Žerjav.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje